Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skaistām kājām pa dzīvi

Agnese Leiburga

2016. gada 10. jūnijs 00:00

1008

Nogurušas un sāpošas kājas dienas beigās var būt pirmais apliecinājums sliktai venozajai asinsritei.  Nereti nogurušas kājas cilvēki neuzskata par problēmu, kuras dēļ būtu jākonsultējas ar ārstu. Taču, iespējams, efektīvi ārstēšanas ieteikumi varētu palīdzēt apturēt problēmas progresēšanu un novērst komplikācijas. Tomēr nereti ar profilaktiskiem paņēmieniem nepietiek.

Hroniska venoza mazspēja
«Hroniska venoza mazspēja ir kāju vēnu saslimšana, kas ietver sevī nevis vienu simptomu, bet to kopumu – paplašinātas vēnas, smaguma sajūtu un nogurumu kājās, tūsku un ādas pārmaiņas, kas noved pie trofisku čūlu veidošanās. Reizēm var būt arī sāpes,» skaidro Jelgavas poliklīnikas ķirurgi flebologi Jurijs Stepanovs un Sergejs Skrjabins.
Uz jautājumu, vai paplašinātas vēnas nozīmē, ka apakšstilba iekšpusē tās redzamas kā vīnogu ķekars, kas izspīlē ādu, ārsti atzīst – tā tas ir jau noteiktā slimības stadijā. Taču sākumposmā vēnas var nebūt saskatāmas, kaut arī ir sūdzības par pastāvīgu tūsku un nogurumu kājās. Vēršoties pie flebologa un veicot vēnu duplekssonogrāfiju, būs iespējams noskaidrot, vai šie simptomi liecina par hronisku venozu mazspēju, un nekavējoties sākt ārstēšanu. Jārēķinās, ka, to nedarot, slimība progresēs, jo īpaši vasarā.
Parasti vēnu ārstēšana ir dažādu metožu kombinācija, kas ietver gan ķirurģiju, gan kompresijas terapiju, gan skleroterapiju, gan medikamentozo terapiju. Tikai ārsts flebologs vislabāk var izlemt, kurā gadījumā tieši kādas metodes izmantot. Speciālisti mierina, ka ne vienmēr vizuāli paplašinātas vēnas jāoperē, jo bieži tā ir tikai kosmētiska vaina un bezsimptomātiska.

Ja vēnas jāoperē
«Gandrīz pilnībā esam atteikušies no klasiskajām operācijām, kuru laikā vēnas vienkārši tiek izrautas laukā. Kaut arī slimā vēna izņemta, pastāv risks, ka paliks nesmuka rēta, atkal veidosies tūska, limfostāze un čūlas. Kāju varam uztvert kā audu kopumu, un, jo vairāk to traumējam, izdarot griezienus, jo vairāk tiek izjaukta mikrocirkulācija, kas vairs nekad neatjaunosies, un nereti rezultāts veidojas vēl sliktāks, nekā bija pirms operācijas,» akcentā ārsti.
Vēnas tiek operētas, izmantojot lāzeru un miniflebektomijas metodi, par ko pagaidām nekas labāks neesot izgudrots. Šīs metodes priekšrocības ir ļoti mazi, aptuveni divus līdz trīs milimetrus lieli, griezieni, kurus var veikt, izmantojot vietējo anestēziju. Tas nav sāpīgi, turklāt pēc operācijas uzreiz atļauts celties un, nokāpjot no operāciju galda, doties mājās. Arī operācijas efekts labāks, jo anestēzijas šķidrums darbojas kā polsteris, nepieļaujot asiņošanu. Šai anestēzijai ir daudz mazāk blakusefektu. Savukārt vispārējā narkoze var radīt dažādas komplikācijas, un arī ārsts var kļūdīties, netīšām pārgriežot nervu vai izņemot to, ko nevajag.
Svarīgi, ka uzreiz pēc lāzeroperācijas pacients var staigāt (tas pat ir vēlams), kā arī atgriezties darbā. Tātad cilvēks ne uz mirkli nezaudē savas darbaspējas. Pozitīvi arī, ka tik mazi griezieni sadzīst, neatstājot rētas, tāpēc arī kosmētiskais rezultāts ir teicams.
Speciālisti atzīst, ka mūsdienās gandrīz jebkuru vēnu iespējams izārstēt arī ar skleroterapiju, kad slimajā vēnā tiek ievadīts speciāls medikaments, visbiežāk putu veidā. Tomēr šajā gadījumā aktuāls esot jautājums – cik labs un noturīgs būs rezultāts. Ārsti pacientiem, kuri ir gados jauni un kuriem ir aktīvs dzīvesveids, tomēr iesaka veikt lāzeroperāciju, kas sniedz ātrāku un noturīgāku rezultātu. Ārstēšanas process ar skleroterapiju ir daudz ilgāks (trīs četri mēneši) un vairāk piemērots gados vecākiem cilvēkiem. Tas gan neattiecas uz skleroterapiju kosmētiskos nolūkos, kad tiek ārstētas mazās ādas vēniņas – teleangiektāzijas (saucamie zirnekļa tīkli). Tādos gadījumos neesot labākas metodes par šo gan jauniem pacientiem, gan vecākiem ļaudīm. ◆

Lai mazinātu smaguma sajūtu kājās
◆ Kustiniet kājas jebkuros apstākļos!
Kad darbā nepieciešams ilgstoši sēdēt vai stāvēt, vajadzīgi nelieli pārtraukumi, lai īsu brīdi pastaigātu vai kustinātu kājas apļveidā. Garos ceļojumos ar automašīnu, vilcienu vai lidmašīnu piecelšanās un īsa pastaiga ar regulāriem intervāliem ir laba asinsritei un veicina venozo atteci.
◆ Izvēlieties pareizo sporta veidu!
Regulāra pastaiga piemērotos apavos ir vislabākais vingrinājums vēnu asinsritei. Jūsu kāju muskuļu darbs veicina augšupejošu asins plūsmu uz sirdi. Fiziski vingrinājumi, riteņbraukšana, dejošana un peldēšana veicina venozo atteci. Turpretī tādi sporta veidi kā teniss, skvošs, rokasbumba un basketbols nav ieteicami, jo paplašina vēnas un palēnina venozo atteci.
◆ Izvairieties no karstuma avotiem!
Siltums veicina vēnu paplašināšanos, tādēļ jāizvairās no saules, karsta vaska lietošanas, grīdas apkures sistēmām, karstām vannām un saunām.
◆ Dodiet priekšroku zemākām temperatūrām!
Kāju noskalošana ar vēsu ūdeni ik dienu pēc dušas aktivizē vēnu darbību un mazina smaguma sajūtu un sāpes kājās. Pastaiga gar ūdenstilpni apvieno vēsumu ar fizisku vingrinājumu.
◆ Samaziniet ķermeņa masu!
Aizcietējumi un palielināta ķermeņa masa paaugstina venozo spiedienu, un pret to var cīnīties ar šķiedrvielām bagātu uzturu, pietiekamu šķidruma uzņemšanu (aptuveni 1,5 litri ūdens dienā), kā arī ierobežojot piesātināto tauku (sviests, sarkanā gaļa) uzņemšanu.
◆ Velciet piemērotu apģērbu!
Pārāk ciešs apģērbs saspiež vēnas un kavē venozo atteci. Izvēlieties brīvus apģērbus, izvairoties no ciešām biksēm, korsetēm, jostām un cieši piegulošām elastīgām zeķēm.
◆ Velciet kurpes ar ērtiem papēžiem!
Augstpapēžu kurpes (tāpat kā bezpapēžu) neļauj piemērotam spiedienam veicināt venozo atteci, tāpēc ideāli būtu nēsāt kurpes ar aptuveni trīs vai četru centimetru augstu papēdi.
◆ Masējiet kājas, cik bieži vien iespējams!
Kāju masāža no pēdām līdz augšstilbiem venozās asinsrites virzienā palielina venozo atteci.
◆ Regulāri apmeklējiet savu ārstu!
Lai savlaicīgi diagnosticētu hronisku vēnu slimību un varētu sākt profilakses pasākumus un ārstēšanu, jādodas pie ārsta, tiklīdz jūtat kājās sāpes un smagumu, jūsu potītes ir pietūkušas vai arī vēnas kļuvušas redzamas. Pastāstiet savam ārstam, ja iestājas grūtniecība vai ja lietojat hormonterapiju, jo tas var pastiprināt vēnu slimību simptomus.
No www.skaistaskajas.lv

Kategorijas