Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Negrib parakstīt sev “nāves spriedumu”

Mārīte Dzene

2010. gada 25. marts 12:16

1889

Malienas un apkārtējo pagastu zemnieki, kuri pienu piegādā a/s “Preiļu siers”, vakar rīkoja sapulci, lai lemtu, kā rīkoties turpmāk. Šis ir laiks, kad sākas jauns piena kvotu gads un tiek slēgti līgumi par piena piegādi līdzšinējam vai citam pārstrādes uzņēmumam.

Nevēlas mēnešiem gaidīt samaksu

“Nevar parakstīt līgumu, kādu tagad piedāvā a/s “Preiļu siers”. Tajā nav minēts termiņš, kurā saņems samaksu par piegādāto pienu. Tad jau mēs parakstītu sev nāves spriedumu, jo naudu varētu nesaņemt nekad. Turklāt nav iespēju izteikt pretenzijas vai sūdzēt tiesā par līguma nosacījumu nepildi,” skaidro Malienas pagasta zemnieku saimniecības “Briediņi” īpašniece Ritma Briediņa. Tāpat kā līdz šim piena iepirkuma cena līgumā nav norādīta. Pieredze liecina, ka katra mēneša sākumā akciju sabiedrības padome lemj un apstiprina cenu, kuru publicē laikrakstā “Vietējā” vai paziņo rakstiski. Tiesa, līgumā nav noteikts termiņš, kurā cena jāpaziņo.

R.Briediņa atzīst, ka līdz šim piena iepirkuma cena apmierina. Taču neapmierinātību rada kavēšanās ar samaksu. Daudzi tikai tagad saņem naudu par decembrī piegādāto pienu. “Pati nevaru sūdzēties, jo man naudu pārskaita, lai varu segt kredīta maksājumus. Taču tas nekad nenotiek bez zvanīšanas akciju sabiedrībai,” saka R.Briediņa. A/s “Preiļu siers” piedāvā slēgt līgumu, paredzot sankcijas pret piena piegādātājiem, bet nav neviena punkta, kas paredzētu uzņēmuma atbildību gadījumos, kad tas kavē piena naudas maksājumus.

Piena ražotājiem ir izvēles iespējas

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks atzīst, ka piena piegādātāji var izvēlēties citu piena pārstrādes uzņēmumu, jo a/s “Preiļu siers” nav vienīgais svaigpiena pircējs. Kāda būs Malienas pagasta zemnieku izvēle, to uzzināsim drīz. No viņiem pienu iepirkt vēlas a/s “Rīgas piena kombināts” un Jēkabpils piena kombināts, kā arī ir vēl citas iespējas tā piegādē. “Rīgas piena kombināta” ar saimniekiem slēgtajos līgumos teikts, ka par piena cenas izmaiņām vai sadarbības pārtraukšanu abas līguma slēdzējpuses informē divas nedēļas agrāk, piena cenas fiksē līguma pielikumā, neprasa soda naudas maksājumus par līguma pārtraukšanu. Savukārt kooperatīvā sabiedrība “Trikāta KS” ar saviem pircējiem vienojas piena iepirkuma cenas saskaņošanas protokolā. Bet a/s “Preiļu siers” ir aizmirsis līguma paraugā iekļaut cenas saskaņošanas protokolu un soda procentus par laikā nesamaksāto piena naudu. Nav arī pamata prasībai, ka par pircēja maiņu jābrīdina 60 dienas iepriekš. Parasti tam tiek paredzētas 30 dienas.

Turpinās piegādi “Valmieras pienam”

Ilgāks pārdomu laiks, pirms izšķiršanās par jauna piena piegādes līguma slēgšanu bija Apes zemnieku saimniecības “Zīļi” īpašniekam Aigaram Bremzem. Viņš atzīst, ka piena iepirkuma cena šobrīd samazinās gan k/s “Trikātas KS”, gan a/s “Valmieras piens”. “”Trikātas KS” ir par 0,7 santīmiem litrā lielāka iepirkuma cena. Toties akciju sabiedrība samazināja kritēriju skalu olbaltuma saturam pienā, kas iepriekš bija ļoti augsta. Tagad par tonnu ekstra klases piena var saņemt 170 latus, bet visu laiku bija 178 – 179 lati par tonnu. Vērtējot visus nosacījumus, tomēr nav izdevīgi tik lielu piena daudzumu piegādāt “Trikātas KS”,” spriež A.Bremze. Viņš secina, ka šobrīd piena iepirkuma cenai ir tendence samazināties. Taču “Zīļu” saimnieku apmierina kārtība, kāda ir paredzēta “Valmieras piena” - līgumam pievienot cenu saskaņošanas protokolu.

Kategorijas