Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par drosmi un pašaizliedzību

Loreta Jargane

2016. gada 20. maijs 00:00

1241

Šonedēļ Latvijā, atzīmējot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu un ugunsdzēsības 151.gadadienu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests rīkoja Atvērto durvju dienu ugunsdzēsības depo visā Latvijā un svinīgu apbalvošanas pasākumu. Tajā ar Iekšlietu ministrijas Goda rakstu apbalvoja arī Alūksnes daļas Apes posteņa vada komandiera vietnieku Daini Smarodu.

Sirdslieta – būt
ugunsdzēsējam
Alūksnes daļas Apes posteņa vada komandiera vietnieks D.Smarods par ugunsdzēsēju strādā nu jau 10 gadus. Šo profesiju viņš izvēlējies, balstoties uz savu bērnības sapni – kļūt par ugunsdzēsēju. Jau kopš bērnības Dainis ar lielu interesi vērojis Apē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņa ēkā, kas nu jau nojaukta, notiekošo rosību un vīru darbību. “Vēlāk, kad gadi jau bija atbilstoši un arī izglītība jau iegūta, pazīstami cilvēki paaicināja pamēģināt padarboties ugunsdzēsības jomā. Pēcāk radās nepieciešamība pēc darbiniekiem, tā nu esmu šajā nozarē 10 gadus, kas ir diezgan daudz. Varētu pat teikt, ka tā ir puse no dienesta, jo pensijā lielākoties dodas, kad nostrādāti 20 gadi,” teic ugunsdzēsējs.
D.Smaroda profesiju pilnībā atbalsta ģimene, turklāt viņa sievastēvs ir darbojies šajā amatā ilgāk nekā 20 gadus un arī Daiņa dēls neslēpj interesi par ugunsdzēsēju ikdienu.“Dažkārt dēlu paņemu līdzi, tad vajag pasēdēt mašīnā, ķiveri uzmērīt un visu apskatīt,” smaidot stāsta D.Smarods. Ugunsdzēsējs neslēpj, ka šīs profesijas pārstāvjiem ir jābūt motivācijai un vēlmei darboties šādā vidē, lai cilvēks spētu pilnvērtīgi veikt savus darba pienākumus. Protams, svarīga ir fiziskā sagatavotība. “Darbs ir grūts, kaut ir reizes, kad atrodamies telpās vai mācībās, bet nedrīkst aizmirst, ka izsaukumu gadījumos ir jāstrādā visu nakti un vēl pusi dienas dažādos laika apstākļos – vienalga, vai ir ziema, vasara. Ir jājūt, vai tu esi šim darbam gatavs. Šī profesija prasa lielu drosmi,” saka ugunsdzēsējs. Taču šis darbs sniedz arī pietiekami asas izjūtas, D.Smarods savu profesiju viennozīmīgi sauc par sirdslietu.

Ik dienu - piedzīvojumi un kuriozi
“Ir būts dažādos notikumos - autoavārijās, ugunsgrēkos, glābšanos darbos. Vienalga, cik ilgi strādā, tik un tā, kad brauc uz izsaukumu, uztraukums ir. Katru reizi ir sajūta - it kā dotos karā. Piemēram, ziemā, kad bija ļoti apledojuši ceļi, uz Palsmanes pusi bija apgāzusies smagā mašīna un mikroautobusa šoferis bija iespiests, ļoti smagi cietis. Taču tādās situācijās ir jāsakārto savas domas pa plauktiņiem un jākontrolē emocijas. Pēc lieliem nelaimes gadījumiem kolektīvā parasti pārrunājam un izanalizējam, kā būtu bijis labāk, citādāk, pie kā vajadzētu piestrādāt. Mums ir mēneša plāni, kuros ietilpst ugunsdzēsības vingrinājumi, tajos braucam un trenējamies, lai nezustu iemaņas. Protams, ir jau arī kuriozas situācijas, kad, piemēram, vasarā pēc salnām no rīta veidojas izgarojumi uz mājām, bet cilvēkiem no malas šķiet, ka ir ugunsgrēks, un tiek izsaukta patruļa, bet galu galā tas viss ir saistībā ar laika apstākļiem,” teic D.Smarods. Ugunsdzēsējs skaidro, ka ar kolektīvu, kurā ir 14 cilvēki, izveidojusies cieša saikne. “Kopā esam jau vairākus gadus, pārsvarā kolektīvs nav mainījies. Visi savā starpā esam zinoši, spējam izrunāties, pajokot, tāpat arī salamāties. Izsaukumos gadās visādi - ir jārunā skaļi, daudz kas notiek steigā, tādēļ var rasties domstarpības vai nesaprašanās, bet viens uz otru kreņķus neturam.”

Interese par profesiju -
minimāla
Šobrīd un vēl kādu laiku Apes ugunsdzēsēju postenis atradīsies “Kalpakos”- “Latvijas Autoceļu uzturētāja” Apes iecirkņa telpās. D.Smarods atzīst, ka viens no lielākajiem notikumiem, kuru nekad nevarēja iedomāties, ir tas, ka Apē būs jauns un mūsdienīgs depo! “Kapsula ir ielikta, vīri strādā, un visi darbi raiti rit uz priekšu. Ir neizsakāmi liels prieks, ka tas notiek Apē! Tāpat arī par to, ka valsts ir piešķīrusi finansējumu, lai izveidotu telpas atbilstoši visām prasībām. Ar laiku tiks nodrošināta arī jauna tehnika. Uzskatu, ka ugunsdzēsības nozare Latvijā šobrīd attīstās ļoti strauji: no jauniem depo Cēsīs, Valkā līdz pat jauniem formas tērpiem. No šī aspekta, manuprāt, viss ir ļoti labi, tikai diemžēl vajadzētu vairāk jauno ugunsdzēsēju. Zināms, ka tagad ir augstas prasības: ņem vērā fizisko sagatavotību, sodāmību, veic stingras ārstu komisijas un papildus tam trīs mēnešus ilgas apmācības, vēl trīs mēnešus ilga prakse un eksāmenu kārtošana. Ja to visu iztur, tikai tad tiek sniegta iespēja darboties ugunsdzēsības jomā. Protams, ir svarīgi sagatavot kvalitatīvi jaunos ugunsdzēsējus. Šobrīd ir citādāka tehnika un aprīkojums, tāpēc ir jāzina, ko un kā darīt. Tāpat ir jāzina iekšējās kārtības noteikumi, pēc kuriem jāvadās ugunsgrēka laikā. Ir skumji, ka šeit, lauku rajonos, cilvēku trūkst. Ja arī jaunietis atnāk, vēlas kaut ko darīt, bet diemžēl pietrūkst viena no nosauktajiem aspektiem, līdz ar to ugunsdzēsēja profesija atkrīt. Cenšamies paši uzrunāt cilvēkus, piedāvājam pamēģināt savas iemaņas šajā nozarē - ja nu ieinteresē,” skaidro Apes posteņa vada komandiera vietnieks.

Svin svētkus un organizē pasākumus
Lai arī D.Smarods tika apbalvots ar Iekšlietu ministrijas Goda rakstu, viņš godbijīgi izsaka laba vēlējumus visiem ugunsdzēsējiem 17.maija profesionālajos svētkos: “Esmu priecīgs un pagodināts, ka esmu saņēmis šo Goda rakstu, bet, manuprāt, šajā dienā visi ugunsdzēsēji ir pelnījuši uzslavas un pateicības par savu darbu! Domāju, ka šī diena ir jāatzīmē ar kūku un kafijas tasi tiem, kas atrodas dežūrmaiņā, taču tie, kam brīvāka diena, var pasvinēt ģimenes lokā vai draugu kolektīvā. Turklāt jāmin tas, ka mēs veidojam arī posteņu svētkus jeb ugunsdzēsēju sporta dienu, kura tiek organizēta jau vairāk nekā divdesmit gadus. Mums ir sadarbība ar Jaunpiebalgas, Strenču, Smiltenes un Menistes (Igaunija) posteņiem, katru gadu braucam kopā ar savām ģimenēm uz kādu no šīm vietām un piedalāmies. Svētki tiek rīkoti pēc pašu ugunsdzēsēju iniciatīvas. Protams, liels paldies vietējiem uzņēmējiem par materiālo atbalstu, kas nodrošina balviņas, arī mielastu posteņu sadraudzības dienā. Šogad ir pienākusi mūsu kārta organizēt svētkus - tie norisināsies 2.jūlijā Apes pagasta atpūtas kompleksā “Kalnarušķi”. Kā ierasts, tiks izveidotas trīs disciplīnas, kurās pārbaudām savas profesionālās iemaņas un piedāvājam disciplīnas jautrībai ģimenes locekļiem un bērniem. Pēc tam ir apbalvošana un neoficiālā daļa. Savā veidā tieši šajā dienā mēs, visi pieci kolektīvi, atzīmējam ugunsdzēsēju dienu, kā arī kopā sanākšanu, vienkārši labi pavadot laiku,” atklāj D.Smarods. ◆

Kategorijas