Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svin teātra svētkus

Ilze Bogdanova

2010. gada 29. marts 13:20

844

Piektdien Alūksnes pilsētas tautas namā notika skolu teātru diena, kurā pulcējās Alūksnes un Apes novadu skolu teātru kolektīvi. Tā kā jau pāris gadus skolu teātru skates vairs netiek rīkotas, šis pasākums kolektīviem kļuvis par sava veida teātra svētkiem, kurā parādīt savu varēšanu un iepazīties ar citviet darbojošos kolēģu sniegumu.

Uz pasākumu viņi bija aicināti vest improvizāciju par vienu no divām piedāvātajām Ervina Lāzāra pasakām. Vienā stāstīts par saltumu, kas izbēdzis no vaļā atstāta ledusskapja, otrā – par kāpuru, kurš iesprūdis kokā. “Tautas pasakas ir tautas pasakas. Tur ir princeses, prinči un citi tēli, par kuriem priekšstati ir tik dziļi iesakņojušies apziņā, ka īpaša izvēle improvizācijai netiek dota. Ar Lāzāru ir citādāk. Kad pirms pāris gadiem manās rokās nonāca viena no viņa grāmatiņām, mani tās pasakas ieinteresēja tieši ar to, ka rosina fantāziju un virza uz jaunām idejām. Domāju, ka līdzīgi būs arī bērniem,” izvēli skaidro Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes skolu teātru metodiskās apvienības vadītāja un pasākuma organizatore Daiga Bētere.
Aptver dažādus teātra žanrusAr savu versiju par pasakām uz skatuves kāpa pārstāvji no Alūksnes Bērnu un jauniešu centra teātra pulciņa (vadītāja D.Bētere), Bejas pamatskolas (Guna Igošina), Ilzenes pamatskolas (Agita Līdumniece), Liepnas internātpamatskolas (Inese Toka), Liepnas vidusskolas (Iveta Boroduška), Malienas pamatskolas (Gunta Vancāne), Pededzes pamatskolas (Ieva Mellīte), Strautiņu pamatskolas (Tija Āboliņa) un Trapenes pamatskolas (Velga Kolendo). Meklējot risinājumus un pārveidojot pasakas atbilstoši savai iecerei, kolektīviem izdevās tik dažādi priekšnesumi, ka vienu un to pašu pasaku gadījumā radīja atšķirīgu reakciju skatītājos un vienlaikus sniedza ieskatu vairākos teātra žanros. Vieni pasaku pārvērta par komēdiju, citi lika lietā absurda elementus, bet vēl kāds priekšnesumu papildināja ar dejām vai dziedāšanu. Tā kā pasakai par kāpuru, kurš iesprūda kokā, nav nobeiguma, kolektīviem nācās izdomāt arī stāsta finālu, kas katram izdevās citādāks. “Ja pašam autoram paticis ar savām pasakām spēlēties, tad arī mēs varam ar viņa pasakām paspēlēties,” uzskata D.Bētere.
Rosina uz jaunām idejāmŠīs pasaku spēles aizrāvušas arī pašus teātra svētku dalībniekus. Ilzenes pamatskolas teātra studijas “Kurmis” vadītāja Agita Līdumniece atklāj, ka bērni un jaunieši visam sekojuši līdzi ar tādu aizrautību, ka laiks, vērojot deviņu kolektīvu priekšnesumus, paskrējis nemanot. Iespēja paskatīties uz vienas pasakas dažādām versijām rosinājusi ilzeniešus uz jaunām idejām un ļāvusi bagātināties. “Tā, manuprāt, ir skolu teātru dienas lielākā vērtība, jo tā ir vienīgā reize gadā, kad kopā pulcējas pilnīgi visi novada kolektīvi un kad vari apskatīties, ko un kā dara citi,” saka A.Līdumniece, kas vada vienu dalībnieku skaita ziņā kuplākajiem kolektīviem. Pirmo reizi teātra svētkiem pievienojies Pededzes pamatskolas kolektīvs skolotājas Ievas Mellītes vadībā. Lai gan tas darbojas jau vairākus gadus, beidzot viņi jutušies gatavi atrādīties plašākas publikas acīm. “Domāju, ka priekš pirmās reizes mums sanāca tīri labi,” kolektīva sniegumu vērtē tā vadītāja, piebilstot, ka šajā dienā gūto iespaidu dēļ viņi apņēmušies kļūt par pasākuma pastāvīgajiem viesiem.

Vairāk foto

Kategorijas