Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Brūklenājs” dzied priekam un dzīvei

Diāna Lozko

2016. gada 13. maijs 00:00

605

“Brūklenājs” pulcē dziedātājus no Alūksnes un Apes novadiem. Kora diriģente Sarmīte Brīdaka-Eliase vada “Brūklenāju” jau kopš 1996.gada. “Šķiet, ka korim ir daudz gadu, taču sirds jau ir jauna. Ir ļoti interesanti strādāt ar senioru koriem, jo ir jāiejūtas katra cilvēka ādā. Ir jāsaprot, ko un ar kādiem vārdiem kādam var pateikt. Vienmēr sevī ir jātur laipnība, pacietība un mīlestība,” teic S.Brīdaka-Eliase.
Lielajā jubilejas koncertā koris izpildīs vairākas dziesmas un katram atnākušajam būs iespēja klausīties koristu sirsnīgajā sniegumā. Kora prezidente Inta Maka šajā korī dzied jau 23 gadus. Pārējie kora dalībnieki viņu sauc par “Brūklenāja” dvēseli un ir pateicīgi par to, ka viņa kora darbībā iesaistījusi vairākus cilvēkus. “Man ir daudz draudzeņu, un tā nu kopā visas iesaistījāmies,” stāsta I.Maka. Jāpiemin, ka korī “Brūklenājs” dzied vairāk nekā 30 koristi, turklāt Robertam Lapiņam ir jau 90 gadi un arī koristei Ilgai Petrakalnei šovasar paliks 90.
Alsviķiete Anna Volcīte korī dzied kopš 1996.gada. “Dažādos koros dziedu jau kopš 16 gadu vecuma, un likumsakarīgi, ka tagad dziedu arī te,” teic A.Volcīte. Arī viņas ģimenē daudzi radinieki ir bijuši dziedātāji. Nesen gan A.Volcīte bija atmetusi ar roku dziedāšanai, jo viņai bijušas problēmas ar veselību. “Tad man šķita, ka uz kori vairs nenākšu, taču atsāku un to nenožēloju. Dziedāšana korī sniedz gandarījuma sajūtu,” pauž A.Volcīte.

Dziedot dzīvo ilgāk
Alūksnietis Gunārs Plūme, kurš “Brūklenājā” dzied vairāk nekā 11 gadus, stāsta, ka lasījis ārzemju pētījumu, kurā teikts: tie, kuri dzied korī, dzīvo 15 gadus ilgāk nekā pārējie! “Tas ir tāpēc, ka elpošana dziedot norit citādāk. Orgāni tiek apgādāti ar lielāku daudzumu skābekļa. Esmu šo pētījumu arī atnesis uz kori, lai to izlasa pārējie,” stāsta G.Plūme. Viņš kora darbībā iesaistījies ļoti interesantā veidā. “Pie manis kādā pavasarī ciemos atnāca kora diriģente Sarmīte un Makas kundze. Viņas abas mani uzaicināja iesaistīties korī, taču es negāju. Vasarā satiku Sarmīti uz ielas un viņa ļoti nopietni man teica: “Tu mums iedevi “kurvīti”.” Tad es rudenī uzreiz biju klāt un tā arī šeit paliku,” smaidot atceras G.Plūme.
“Brūklenājs” 2007.gadā viesojies arī Itālijā, kur dažādu valstu kori izpildīja dažādu tautu repertuāru. “Katru gadu mēs tikām tur aicināti, bet vienmēr atteicām. Tajā laikā mūsu diriģents bija Dainis Stroža, viņš trīs gadus brauca mūs mācīt no Rīgas. Viņa vadībā saņēmāmies un beidzot aizbraucām,” stāsta A.Volcīte. Tas ir bijis kora tālākais izbrauciens, bet neviens korists nav žēlojies par tālo ceļu. “Bijām arī Venēcijā un dziedājām visur, kur varējām, arī pa ceļam,” atceras A.Volcīte.

Mēdz būt cimperlīgi
Alūksnietis Gunārs Bērziņš teic, ka dzied jau no šūpuļa, bet “Brūklenājā” - kopš 2004.gada. “Dažreiz šķiet, ka var neziedāt, taču nesanāk – vēlme vienmēr atgriežas. Ir labi satikt arī domubiedrus,” teic G.Bērziņš. Viņš tāpat kā pārējie koristi atzīst, ka senioru koru vadītājiem ir grūts darbs, jo seniori mēdz būt cimperlīgi un ar savu raksturu. “Mums patīk arī parunāt, un agrāk kora mēģinājumos daudz pļāpājām, bet nu šis paradums ir stingri izskausts. Esam katrs ar savu viedokli, tāpēc mūs ir grūtāk vadīt. Esam arī spītīgi - ja kas ieņemts galvā, tad tā arī darīsim, nevis tā, kā vajag,” teic G.Bērziņš. Savukārt A.Volcīte uzsver, ka vienas no lielākajām grūtībām sagādā arī vājā senioru dzirde. Tās dēļ skaņdarbus nereti ir grūti iemācīties.

Gaida jaunus dalībniekus
Visi šie seniori savu dzīvi saistījuši ar dziedāšanu un bez kora nevar sevi iedomāties. Viņi atzīst, ka jaunus biedrus iesaistīt kora darbībā ir diezgan grūti, jo cilvēki ir kūtri un kautrējas. “Arī es sākumā negribēju nākt, taču vēlāk pārdomāju. Ir cilvēki, kuri atnāk pamēģināt un te arī paliek,” teic G.Plūme. Savukārt A.Volcīte atzīst, ka viņai korī “Brūklenājs” izdevies piesaistīt sešus cilvēkus. Latvijā ir kori, kuros vīriešu balsis jau aizstāj sievietes. Viņas dzied gan tenoru, gan basu partijas. “Ir kori, kuros vairs nav vīriešu. Labie dziedātāji vai nu jau aizgājuši aizsaulē, vai arī nenāk dziedāt,” teic G.Bērziņš. “Brūklenājā” arī ir vīru trūkums, taču dziedātāji cer piesaistīt vēl kādas jaunas vīru balsis, kā arī aicina ikvienu interesentu viņiem pievienoties. Katru gadu koris piedalās arī Latvijas senioru koru svētkos. Šogad tie notiks Tukumā 18.jūnijā. ◆

Kategorijas