Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eksperimentiem piepildīta diena

Diāna Lozko

2016. gada 27. maijs 00:00

944

Alūksnē pirmo reizi notikusi Tehniskās jaunrades diena. Latvijā tā notiek jau astoto gadu - ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centra (ABJC) neatlaidīgo darbu Tehniskās jaunrades dienas rīkotāji ar dažādām interesantām un aizraujošām darbnīcām pagājušajā piektdienā viesojās arī Alūksnē. Pasākums pulcēja Alūksnes novada skolu 160 skolēnus, lai iemācītos ko jaunu un atskārstu, ka tehniskās zināšanas šobrīd ir ļoti nepieciešamas.
Tehniskās jaunrades dienas organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu un Robotikas klubu. ABJC izteica vēlmi, lai tā notiek arī Alūksnē, taču trūka idejas, kā uzsākt šo procesu. Talkā nāca ABJC LEGO robotikas pasniedzējs Ivars Vīksna, kuram izveidojušies labi kontakti ar Rīgas Tehniskās universitātes studentiem.
Skolēni iesaistījās deviņās darbnīcās - gandrīz visi savus veidojumus varēja paņemt līdzi uz mājām, izņemot makaronu tiltus, kuri pasākuma noslēgumā tika slogoti un visi bija nolemti sabrukšanai, kā arī īpašos minisumo robotus. “Minisumo roboti paliks ABJC rīcībā, jo ceram rudenī uzsākt radioelektronikas pulciņu. Cerams, ka viss izdosies,” pauda I.Vīksna.
ABJC direktore Eva Aizupe atzīst, ka Tehniskās jaunrades diena palīdz saprast, cik svarīgas mūsdienās ir tieši tehniskās zināšanas. “Manuprāt, Latvijā izglītības sistēmā ilgu laiku humanitārajām zinātnēm bija dota priekšroka un tādēļ ļoti daudzi studēja tieši tās, kas, protams, arī ir ļoti labi. Tomēr tādējādi novārtā tika atstāta fizika, ķīmija, jo skolēniem bija izvēle – kārtot vai nē eksāmenus šajās nozarēs. Bet eksaktās zināšanas ir nepieciešamas un palīdzēs Latvijai attīstīties kā konkurētspējīgai valstij nākotnē,” uzskata E.Aizupe. Arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktora vietniece audzināšanas darbā Lolita Vanaga domā, ka tehniskās zināšanas pašreiz ir ļoti aktuālas, darba tirgū pieprasītas. “To apliecina arī tas, ka šogad skolās organizēja ķīmijas un fizikas piloteksāmenus,” saka L.Vanaga. Savukārt Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča uzsvēra, ka viņai ir prieks redzēt tik daudz Alūksnes novada jauniešu, kuriem ir interese par tehnisko jaunradi. ◆

Kategorijas