Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Medikamentu legalitāti internetā var pārbaudīt

VALIJA BELUZA

2016. gada 3. jūnijs 00:00

48

Nokļūšana pie ārsta nereti ir gan laikietilpīgs, gan dārgs pasākums, tādēļ daudzi izvēlas veselību uzlabot paši – uzticoties dažādās reklāmās pamanītajiem medikamentiem un uztura bagātinātājiem. Kāds paļaujas uz aptiekas farmaceita ieteikumu vai, kas jau riskantāk, ārstniecības līdzekļus izvēlas pēc principa “kaimiņienei palīdzēja”, pērkot internetā – tiešsaistē vai “no rokas”.
Jāatceras, ka, iegādājoties preparātus no apšaubāma avota, kas nav saistīts ar legālu zāļu izplatīšanu, pastāv iespēja tikt pie sliktas kvalitātes produkta, kurā nav uzrādīto komponentu. Tas var būt viltotā iepakojumā, neskaidras izcelsmes, ar lielāku vai mazāku aktīvās vielas devu.

Tīmeklī – tikai bezrecepšu zāles
Lai novērstu viltotu zāļu nokļūšanu legālajā apritē un pie pacienta, Eiropas Savienības (ES) direktīva paredz kontroles mehānismu stiprināšanu. No 2015. gada 1. jūlija ES ieviests vienots logotips visām aptiekām, kas piedāvā iedzīvotājiem iegādāties zāles internetā.
Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva un Komisijas regula paredz arī vienotā logotipa dizainu. Balts krusts zaļu toņu svītrās, ko papildina tās valsts karoga attēls, kurā interneta aptieka ir reģistrēta, un teksts “Spiediet šeit, lai pārbaudītu, vai šī tīmekļa vietne darbojas likumīgi” – šāds logotips jāmeklē, lai pārliecinātos par zāļu likumību.
Klikšķinot uz logotipa aptiekas tīmekļa vietnē, pacienti tiek novirzīti uz valsts nacionālās zāļu aģentūras, Latvijā – Zāļu valsts aģentūras, tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas likumīgi strādājošās interneta aptiekas.
Zāļu valsts aģentūras (ZVA) mājaslapā uzsvērts, ka Latvijas Republikā, saskaņā ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem, ar tīmekļa vietnes starpniecību ir atļauta tikai bezrecepšu zāļu izplatīšana.
Ar to drīkst nodarboties tikai vispārēja jeb atvērta tipa aptieka, kura ir saņēmusi speciālo atļauju (licenci) aptiekas atvēršanai, kuras pielikumā norādīts atļautais speciālās darbības nosacījums “bezrecepšu zāļu izplatīšana ar tīmekļa vietnes starpniecību”.

Izmanto negodprātīgi darboņi
Kārdinājums dabūt lētāk pastāvējis un pastāv, un negodprātīgi darboņi to izmanto. Tā šogad aprīlī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izplatīja paziņojumu, ka kādā noliktavā Rīgā konstatēta nelegāla zāļu pārmarķēšana. ZVA apstiprinājusi, ka šis incidents ir noticis ārpus zāļu likumīgās aprites ķēdes, līdz ar to noliktavā notikušas nelegālas darbības ar zālēm – uzglabāšana un marķēšana.
Uzņēmumam, kurā tika konstatēta nezināmas izcelsmes zāļu glabāšana, nav farmaceitiskās darbības licences darbībai Eiropas Savienības (ES) valstīs. Nav arī atbilstošas atļaujas zāļu glabāšanai, ko izsniedz Veselības inspekcija gadījumos, kad zāles paredzēts uzglabāt muitas noliktavā.
Lai noskaidrotu notikušā apstākļus, ZVA eksperti sadarbojās gan ar PVD, gan ar Valsts policiju. Saskaņā ar iestāžu sniegto informāciju, ZVA konstatēja, ka uzņēmums nav licencēts veikt šāda veida farmaceitisko darbību, kā arī zāles nav ne Latvijā reģistrētas, ne arī tām ir izsniegta atļauja nereģistrētu zāļu izplatīšanai. Šīs nelegālās zāles ievestas no ārpus ES esošas valsts un, iespējams, bija paredzētas eksportam.
ZVA direktors Svens Henkuzens aicina iedzīvotājus iegādāties zāles tikai licencētās aptiekās – vai tas būtu jau ierastajā veidā klātienē vai licencētās interneta aptiekās.
Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz: par Latvijā nereģistrētu vai neatļautu zāļu izplatīšanu fiziskajai personai uzliekams naudas sods no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai – no 1400 līdz 7100 eiro, konfiscējot šīs zāles.

Drošību garantē reģistrs
Tā kā 2015. gadā ZVA izdevusi jaunu Latvijas Republikas Zāļu reģistru, tas ļauj ne vien ārstiem, farmaceitiem un citiem veselības nozares speciālistiem, bet arī plašākai sabiedrībai gūt pilnīgu un oficiālu informāciju par zālēm. Izdevums pieejams gan drukātā, gan elektroniskā formātā, un tajā par 40 palielinājies zāļu nosaukumu skaits.
Elektroniskajā izdevumā ar zāļu aprakstiem un lietošanas instrukcijām izveidota ērta informācijas meklēšanas forma, kuras izmantošanai nav nepieciešams interneta pieslēgums. Tajā iekļautie zāļu apraksti palīdz ārstam un farmaceitam izvēlēties pacientam piemērotākās zāles, kā arī noskaidrot vai precizēt būtisku informāciju par zāļu pareizu lietošanu, iespējamām blaknēm u.c. informāciju, tādējādi veicinot zāļu drošu lietošanu.
Paplašinātais Zāļu reģistrs ietver informāciju par 6776 zālēm. Izdevumā publicēti zāļu nosaukumi, zāļu formas, aktīvo vielu starptautiskie nosaukumi, stiprums/koncentrācija, farmakoterapeitiskā grupa, klasifikācijas kods, reģistrācijas numurs, izsniegšanas kārtība un reģistrācijas apliecību īpašnieki. ◆

    uzziņai

◆ No visām 823 Latvijā licencētajām aptiekām tikai sešām ir licence bezrecepšu zāļu izplatīšanai internetā: www.medikaments.lv, www.apotheka.lv, www.elpa.lv, www.internetaptieka.lv, www.webaptiek.lv, www.pilsaptiek.lv.

◆ Latvijas licencēto aptieku sarakstu var pārbaudīt ZVA vietnē www.zva.lv.
Aktuāla informācija par Latvijā reģistrētām zālēm, tajā skaitā zāļu lietošanas instrukcijas un zāļu apraksti, ir pieejama ZVA mājaslapas www.zva.gov.lv sadaļā “Reģistrs”.

◆ Informācija par likumīgiem zāļu tirgotājiem internetā ES, kā arī Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā ir pieejama Eiropas Zāļu aģentūras mājaslapā.

Terminu skaidrojums:

◆ Zāles – jebkura viela vai vielu salikums, kas uzrāda īpašības, kuras vajadzīgas, lai ārstētu cilvēku un dzīvnieku slimības vai veiktu šo slimību profilaksi, kā arī jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēkiem vai dzīvniekiem vai nu ar mērķi atjaunot, uzlabot, vai pārveidot fizioloģiskās funkcijas, izraisot farmakoloģisku, imunoloģisku vai metabolisku iedarbību, vai noteikt medicīnisko diagnozi.

◆ Bezrecepšu zāles – zāles, kuru farmakoloģiskās īpašības, stiprums, daudzums iepakojumā, lietošanas veids un lietošanas izraisītās iespējamās blakusparādības nerada tiešus vai netiešus draudus pacienta veselībai, ja tās lieto atbilstoši instrukcijai. Aptiekā pacientu ambulatorajai ārstniecībai zāles izsniedzamas bez receptes.

◆ Recepšu zāles – zāles, kuru farmakoloģiskās īpašības, stiprums, daudzums iepakojumā, lietošanas veids un lietošanas izraisītās iespējamās blakusparādības bez medicīniskās uzraudzības var radīt tiešus vai netiešus draudus pacienta veselībai. Aptiekā pacientu ambulatorajai ārstniecībai zāles izsniedzamas tikai pret recepti.
Avots – Farmācijas likums

Kategorijas