Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Deputātiem domas dalās

Līga Vīksna

2016. gada 20. maijs 00:00

1169

Alūksnes novada domē turpinās diskusijas par to, kur ir piemērotākā vieta iecerētā sporta un izglītības centra būvniecībai. Lai to izlemtu, deputātiem vispirms jāpieņem viens cits izšķirošs lēmums – par Alūksnes pilsētas skolu tīkla optimizāciju, kas skartu sākumskolu un ģimnāziju.

Tautsaimniecības komitejai šonedēļ notika izbraukuma sēde, lai klātienē apskatītu abas iecerētās būvniecības vietas – esošo sporta angāru un purvaino teritoriju Jāņkalna ielā 17a.

Naudu – no dažādiem avotiem
Tautsaimniecības komitejas vadītājs Dzintars Adlers atzīst, ka ir grūti izšķirties, kura piemērotāka vieta centra būvniecībai. Izmaksu ziņā dārgāk būtu būvēt Jāņkalna ielā, jo tālāk jāvelk inženierkomunikāciju trase, grūtāk būtu arī piesaistīt finansējumu celtniecībai. Dz.Adlers uzskata, ka finansējumu centra būvniecībai varētu gūt no dažādiem avotiem. “Tūlīt novads saņems 2,5 miljonus eiro no Izglītības un zinātnes ministrijas ģimnāzijai un novada vidusskolai – pusi šīs naudas varētu novirzīt sporta centra būvniecībai. Tas būtu pamats, lai piesaistītu valsts investīcijas apmēram 2 miljonu apmērā, bet pārējo daļu pašvaldība varētu ņemt kā aizņēmumu Valsts kasē. Ja ieceres īstenošanai mums ir Eiropas nauda, tad varam pretendēt uz Valsts kases finansējumu. Kopā būs vajadzīgi vismaz 6 miljoni eiro,” saka Dz.Adlers. Viņš uzskata, ka Lielā Ezera ielā gar ielas malām var vairākās vietās izbūvēt “kabatas” autotransporta novietošanai, tā risinot problēmu par liela stāvlaukuma trūkumu, ja centru būvē esošā angāra vietā. Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite uzsver, ka primāri jācīnās par iespēju iegūt valsts finansējumu centra būvniecībai, jo Eiropas nauda procentuāli nebūs lielāka par 30 procentiem, ja vispār izdosies par to pārliecināt atbildīgo ministriju.

Vispirms – aprēķinus
Deputāts Laimonis Sīpols uzskata, ka labāk celt Jāņkalna ielā, jo tur var blakus izbūvēt lielu stāvlaukumu, blakus atrodas ģimnāzijas internāts, kur nakšņot, bet esošo angāru turpināt izmantot sporta nodarbībām būvniecības laikā. Viņam piekrīt arī deputāte Viola Aija Kaparšmite, norādot - ja nu būvniecība ievelkas, tad ilgāku laiku nebūs ne jaunās, ne vecās zāles, kur trenēties un vadīt sporta stundas.
Deputāts Modris Lazdekalns vērtē, ka stāvlaukums ir svarīga lieta, tomēr primāri jādomā par potenciālajiem ieņēmumiem no šāda centra, nevis tik daudz jāuztraucas par izmaksām. “Loģiski būtu centru būvēt Jāņkalna ielā, jo nepārtrauktu mācību procesu. Tā apgūtu arī degradētu teritoriju,” saka M.Lazdekalns. Deputāts Andis Zariņš domā, ka centra būvniecības vieta jāskata kontekstā ar Alūksnes skolu optimizāciju, jo jaunais centrs nebūs tikai skolas sporta zāle, bet plašākas nozīmes iestāde. “Sākumskolā sporta nodarbībās veic primitīvus vingrinājumus – tam pietiek ar skolas zāli, nevajag lielo centru,” vērtē A.Zariņš. Deputāts Guntars Švolmanis uzskata, ka ir svarīgi vispirms veikt aptuvenos izmaksu aprēķinus centra būvniecībai katrā no vietām. Kopā ar pašvaldības būvinženieri viņš ir gatavs tos veikt.

Daļu sākumskolas –
ģimnāzijā
Maija kultūras, izglītības un sporta komitejā deputāti diskutēja par Alūksnes novada skolu tīkla optimizāciju un pēc plašām diskusijām nobalsoja uz domes maija sēdi virzīt jautājumu par atsevišķu Alūksnes pilsētas sākumskolas klašu komplektu pārcelšanu uz Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jaunā korpusa ēku. Komitejas vadītājs Aivars Fomins norāda, ka bijusi arī tikšanās ar skolu direktoriem, kur panākta šāda vienošanās. Šādi deputāti saskata iespēju daļu ģimnāzijai un vidusskolai paredzētā finansējuma novirzīt sporta zālei un sākumskolai.
Alūksnes pilsētas sākumskolas direktore Anita Junkure apliecina, ka piekrīt daļējai klašu pārcelšanai, ja rodas tāda nepieciešamība telpu trūkuma dēļ, nevis tikai tādēļ, ka tā vajag. “Ja sporta zāles celtniecības vajadzībām nojauc skolas mazo korpusu, kur izvietoti sešu klašu komplekti, ja skolas gaitas būs jāuzsāk jau 6 gadu vecumā, kā tas valstī iecerēts, un ja no pagastu skolām pēc reorganizācijas būs bērnu pieplūdums, tad telpu noteikti trūks. Šobrīd ģimnāzijā ir septiņas brīvas telpas, kuras pakāpeniski var remontēt un pielāgot sākumskolas vajadzībām,” saka A.Junkure. Komitejā nolēma, ka varētu pārcelt daļu 5. un 6.klašu, bet tas nenotiks šoruden. Par to lems vēl domes maija sēdē. ◆

Kategorijas