Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Neierobežo “Simones” pārdošanu

Līga Vīksna

2016. gada 13. maijs 00:00

549

Alūksnes novada pašvaldībā ir saņemta ilgi gaidītā atbildes vēstule no Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA). Vēstījums ir garš un pilns ar atsaucēm uz dažādiem likumiem, noteikumiem, bet pamatdoma ir skaidra: no ES fondu regulējošo normatīvo aktu puses nav ierobežojošu apstākļu akciju sabiedrības “Simone” kapitāldaļu pārdošanai, toties līgumsaistības gan jāievēro.

Līgumus par projekta “Siltumtrašu rekonstrukcija un jaunu siltumtrašu izbūve Alūksnē” un projekta “Katlumāju darbības optimizācija un energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnē” īstenošanu
LIAA, Alūksnes novada pašvaldība un “Simone” noslēdza 2011.gada 16.jūnijā un apguva ERAF finansējumu. Projektā noteiktos rādītājus “Simonei” jānodrošina līdz 2018.gada decembrim. Februāra beigās LIAA no pašvaldības, kura nevarēja izšķirties, vai pieņemt SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” piedāvājumu pirkt siltumu no iecerētās koģenerācijas stacijas, saņēma vēstuli ar lūgumu sniegt skaidrojumu, kā pašvaldība tiesīga rīkoties.

Nav noteikts aizliegums
“Izvērtējot projektu dokumentāciju, LIAA pašvaldībai sniedza skaidrojumu, ka attiecībā uz “Simones” kapitāldaļu atsavināšanu ne Ministru kabineta 2010.gada 31.augusta noteikumos nr.824 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi”, ne līgumā par projekta īstenošanu nav noteikts aizliegums atsavināt “Simones” kā finansējuma saņēmēja kapitāldaļas.
Tomēr vienlaikus, ņemot vērā, ka “Simonei” projektu ietvaros atbalsts sniegts kā valsts atbalsts attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem tiem komersantiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi, tad arī pēc “Simones” kapitāldaļu atsavināšanas “Simonei” jāatbilst līgumā par projekta īstenošanu noteiktajām prasībām,” stāsta LIAA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

Iepirkt daudz – sarežģīti 
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka vēstulē ir ļoti daudz atsauču uz dažādiem likumiem, noteikumiem, tādēļ to caurskatīja pašvaldības juristi, lai nebūtu lieku pārpratumu. Vēstule izsūtīta arī visiem Alūksnes novada deputātiem. “Ir tā: ja pašvaldība vēlas ko mainīt “Simones” statusā, tad tikai saskaņojot ar LIAA. Vēstulē LIAA ir skaidri norādījusi: lai sasniegtu projektos izvirzītos rādītājus, “Simone” nevar no malas pirkt siltumu tik lielā apjomā, kā piedāvā SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra”. “Simoni” pārdot var, bet arī šādu darbību jāsaskaņo ar LIAA. Katrā ziņā neveiksim darbības, kas būtu pretrunā ar pašvaldības interesēm un lai LIAA liktu mums atmaksāt ERAF finansējumu!” saka A.Dukulis. Viņš norāda, ka LIAA vēstule nosūtīta arī SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra”, lai viņi izdarītu secinājumus savai tālākai rīcībai.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers atzīst - ja pašvaldība vēlētos lielā apjomā iepirkt siltumu no malas, kā to piedāvā SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra”, tad rūpīgi jāizvērtē sasniedzamie rādītāji. “Tajos ir ierakstīts, ka “Simone” ražo siltumu konkrētā apjomā līdz 2018.gada nogalei, nodrošinot ERAF līdzfinansētajos projektos paredzēto. Pēc 2018.gada šādu ierobežojumu vairs nebūtu. Uzskatu, lai nebūtu nekādu risku un problēmu, ja mums piedāvā siltumu lētāk, nekā šobrīd ir pašizmaksa, tad pēc 2018.gada pašvaldība šo piedāvājumu var pieņemt,” saka Dz.Adlers.

Trūkst politiskās gribas
SIA “Eiro – Āzijas investīciju aģentūra” valdes loceklis Jānis Timma joprojām paliek pie pārliecības, ka Enerģētikas likums ir spēcīgāks par citu – arī LIAA vēstulē pausto. “Alūksnes Ziņām” viņš atzīst, ka LIAA vēstule ir apstrīdama. “Neuzskatu to par pamatotu argumentu. Man “Simone” ir iedevusi līgumu kopijas, kas noslēgti ar LIAA. Tajos nekas nav minēts, ka līdz 2018.gadam “Simone” nedrīkst pirkt lētāku siltumu, bet LIAA apgalvo, ka līguma pielikumos un veidlapās tie ir! Tas ir juridisks kāzuss, jo Enerģētikas likums ir spēcīgāks nekā kādā veidlapā norādīts cipars – to jāizvērtē. Pat ja mēs pieņemam, ka pašvaldība nepirks mūsu siltumu līdz 2018.gada beigām, lai izvairītos no potenciālajām sankcijām, jāuzsver, ka mūsu koģenerācijas stacija sāks strādāt 2017.gada beigās. Līdz ar to potenciālais strīds ir tikai par gadu un var noteikt, ka “Simone” sāk no mums pirkt siltumu tikai tad, kad viņiem vairs nebūs draudu par finansiālām sankcijām. Bet lielākā problēma jau ir tā, ka pašvaldībai trūkst politiskās gribas. Šis viss ir jau kā nebeidzamais stāsts,” saka J.Timma. ◆

Kategorijas