Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ilzenes veikparka saimnieks

Loreta Jargane

2016. gada 27. maijs 00:00

1409

(Turpinās no 1.lappuses)

Ja esi sācis domāt par peldēšanas sezonas atklāšanu un nezini, kā to interesantāk izdarīt, tad zini, ka 4.jūnijā Alūksnes novada Ilzenes pagastā pie Lielsloku ezera būs kabeļveikparka „Zero Wake Park” vasaras sezonas atklāšana. Turklāt veikparka darba laikam nav ierobežojumu: lai izmēģinātu veikbordu un saņemtu neizmirstamu adrenalīna devu, atliek vien rezervēt sev vēlamo laiku.

No tautiskajām dejām līdz veikbordam
Lauris Markss ir 28 gadus vecs puisis, kurš savā dzīves laikā ir izmēģinājis visdažādākos hobijus - no makšķerēšanas, kalnu slēpošanas, kaitošanas, braucieniem ar kartingiem, hokeja, basketbola, florbola, velosporta līdz pat biljardam, šaham, ģitāras spēlēšanai, tautiskajām dejām. Lai arī daudzpusīgā Laura ikdienas darbs tiek pavadīts uzņēmumā SIA „ACK būve”, puisis atklāj vēl kādu sirdij tuvu aicinājumu – tā ir tehnika. „Kad ir laiks, varu pazust garāžā uz vairākām stundām, kur man ir iesākts rekonstruēt “VAZ 2016”, ziemā ar to “jāgāž” pa ezeru. Mani aizrauj jaunu lietu konstruēšana un vecu mehānismu atjaunošana. Būvniecības un industriālajās izstādēs varu pazust uz visu dienu un aiziet prom nākamajā,” viņš smaidot saka.
Taču jaunietis neslēpj, ka šobrīd ir atradis savu aicinājumu “numur viens”, kas ir veikbords. Tas ir ūdens sporta veids, kas izpaužas kā slīdēšana pa ūdens virsmu, turoties pie striķa, kas piestiprināts motorlaivai vai, kā Laura veikparkā, kur par vilcējspēku izmanto kabeļtrasi.

Daudz ideju veikparka
attīstībai
„Par veikparku ar saviem draugiem pirmo reizi iedomājāmies pirms septiņiem astoņiem gadiem. Toreiz to plānojām pavisam citā vietā un izpildījumā. Arī mērķi bija citi. Taču pie sava Zero veikparka sākām strādāt nākamajā dienā pēc idejas atdzimšanas. Reālu attīstību uzsākām pirms diviem gadiem. Komandā esam trīs - Normunds Zunde, Mihails Zavjalovs un es. Lai šo sporta veidu aizsāktu, finansējumu ieguvām no saviem iekrājumiem, kā arī dažs labs ir “cienājies” bankā. Mūsu mērķis ir popularizēt un attīstīt ūdenssportu. Vēlamies, lai mūsu vide attīstās kopā ar visu tai piederīgo. Nākotnē plānojam pilnveidot veikparka apkārtnes attīstību un piedāvāt iespēju ar interesantām lietām un aktivitātēm nosvinēt šeit svētkus, pavadīt brīvdienas vai vienkārši izrauties no ikdienas rutīnas. Tāpat arī vēlamies ražot un izstrādāt risinājumus veikparkiem, bet - darbi vispirms!” azartiski stāsta veikbordists L.Markss.

Kas ir veikbords?
„Veikbords, manuprāt, ir nejauši radies sporta veids, kurš nemitīgi attīstās. Šobrīd arī pieejams ļoti plašām cilvēku masām - lai veikotu, vairs nav jābūt “nemirstīgam”. Lai saprastu arī tie, kas it nemaz nezina par šo sporta veidu, veikbords ir slīdēšana pa ūdens virsmu, stāvot uz dēļa un turoties pie trosē iekārta roktura. Savukārt veikparks ir kā templis, kur nomest ikdienas uzkrauto nastiņu un uzlādēt sevi ar smaidu. Uzskatu, ka šobrīd veikbords Latvijā ir visai aktuāls. Citviet Rīgā, kad sezona jūnijā uzsākusies, veikbords ir pieejams, tikai laikus rezervējot sev vēlamo laiku,” teic Lauris.

Mūsu puses veikparka
pionieri
Kopā ar domubiedriem Ziemeļaustrumvidzemē un Latgalē ar savu Zero veikparku viņi ir kabeļveikborda pionieri, jo ir vienīgie šajā reģionā, kas izveidojuši veikparku, atrodoties 20 minūšu brauciena attālumā no Alūksnes pilsētas centra, Apes pilsēta atrodas vēl nedaudz tuvāk, savukārt Gulbene - nedaudz tālāk. Tālākās pilsētas, no kurienes cilvēki apzināti braukuši tieši uz Ilzeni, ir Rīga un Rēzekne. “Ir bijuši apmeklētāji, kuru dzīvesvieta ir ASV, Īrijā, Lielbritānijā, Zviedrijā. Mūsdienās pasaule ir maza. Patiesībā tagad jau mēs visi esam pasaules pilsoņi - nav svarīgi, no kurienes tu nāc, ir svarīgi tas, kur tu atrodies. Zinu, ka arī citiem mūsu pusē ir idejas saistībā ar šo sporta veidu, bet mani tas tikai priecē. Jāatzīst, ka šo to esmu dzirdējis arī par privātajām trasēm, bet mūsu veikparka dūzis ir pieejamība, bezmaksas padomi un miera osta, kur bāzējamies,” stāsta Lauris.

Veikot iemācās katrs
Lai arī šis sporta veids ir jauninājums, ja tas tiek izmēģināts pirmo reizi, nav jāuztraucas par nevarēšanu vai nemācēšanu. Lauris ir pārliecināts - veikot iemācās katrs. “Pēc pirmās apmeklējuma reizes vismaz nedaudz nostāvēt uz dēļa spēj 99 procenti. Jaunieši šīs iemaņas apgūst visātrāk. Daudzi pat iemācās braukt uzreiz, kas, manuprāt, ir ļoti iespaidīgi. Protams, viss atkarīgs no paša attieksmes. Instruktors nereti ir vairāk kā psihoterapeits, nevis kā veikbordists. Ir gadījumi, kad nākas izlūgties, lai cilvēks tomēr pamēģina. Protams, ir gadījumi, kad klients nevēlas izmēģināt - tas parasti ir kāds līdzbraucējs. Taču vecuma ierobežojumu no mūsu puses nav. Katram pašam jāizvērtē savas spējas. No mūsu puses klients tiek nodrošināts ar peldvesti un ķiveri, ir arī iespēja iznomāt hidrotērpu,” saka L.Markss.

Iedvesmojas no labākajiem
Arī veikbordā ir drošības pasākumi. “Bērnus bez pieaugušajiem trasē nelaižam. Ir iekšējās kārtības noteikumi, kuri tiek ievēroti. Uz ūdens vienmēr jābūt uzmanīgiem. Drošības pasākumos ietilpst obligāta aprīkojuma pielietošana -  peldveste un ķivere. Tāpat par jebkura cilvēka drošību gādā pults operators, kurš var izvilkt krastā, ja nu kas. Turklāt veikparkā ir arī laiva. No šī aspekta esam pilnīgs analogs citiem parkiem. Par drošību un visu pārējo esam iedvesmojušies no labākajiem,” saka L.Markss.
Viņš atzīst, ka ikdienā netrūkst arī kuriozu atgadījumu, piemēram, cilvēks uzvelk hidrotērpu otrādi, tad novelk, izgriež uz otru pusi un uzvelk aizmugures pusi uz priekšu, kā rezultātā ir jāpārģērbjas vēlreiz... ◆

Kategorijas