Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vērs durvis noslēpumiem un zināšanām

Agita Bērziņa

2016. gada 20. maijs 00:00

17

Rīt norisināsies ikgadējā “Muzeju nakts”, kurai šogad izraudzīts atslēgvārds “durvis”. Alūksnes un Apes novadu muzeji ir sagatavojuši plašu un interesantu programmu. Alūksnes novada muzejos aktivitātes būs veltītas arī izcilajam skolotājam, muzeju dibinātājam, novadniekam Jānim Grestem viņa 140.dzimšanas dienā.

Alūksnes muzejs apmeklētājus sagaidīs jau pulksten 17.00 ar lekciju par J.Gresti, turpinājumā - kalēja Laimoņa Bāliņa personālizstādes “Dzelzs jākaļ, kamēr karsta” atklāšana Ledus pagrabā, konkurss “Durvis uz Alūksni”, mīlestības vēstules rakstīšana ar tinti vecajā drukā - “Iemīlies Alūksnē, dabā, cilvēkos”, durvju mālēšana pils pagalmā - “Jauna elpa” un izstāde “1905.gada notikumi pils pagrabos”. Bībeles muzejs no pulksten 19.00 līdz 22.00 ikvienu aicinās piedalīties prāta spēlē “Viens stāsts – sešpadsmit valodās”. Uz spēli aicinās arī Dr. A.Misiņa medicīnas vēstures muzejs, kur no pulksten 18.00 varēs piedalīties spēlē “Iepazīsti sevi”. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēstures muzejs apmeklētājus gaidīs no pulksten 18.00 un piedāvās iepazīt skolas vēsturi.

Orientēšanās lauku sētā
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā aktivitātes sāksies pulksten 19.00 ar Maijas Mikosas izstādes “Zīmes” atklāšanu. Būs atvērto durvju diena ēkā “Laidars”, ekspozīcijas „Kalncempju pagasta vēstures lappuses” atvēršana, kā arī radošā darbnīca, Ilzenes mazpulka aktivitātes un fotoorientēšanās lauku sētā. Arī Jaunlaicenes muižas muzejs gaidīs apmeklētājus no pulksten 19.00. Būs iespēja iesaistīties atraktīvās “Durvju rotaļās”, vingrošanā pie durvju detaļām un iepazīt soļotāja Ādolfa Liepaskalna diētu pie tējas galda. Tāpat varēs skatīties Ulda Āboliņa amatierkinofilmu “Jaunlaicene”, kas tapusi 20.gadsimta astoņdesmitajos gados.

Jautras izdarības
Veclaicenes muzejs apmeklētājus sagaidīs no pulksten 20.00, ar jautrām nodarbībām verot durvis uz noslēpumu, dzīves gudrību, savdabību. “Muzeju naktī” būs apskatāma arī veclaicenieša Jāņa Vīksnes koka virpojumu izstāde. No pulksten 20.00 Zeltiņu muzejs saviem apmeklētājiem piedāvās ar darbiem un nedarbiem modināt bijušo Zeltiņu skolu. Savukārt Bejas novadpētniecības centrā no pulksten 21.00 varēs klausīties, vērot, darboties un domāt par un ap novadpētniecības centra krājumu, balstoties uz Jāņa Grestes atziņu “Lietas stāsta par cilvēkiem. Lietas jānoliek tā, lai tās stāsta”. Pededzes pagasta muzejs no pulksten 21.00 aicinās uz izstāžu apskati, vārdu spēlēm, viktorīnām, rotaļām un tējas dzeršanu.

Koncertēs Valdis Atāls
Zvārtavas pilī šajā dienā notiks Latvijas Mākslinieku savienības rīkots pasākums „Ir pasaule kā durvis vaļā”, informē Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins. No pulksten 19.00 apmeklētājiem piedāvās ekskursijas Zvārtavas pilī, pulksten 21.00 skanēs koncerts „Ir pasaule kā durvis vaļā”, kurā uzstāsies dzejnieks un dziesminieks Valdis Atāls un ģitārists Arnolds Kārklis. Trapenē apmeklētājus gaidīs muzejā un bibliotēkā. No pulksten 20.00 muzejā varēs aplūkot Lindas Ikales un Lilitas Ikales radošo darbu izstādi “Ārpus Rāmjiem”, savukārt bibliotēkā - G.Bindes fotoizstādi. Būs konkursi un muzikāli priekšnesumi, noslēgumā - animācijas filmas pieaugušajiem bibliotēkas telpās. ◆

Kategorijas