Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ja neuzrādīsi personu apliecinošu dokumentu, alus nebūs

Šādu pārliecinoši izteiktu apgalvojumu 14- gadīgs zēns vakar Valkā dzirdēja tikai trīs no astoņām tirdzniecības vietām, kurās viņš veica kontrolpirkumu.

Vakar Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas un Valkas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas darbinieki veica iepriekš plānotu reidu tirdzniecības vietās Valkā, lai kontrolētu, kā pārdevēji ievēro aizliegumu tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus nepilngadīgām personām. Pārkāpumi tika konstatēti piecās no astoņām tirdzniecības vietām, kurās tika veikti kontrolpirkumi. Pusaudzim, četrpadsmit gadus vecam zēnam, alkoholisko dzērienu- alu, bez personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas nepārdeva trīs tirdzniecības vietās – veikalos TOP, Ābele un SIA Dēmons veikalā Blaumaņa ielā. Citos veikalos pārdevēja neuzskatīja par vajadzīgu jaunietim prasīt uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un pārdeva alkoholu, nepārliecinoties par pircēja vecumu.

Kā norāda Vidzemes reģiona Prevencijas grupas vecākā inspektore Vineta Kaģe, likums uzliek par pienākumu pārdevējai pārliecināties par personas vecumu, pirms pārdot alkoholu vai tabakas izstrādājumus personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Konstatējot minēto pārkāpumu, tiek sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, kas tiek izskatīts Valsts policijas vai Pašvaldības policijas iestādē un pārdevējai par šo pārkāpumu paredzēts naudas sods no 200 līdz 250 latiem.  

Vairāki pārdevēji norāda, ka jaunieši, ja netiek pie kārotā pirkuma, izmanto „pieaugušo” pakalpojumus un nereti nodod viņiem naudu, lai pieaugušie iegādātos alkoholu vai tabakas izstrādājumus pusaudzim. Konstatējot minēto pārkāpumu, personai, kas šādi rīkojas, uzliek naudas sodu. Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172. panta 3. daļā „Par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas kļuvušas nepilngadīgajam brīvi pieejamas lietošanai” izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simts latiem.

Vairākās tirdzniecības vietās pārdevēji sarunas laikā ar policijas darbiniekiem atzina, ka šādus reidus vajadzētu rīkot biežāk, lai „pārdevēji nezaudētu modrību”. Reidi tirdzniecības vietās turpināsies.

Kategorijas