Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mārkalnē būs pansionāts

Līga Vīksna

2016. gada 20. maijs 00:00

1034

Mārkalnes pamatskolas ēkā ierīkos Alūksnes novada pansionātu – šādu lēmumu vakar pieņēma deputāti Alūksnes novada domes finanšu komitejā. Drīzumā uzsāks ēkas pielāgošanas darbus, lai pirmajā un otrajā stāvā būtu pansionāts, bet trešajā stāvā – grupu dzīvokļi.

Kā zināms, Mārkalnes pamatskolai šis ir pēdējais mācību gads pirms likvidācijas. Lai nesen renovētā skolas ēka nepaliktu tukša, pašvaldība to pielāgos pansionāta vajadzībām. Plānots, ka pansionātā Mārkalnē izmitinās 30 līdz 40 personas. Iecerēts, ka ēkā paliks arī Mārkalnes bibliotēka un uz turieni pārcels feldšerpunktu.

Vajag 100 000 eiro
“Pērn rudenī Alūksnes pansionātā bija kārtējā pārbaude un tika izteikts aizrādījums, ka neatbilst kvadratūras platība uz vienu iemītnieku, jo pansionāts ir pārpildīts. Ir jau veikta cenu aptauja, nosakot aptuvenās izmaksas lifta ierīkošanai – tam nepieciešami 50 000 eiro, ko ņemsim no sociālā budžeta. Tagad būs domes lēmums par finansējuma piešķiršanu, izsludinās iepirkumu, un vasarā varēs sākt lifta ierīkošanas darbus. Lai tur iekārtotu pansionātu, Mārkalnes skolas ēkai vajag arī pārbūvēt labierīcības un durvis. Kamēr neizdarīsim arī šos darbus, tikmēr pansionātu tur vēl nevarēs izvietot. Arī tam būs nepieciešami aptuveni 50 000 eiro, kurus centīsimies rast pašvaldības budžetā. Mūsu mērķis ir visus darbus izdarīt šā gada laikā, lai nebūtu pārrāvuma un skolas ēka kādu laiku nepaliktu tukša,” skaidro Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis un piebilst, ka uz to iets mērķtiecīgi, lai Mārkalnes skolas ēkā iekārtotu pansionātu, jo jau pagājušajā gadā tika izremontēta skolas virtuve.
Desmit grupu dzīvokļi
Alūksnes novada Sociālā dienesta vadītāja Regīna Kalniņa vērtē, ka Mārkalnē varētu izveidot desmit grupu dzīvokļus, kas novadam jau sen tik ļoti nepieciešami. “Jau šodien mums vajag divus grupu dzīvokļus, lai nodrošinātu dzīvesvietu diviem bāreņiem ar garīga rakstura traucējumiem, kuri sasniedz pilngadību. Grupu dzīvokļi personām ar garīga rakstura traucējumiem vienā ēkā ar pansionātu ir ļoti labs risinājums, jo arī to iemītniekiem vajadzības gadījumā būs nodrošināta uzraudzība 24 stundas diennaktī,” saka R.Kalniņa. Viņa norāda, ka jau 2013.gada sākumā biedrība “Alūksnes novada bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām atbalsta centrs “Saulstariņi”” vērsās pašvaldībā ar lūgumu izveidot grupu dzīvokļus. Alūksnes novadā dzīvo 195 invalīdi kopš bērnības un 60 bērni invalīdi. “Perspektīvā katram pieaugušam cilvēkam, arī invalīdam un invalīdam ar garīga rakstura traucējumiem, ir jādod iespēja dzīvot patstāvīgi,” saka R.Kalniņa.
Skaidrojot situāciju, R.Kalniņa informē, ka 2015.gadā 21 Alūksnes novada cilvēkam rasta mājvieta citu novadu sociālās aprūpes iestādēs, kas pašvaldībai izmaksājis 22 500 eiro. Šogad tādi ir 5 cilvēki un izmaksas – jau 25 700 eiro, ko saņem citas pašvaldības par to, ka Alūksnes novadam sniedz šādu pakalpojumu.

Vai būs trīs pansionāti?
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers šādu ieceri neatbalsta. “Šobrīd nav skaidri redzami ēkas uzturēšanas un citi izdevumi, lai Mārkalnes skolu tam pielāgotu. Lai nokļūtu uz Mārkalni, būs lieli transporta izdevumi. Šobrīd man nav arī skaidrs, kāda mums novadā ir nākotnes stratēģija pansionāta attīstībai. Vienu brīdi runājām, ka šādiem mērķiem izmantosim Annas skolas ēku. Tad mums novadā beigās būs trīs pansionāti? Man ir bažas, ka iztērēsim lielu naudu, bet beigās tas novadam nebūs izdevīgi. Vajadzētu beidzot saprast, kur mums būs centrālā pansionāta ēka, ko mēs ar to darīsim, kāds ir paredzamais pansionāta iemītnieku skaits tuvākajos 10 - 15 gados. Vadoties no tā, vajadzēja izveidot mūsdienīgu pansionātu. Mārkalnes skolas ēkai koridori ir šauri, tā būvēta pirms vairāk nekā simts gadiem un nav mūsdienīga,” uzskata Dz.Adlers. Deputāts Ainars Melders iebilst, ka tā nevar vērtēt izdevīgumu, jo arī pagastos ir jābūt iestādēm.
A.Dukulis uzsver, ka pašvaldībā nav atteikušies no ieceres kādreizējā Annas skolas ēkā iekārtot pansionātu, kam jau ir projekta skices. “Jā, Mārkalne būs īslaicīgs risinājums, bet tas nākotnē novērsīs tādas situācijas, kādu piedzīvojām pagājušajā gadā, kad pansionāts Alūksnē bija pārpildīts un tajā bija vairāk nekā 100 iemītnieku,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas