Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes muzejā – jauna izstāde

Diāna Lozko

2016. gada 3. jūnijs 00:00

5

Alūksnes Jaunās pils Ledus pagrabā atklāta kalēja un alūksnieša Laimoņa Bāliņa personālizstāde “Dzelzs jākaļ, kamēr karsta”. Ekspozīcija būs skatāma visu vasaru. Tajā ir izvietoti ne tikai L.Bāliņa darbi, bet arī sešas īpašas lādes no Alūksnes muzeja krājuma.

Var iejusties deputāta lomā
Izstādē aplūkojami L.Bāliņa kaltie svečturi, pakaramie, zvani, kā arī citi interesanti darinājumi. Starp eksponātiem ir pat dzelzs Tempļakalna rotonda. Izstādes apmeklētāji varēs aplūkot arī paša L.Bāliņa kolekcijas priekšmetus. Kalējs kolekcionē antikvārus priekšmetus, kuri saistīti ar viņa darbības jomu. Izstādē aplūkojams arī kāds eksponāts ar nosaukumu “Deputāts”. Ikviens var iejusties izveidotajā tēlā un nofotografēties deputāta lomā.
Alūksnes muzeja direktors Uldis Jaunzems informē, ka Ledus pagrabā ekspozīcijas var izvietot tikai vasarā un pat tad šajā telpā ir diezgan vēss. Šī ekspozīcija būs skatāma līdz septembra sākumam, kad laikapstākļi jau kļūs drēgnāki.
Savukārt 10.jūnijā Alūksnes muzejā notiks pasākums “75 gadi pēc represijām”, kur godinās represijās cietušos Alūksnes novada iedzīvotājus. Bet 21.jūnijā būs jau tradicionālā Saules saukšana jeb saulgrieži. Šogad šim pasākumam aprit 10 gadu jubileja. Visi interesenti pulksten 04.00 var pulcēties peldvietā “Vējiņi”, lai kopīgi pavadītu gada īsāko nakti un sagaidītu uzlecam sauli. Notiks arī Līgosvētku ieskandināšana.

“Durvis uz Eiropu!”
Šogad “Muzeju nakts” galvenā tēma bija “Durvis uz Eiropu!”. Alūksnes muzejā “Muzeju naktī” norisinājās divi konkursi. Pirmajā konkursā apmeklētājiem bija iespēja atminēt 10 durvis, kuras atrodas Alūksnē. Pareizās atbildes: 1.durvis - Alūksnes mākslas skolas pagrabs, 2.durvis - Parka iela 4 (Alūksnei - 700), 3.durvis - kapliča Alūksnes Lielajos kapos, 4.durvis - Miera iela 13, 5.durvis - E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija, 6.durvis - Alūksnes Sv. Trīsvienības pareizticīgo baznīca, 7.durvis - Tirgus iela 13, 8.durvis - tirgus paviljons, 9.durvis - Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca, 10.durvis -  Dārza iela 8, veikals “Tālava”. Visas durvis atminēja un šajā konkursā uzvarēja Jūlija Semjonova no Alūksnes. Viņa balvā ieguva iespēju izbraukt ar velorikšu. Otrajā konkursā bija jāuzmin Alūksnes Jaunās pils durvju skaits. Pareizā atbilde: Alūksnes Jaunajā pilī ir 83 durvis. Konkursā uzvarēja Simona Adlere no Alūksnes, kura balvā ieguva grāmatu “Fītinhofu mantojums Alūksnē”. ◆

Kategorijas