Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labo defektus un rekonstruē

Līga Vīksna

2016. gada 27. maijs 00:00

489

Alūksnieši ievērojuši, ka uz rekonstruētajām Pils un Jāņkalna ielām jaunajā asfaltā daudzviet veikti iegriezumi ap kontrolaku vākiem, kas iesēdušies, un jautā, vai tiešām šādi tiks gūts cerētais efekts darbiem, ko uzņēmums “Matthai” jau laikus nepaveica kvalitatīvi.

Tam pierādījums ir it kā remontētais kontrolakas vāks Pils un Ganību ielas krustojumā, kas pēc izgriešanas ir nosēdies vēl dziļāk.

Jānovērš simts defekti
Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis “Alūksnes Ziņām” skaidro, ka aprīlī apsekotas ne tikai abas tranzītielas - Pils un Jāņkalna iela ar Helēnas un Bērzu ielas posmiem, bet arī pārējās rekonstruētās ielas - Brūža, Dzirnavu, Parka, Vidus, Tirgotāju un Dārza iela. To darīja Alūksnes novada domes būvinženieris Aivars Sausais, pašvaldības aģentūras “Spodra” darbu vadītāja Ingrīda Ribozola un būvinženiere Baiba Salaka. Viņi konstatēja defektus, kuri uzņēmumam “Matthai” būs jānovērš garantijas laikā – līdz 25.jūlijam.
“Veicamie darbi ir dažādi - sākot no aku vāku pacelšanas un beidzot ar ielu horizontālajiem apzīmējumiem, bruģa defektiem, iesēdumiem - kopā vairāk nekā simts dažādi defekti. Salīdzinoši visvairāk defektu ir uz Pils ielas. Atkārtoti uzdots labot arī kontrolaku Pils un Ganību ielas krustojumā, jo pašvaldību neapmierina šāda iepriekšējā defekta labošana.
Uzņēmums jau sācis novērst defektus – sekosim darbu gaitai. Pašvaldībai ir nodrošinājums – ja uzņēmējs to neizdarīs noteiktajā laikā un kvalitātē, tad pašvaldība var izmantot naudu bankā, kas iemaksāta neatsaucamajā defektu novēršanas galvojumā,” stāsta I.Berkulis.

Pret putekļiem – sāls
maisījums
Pērn vairākās pilsētas ielās SIA “Sorma” uzsāka rekonstrukcijas darbus, ko turpina šogad. Mazdārziņu teritorijā Ievu, Sīļu un Jaundārzu ielā tie jāpabeidz līdz novembra beigām. “Pērn izraka grāvjus, izcirta krūmus, ielika caurtekas, atjaunoja nobrauktuves. Šogad darbus pabeigs: atjaunos ceļa virsmas segumu, sakārtos pieturvietas. Visas ielas pēc seguma atjaunošanas apstrādāsim ar pretputekļu absorbentu – īpašu sāls maisījumu, kas novērš putekļu rašanos. Šogad izmēģināsim šajās trīs ielās, cik efektīvs ir šāds maisījums, lai turpmāk to izmantotu arī citām pilsētas grants seguma ielām, kur ir lielāka satiksmes intensitāte un dzīvojamās mājas atrodas tuvāk ielai. Pretputekļu absorbentu var klāt uz tām grants seguma ielām, kur ir atbilstošs un pamatīgs segums,” saka I.Berkulis.
Pērn rekonstruēta Peldu iela, Augusta ielas atzars, Loka, Haralda iela, piebraucamais ceļš un laukums uz Alūksnes Mazajiem kapiem, kur ieklāja frēzēto asfaltu un veica virsmas apstrādi ar bitumena emulsiju un šķembām. Apstrādi šogad pabeigs arī Peldu ielas posmā.

Kāpēc atšķiras?
Pērn frēzēto asfaltu ieklāja arī Ezera ielas atlikušajā posmā. Alūksnieši “Alūksnes Ziņām” ir jautājuši, vai tur darbi ir tiešām pabeigti, jo uz ielas ir daudz sīko šķembiņu un šis segums atšķiras no turpat blakus esošā, ko pirms dažiem gadiem ieklāja Igaunijas uzņēmums. I.Berkulis skaidro, ka šķembiņām jāsalejas ar bitumena emulsiju, bet pēc tam atbilstoši tehnoloģijai liekās tiks noslaucītas. “Igauņu klātajā posmā segums jau ir salējies un liekās šķembas noslaucītas, tādēļ šobrīd ir redzama atšķirība, bet vēlāk tā izlīdzināsies,” uzsver I.Berkulis. 

Asfaltēs Tempļakalna ielu
Šogad rekonstrukciju gaida Tempļakalna iela: no Miera ielas līdz pat ceļa posmam, kas ved augšup uz Balto krustu Lielajos kapos, un otru posmu, kas ved uz Līko bērzu. I.Berkulis norāda, ka šobrīd ir izstrādāta tehniskā dokumentācija, drīzumā aģentūra “Spodra” izsludinās iepirkumu. Šiem darbiem Alūksnes novada pašvaldības budžetā plānoti 84 800 eiro. Darbus paredzēts sākt jūlijā. Vienlaikus ieguldīs zemē arī elektrības kabeli, lai nākotnē posmam līdz Līkajam bērzam ierīkotu apgaismojumu.
“Tempļakalna ielā līdztekus izbūvēs slēgto lietusūdeņu kanalizācijas sistēmu. Tā rezultātā beidzot būs likvidēta lielā, stāvošā peļķe uz Miera ielas un novadīts uz grāvjiem ūdens, kas plūst lejā no Tempļakalna, īpaši pavasaros un rudeņos radot problēmas blakus esošo privātmāju iedzīvotājiem,” viņš saka. Tempļakalna ielā ieklās frēzēto asfaltu astoņu centimetru biezumā un bitumena emulsiju ar šķembām, bet tālāk ceļam gar Alūksnes ezeru, kas ir ielas turpinājums, saglabās grants segumu, lai tas kā gājēju ceļš iekļautos gleznainajā pilsētvidē pie ezera. ◆

Kategorijas