Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sporta centrs - esošā sporta angāra vietā vai citur?

Līga Vīksna

2016. gada 13. maijs 00:00

28

Kur atrasties topošajam Alūksnes izglītības un sporta centram – tas šonedēļ bija aktuālais jautājums Alūksnes novada domes kultūras, izglītības un sporta komitejas deputātiem. Tika apspriesti divi varianti: esošā sporta angāra vietā Lielā Ezera ielā 24 un Jāņkalna ielā 17a (purvainā un neapbūvētā vietā starp Jāņkalna un Darba ielu).

Pirms gada pašvaldība pieņēma lēmumu atbalstīt Alūksnes sporta centra būvprojekta izstrādi. Toreiz bija runa par zemesgabalu pie Alūksnes pilsētas sākumskolas – esošā sporta angāra vietā. Sporta centrā bez standarta spēļu laukumiem ir iecere izbūvēt arī 200 metru skrejceļu, 60 metru skrejceļu, tāllēkšanas un lodes grūšanas sektorus iekštelpās, jo šajā reģionā tuvākajos novados tāda piedāvājuma nav. Tā nebūs vieglatlētikas manēža, bet ar optimāliem līdzekļiem cer panākt vēlamo.

Būvēs divus mācību gadus
Pa šo laiku pašvaldībā ir analizēti dažādi aspekti centra izvietojumam un vietai. Alūksnes novada pašvaldības projektu koordinatore Anda Lejasblusa atzīst - abos gadījumos ir gan plusi, gan mīnusi, būvniecībai nepieciešami pāļu pamati, centru ar lielo skrejceļu var ietilpināt abās vietās.
“Ja centrs atrastos angāra vietā, tad jānojauc sākumskolas mazais korpuss, bibliotēka jāpārceļ citur un arī šīs telpas jāpielāgo sporta centra vajadzībām. Mīnuss ir, ka tur nevarētu izbūvēt automašīnu un autobusu stāvvietu - tikai dažas stāvvietas neatliekamās medicīniskās palīdzības transportam un administrācijai. Toties būtu iespēja savienot centru ar sākumskolas ēku, ātri un ērti varētu iekārtot būvlaukumu, jo teritorija ir prestižā vietā un ielas malā,” raksturo A.Lejasblusa. Ja būvē angāra vietā, jādomā, kur būvniecības laikā bērniem organizēt sporta nodarbības, jāpārvieto skolēni no mazā korpusa, kuru nojauktu, uz citu mācību vietu, un arī bibliotēkai uzreiz jārod cita mājvieta. A.Lejasblusa paredz, ka sporta centru būvēs aptuveni divus mācību gadus.

Papildu ieguvums –
stāvlaukums
Savukārt Jāņkalna ielā 17a ir liels pašvaldības zemesgabals – aptuveni divi hektāri. Tas ir ekskluzīvi, jo nekur citur pilsētas teritorijā pašvaldībai vienkopus nepieder tik liels un neapbūvēts zemesgabals. Tur vieta atļautu izbūvēt arī lielu stāvlaukumu. Salīdzinoši tas būtu četras reizes lielāks, nekā šobrīd ir pie lielveikala “Maxima” Pils ielā. Centra stāvlaukumu ērti varētu izmantot arī blakus esošais bērnudārzs “Pienenīte”, kam šobrīd ir mazs stāvlaukums Helēnas ielas malā un ir problēmas ar autotransporta novietošanu gan darbiniekiem, gan bērnu vecākiem. A.Lejasblusa iesaka jauno stāvlaukumu izbūvēt teritorijas daļā, kur šobrīd atrodas Pārvietojamo garāžu apsaimniekošanas biedrības garāžas, jo tur jau ir uzbērta grunts, kas ar gadiem nosēdusies. Tas samazina iespēju, ka grunts sēdīsies un stāvlaukums regulāri būs jāatjauno, kā tas šobrīd vērojams pie “Maximas” veikala Pils ielā. “Ar biedrību pašvaldība noslēgusi pagaidu līgumu uz gadu par teritorijas izmantošanu. Tiesa, lai izveidotu būvlaukumu, vispirms būtu jāveic Darba ielas turpinājuma izbūve līdz Helēnas ielai,” saka A.Lejasblusa.

Tā ir publiskā apbūves zona
Aplūkota arī iespēja centra būvniecībai piesaistīt Eiropas fondu finansējumu aktivitātē par vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanu. Šobrīd atbilstoši kritērijiem šis finansējums Alūksnes novadam paredzēts tikai divām Alūksnes skolām – ģimnāzijai un vidusskolai, bet šādi to varētu izmantot arī sākumskolai.
Deputāte Jana Zilkalne interesējās, vai ir apzināti tuvējo privātmāju iedzīvotāji par šāda liela objekta būvniecību. A.Lejasblusa norādīja, ka pašvaldības teritorijas plānojumā tā iekļauta kā publiskā apbūves zona, tādēļ iebildumi nevarētu būt. “Ja tur gribētu būvēt rūpnīcu, tad būtu jākliedz – šajā gadījumā tam nav pamata,” viņa sacīja. J.Zilkalne atzina, ka viņai piemērotāka šķiet vieta Jāņkalna ielā 17a. Komitejā balsojot “par” Jāņkalna ielas variantu nobalsoja arī Aivars Fomins, Maruta Kauliņa, Elita Laiva un Jānis Sadovņikovs, bet Askolds Zelmenis balsojumā atturējās. Jautājumu turpinās skatīt nākamnedēļ tautsaimniecības komitejas sēdē. ◆

Kategorijas