Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sadzirdēt sirdsbalss teikto

Agita Bērziņa

2016. gada 3. jūnijs 00:00

57

Pagājušajā nedēļā Alūksnes pilsētas skolu jauniešiem pirmajiem Latvijā bija iespēja dzirdēt iedvesmojošu un slavenu cilvēku stāstus Iedvesmas stundā. Jauniešiem tika dots uzdevums atbildēt uz pavisam vienkāršiem trīs jautājumiem: “Kas ir tas, ko darot tu gūsti vislielāko prieku, iedvesmu un gandarījumu? Kāda ir tava iecerētā nākotnes profesija? Ko tu gribētu darīt, ja laimētu miljonu eiro?” Pieļauju, ka atbilde uz pirmo un trešo jautājumu sakrīt vai papildina viena otru, savukārt, izlasot trešo jautājumu, otrais kļūst neaktuāls jeb zaudē jēgu, jo kabatā ir liela nauda un var darīt, ko vien sirds vēlas. Tā tad arī jauniešiem būtu jāizvēlas nākotnes profesija: nevis jādara tas, ko kāds liek, bet jāieklausās savā sirdī, savās vēlmēs. Patiesībā savā sirdī vajadzētu ieklausīties daudz biežāk, ne jau tikai tad, kad jāizvēlas profesija, jo dzīvojam laikmetā, kad prāts un domas ap un par finanšu situāciju ņem virsroku un to, ko saka sirds, bieži vien nedzirdam.
Lai gan man nav aktuāls jautājums, par ko kļūt nākotnē un kādas studijas izvēlēties, taču arī mani iedvesmoja šo cilvēku stāsti. Gribas cerēt, ka arī jauniešiem šīs tikšanās bija vērtīgas un lika aizdomāties par to, kā viņi dzīvo šobrīd un kā grib dzīvot nākotnē. Receptes labākai dzīvei, arī pašsajūtai bija pavisam vienkāršas. Piemēram, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidenta un biznesa augstskolas “Turība” Attīstības padomes priekšsēdētāja Aigara Rostovska ieteikums skan pavisam vienkārši: veselīga pārtika un dabisks dzīvesveids, fiziskā slodze un pozitīvu lietu darīšana. Reālas lietas un nemaz nav neiespējamas. To varam mēs ikviens, un nav jābūt miljonāram. Viņš ir pārliecināts, ka tieši sports iemāca pārvarēt grūtības, jo ir uzkrāta zināma pieredze un rūdījums treniņu procesā, kas noteikti nav viegli. Brīžos, kad klājas grūti, uz situācijām jāskatās kā uz iespējām. Tieši izejot cauri kritiskām situācijām, var nonākt citā dzīves līmenī, un katrā dzīves posmā šīs mācības ir savas. Gribi kaut ko sasniegt – mērķtiecīgi virzies uz savu mērķi!
Klausoties slavenu un veiksmīgu cilvēku stāstos, vēlreiz guvu apliecinājumu tam, ka, tikai darot to, kas tiešām ļoti patīk, var gūt lielus panākumus. Taču viss sākas no mazumiņa. Nevar gribēt būt uzreiz par prezidentu! Var teikt, ka jaunības maksimālismā iespējams viss un neviens sapnis nevar būt par lielu vai mērķis izvirzīts ar augstu. Protams, taču nekas nenotiks uzreiz un neko nedarot. Arī mans darbs laikrakstā “Alūksnes Ziņas” sākās soli pa solim. Jau skolas gados jutu aicinājumu rakstīt, tāpēc aktīvi darbojos skolu avīzēs. Vēlāk divas vasaras, vēl skolniece būdama, rakstīju rakstus “Alūksnes Ziņām”. Nu jau devīto gadu strādāju “Alūksnes Ziņās” un ne mirkli neesmu nožēlojusi, ka esmu tur, kur esmu! ◆

Kategorijas