Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sūdzas par smaku

Agita Bērziņa

2016. gada 27. maijs 00:00

1299

Uz tualeti mājas otrā pusē iet apkārt visai mājai vai netīros ūdeņus izliet turpat aiz šķūņa - ar šādu dilemmu diendienā saskaras Skārņu ielas 9.nama iedzīvotāji Alūksnē. Ja pašiem grūtākais būtu izlemt vien to, kā rīkoties, tad apkārtējo māju iedzīvotājiem šīs izvēles dēļ nākas ciest, jo netīro ūdeņu bedre smako un kaimiņiem traucē dzīvot.

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās neapmierinātie kaimiņi un izteica savas versijas, kāpēc šāda situācija radusies. Viņi novērojuši, ka šķidrumi bedrē tiek lieti tieši rīta pusē. “Barakas tipa ēkai pirms pāris gadiem tika aizmūrēts gaitenis, kas veda uz tualeti. Acīmredzot mājas iedzīvotāji nevēlas iet apkārt, tāpēc izvēlas nokārtoties spaiņos, kurus vēlāk izlej bedrē. Ja pa dienu kāds arī aiziet uz to tualeti, tad nakts stundās ne. Pie tam nest spaini uz tualeti ir neērti, tāpēc izlej, kur tuvāk. Kā uzpūš silts dienvidu vējš, mums nav ko elpot, jo smaka ir neciešama,” klāsta satrauktais kaimiņš. Viņš arī atklāj, ka pagājušajā gadā iedzīvotāji jau vērsušies ar sūdzību SIA “Alūksnes nami”, kas ēku apsaimnieko, taču nekas nav mainījies, lai gan darbinieki to apsekojuši.

Jāiet apkārt mājai
“Alūksnes namos” laikrakstam atzīst, ka par netīro ūdeņu bedri ir zinoši, taču par tualetes nepieejamību sūdzības ar avīzes starpniecību izskan pirmo reizi. “Neviens īrnieks nav sūdzējies, ka siena būtu traucēklis. Vēl 2000.gadā, kad ēku apsaimniekoja “Alūksne 2”, tika veikta pārbūve un caurejošā koridora daļa atdalīta, tādā veidā īrniekiem radot lielāku kvadratūru. Tas darīts likumīgi. Taču līdz ar to radītas problēmas - tiešām ir tā, ka jāiet apkārt mājai. Situācija, protams, nav tā labākā. Teritorijā ir izveidota bedre, kurā tiek lieti sadzīves šķidrumi. Tas tad arī ir smakas iemesls. Iespējams, kāds tur lej arī citus šķidrumus,” skaidro “Alūksnes namu” valdes loceklis Armands Musts. Ēkas vienīgā īpašniece ir Alūksnes novada pašvaldība. Pērn izpilddirektore Janīna Čugunova un īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis apsekoja īpašumu un secināja, ka situāciju nav tik vienkārši uzlabot.

Nav tūlītēja risinājuma
“Mājai nav uzkrājumu, lai veiktu tādus darbus. Negatīva bilance izveidojās 2005.gadā, kad mainīja logus, remontēja skursteņus, krāsnis, gaiteni, elektrosistēmas. Finansiālā situācija atkārtoti pasliktinājās 2011.gadā, kad, ievērojot ugunsdrošības prasības, tika pārbūvēti skursteņi. Māja ekspluatācijā nodota 1955.gadā, un mājas fiziskais stāvoklis ir noteicis darbus, kuri nepieciešami un neatliekami, lai māja vispār būtu derīga dzīvošanai un pašvaldības dzīvokļi izīrēšanai,” skaidro SIA  “Alūksnes nami” nekustamo īpašumu speciālists Jānis Cīmiņš.
Pagājušais gads noslēgts ar 4882,53 eiro lieliem zaudējumiem. “Piekrītu, ka kaut kas ir jādara, taču jautājums – par kādiem līdzekļiem. Jau tagad varu pateikt, ka pašvaldībai šogad nav ieplānoti līdzekļi šiem darbiem. Risinājums varētu izmaksāt 7000 līdz 10 000 eiro. Mājas plānojums nekādā veidā neļauj izveidot sanitāro mezglu otrā mājas galā, tad jābūvē piebūve. Varbūt risinājums būtu izvietot pārvietojamo tualeti,” norāda A.Musts. ◆

Kategorijas