Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Latvijas Sarkanā Krusta Zīlīte

Diāna Lozko

2016. gada 20. maijs 00:00

28

Alūksnes autoostā daudzi būs pamanījuši skaistu kaķi ar mīlīgu kakla lakatiņu. Tā ir Zīlīte – Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas kaķenīte.

Pilda psihologa lomu
Zīlīte te nokļuvusi no Alūksnes dzīvnieku mājas “Astes un Ūsas” pagājušajā gadā. Zīlītei tagad varētu būt četri vai pieci gadi. “Ar biedrību “Astes un Ūsas” esam draugi. Paņemt kaķīti nolēmām, jo te drīkst to uzturēt. Vienīgā pārtika mums ir pārtikas pakas, kuras tad Zīlīte arī sargā, jo viņa mums ir gluži kā darbinieks – viņa izpilda deratizācijas funkcijas. Tas nozīmē, ka Zīlīte iznīcina žurkas un peles. Tā nu Zīlītei pie mums ir sava štata vieta – peļu un žurku iznīcināšanas inspektors!” stāsta Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas izpilddirektore Ginta Priedīte.
Reiz pele nograuzusi īpašo ārstniecības augu – kalanhoju. G.Priedīte stāsta, ka tas varētu nozīmēt to, ka pelīte bijusi slima, jo tā nav grauzusi neko citu, kā vien šo augu. Bet nu žurkām un pelēm Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas ēkā neklājas viegli. Zīlītei patīk staigāt arī pa tuvējo apkārtni. Nereti viņu var sastapt Alūksnes autoostā, kur viņa pilda gluži kā psihologa lomu, jo cilvēki var viņu paglaudīt un atbrīvoties no stresa. G.Priedīte gan aicina Zīlīti nebarot, jo tad viņa nāk mājās pārēdusies. Viņa saprot, ka cilvēkiem ir tikai labi nolūki, taču aicina pažēlot Zīlīti un nedot viņai neko ēst. Zīlītei ir paradums prasīt cilvēku uzmanību, un viņa pat mēdz pabakstīt ar ķepiņu tad, kad grib, lai viņu samīļo.

“Zīlīte ir mūsu darbiniece”
Arī laikā, kad G.Priedīte strādājusi Gulbenē, viņa bija paņēmusi kādu kaķi savā veikalā. “Kad kaķis klaiņoja, tad visi teica: “Fui, kāds kaķis!” Tad, kad viņš atkopās, visi teica: “Redz, cik jauks kaķītis!” Kaķis galu galā arī ir cilvēks! Ja nebūtu to, kuri atstāj savus kaķus, tad nebūtu arī klaiņojošo dzīvnieku,” pauž G.Priedīte.
Nākotnē Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komiteja vēlas iegādāties arī suni, taču pašreiz to nevar izdarīt, jo ap ēku nav uzsliets žogs. Sunītis lieti noderētu, jo nereti ap Alūksnes komitejas ēku patīk staigāt arī dažādiem huligāniem, kuri mēdz nodarīt ēkai postījumus. “Līdzko būs sēta, tā arī gribētu iegādāties sunīti,” teic G.Priedīte. Arī Zīlīte cenšas aizsargāt teritoriju un jau izdzenājusi tuvumā esošos kaķus. Tā nu Zīlīte jūtas droši un vienmēr omulīgi apstaigā apkārtni. “Galvenais, lai Zīlīti neviens te nenobrauc, jo šeit ir aktīva satiksme, kā arī lai neviens viņu nepaņem uz mājām. Zīlīte ir mūsu darbiniece,” uzsver G.Priedīte. ◆

Kategorijas