Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Debitē turnīrā Baltkrievijā

Ilze Bogdanova

2010. gada 24. marts 08:51

1353

Alūksnes džudisti atgriezušies no starptautiska turnīra Baltkrievijā, kur četru valstu konkurencē izcīnītas septiņas medaļas.

Alūksnes džudo treneris Aivars Mālnieks atklāj, ka šī bija pirmā reize, kad alūksnieši piedalījās kādā turnīrā Baltkrievijā, kur bez Latvijas pārstāvjiem uzaicināti viesi no Krievijas un Ukrainas. Lai gan Baltkrievijā džudo jauniešu vidū ir ļoti iecienīts, Alūksnes sportisti  meistarības ziņā nav atpalikuši.


Rezultātā par godalgoto vietu ieguvējiem 1995. - 1996.gadā dzimušo grupā kļuva Kārlis Žīgurs ( 1.vieta svara kategorijā līdz 73 kilogramiem), Rolands Dobelnieks (2.vieta svara kategorijā līdz 50 kilogramiem), Arnolds Dmitrijevs (2.vieta svara kategorijā līdz 66 kilogramiem), Elvis Kopmanis (2.vieta svara kategorijā līdz 81 kilogramam) un Lauris Ribaks (3.vieta svara kategorijā līdz 66 kilogramiem). Jaunākajā dalībnieku grupā, kur sacentās 1998.gadā un vēlāk dzimušie, zelta medaļas izcīnīja Rainers Ķesters (svara kategorijā līdz 33 kilogramiem) un Dairis Golubevs (svara kategorijā virs 46 kilogramiem).

Saskata līdzības sportā un kultūrā

Dalība turnīrā nav bijis vienīgais iemesls vizītei Baltkrievijas Brestas apgabala Ļahoviči pilsētā. A.Mālnieks norāda, ka pilsētas sporta skolas audzēkņi ne reizi vien kļuvuši par Alūksnē rīkotā Ziemassvētku džudo turnīra dalībniekiem. Viesošanās laikā viņi aicinājuši arī alūksniešus paviesoties viņu pilsētā, jo tās vadība izteikusi vēlmi veidot starp abām pilsētām sadarbību.
“Abas pilsētas teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā ir ļoti līdzīgas,” apgalvo A.Mālnieks. Arī Ļahoviči dzīvo apmēram 10 tūkstoši iedzīvotāju, kuru galvenais iztikas avots ir piena kombināts. Sadarbības iespējas tiek saskatītas sporta, kultūras un tūrisma jomās, kas Ļahoviči pilsētā apvienotas vienā nodaļā. Pērn pilsēta atzīmējusi savas pastāvēšanas 500 gadu jubileju, tomēr pilsētas svētki, tāpat kā Alūksnē, tiek rīkoti ik gadu.


Pārrunājot abpusējo pieredzi sporta jomā, Baltkrievijas pārstāvji atklājuši, ka viņu sporta skolā mācās ap 660 audzēkņiem, kas, galvenokārt, trenējas džudo, futbolā, handbolā un vieglatlētikā. “Sporta infrastruktūras ziņā viņi mūs ir apsteiguši, taču citādi esam vienādās pozīcijās. Tas varētu kļūt par pamatu veiksmīgai sadarbībai,” uzskata džudo treneris.

Pretendēs uz finansiālo atbalstu
Džudisti gatavojas šo sestdien Rīgā plānotajam Latvijas čempionātam, kur sacentīsies U – 13 un U – 15 grupu pārstāvji. Šis turnīrs būs zīmīgs ar to, ka tas aizsāks piecu sacensību ilgu ciklu, kura izskaņā trīs labākie vecuma grupu cīkstoņi tiks pie finansiālā atbalsta.
“Kad Gunārs Ķirsons kļuva par federācijas prezidentu, viņš solīja atbalstīt bērnu un jauniešu sportu. Tagad viņš izsludinājis konkursu uz prēmijām, uz kurām pretendēs arī mūsu sportisti,” saka treneris. Bez Rīgas turnīra sacensību ciklā iekļauti turnīri Ādažos, Jelgavā, Liepājā un Ziemassvētku džudo turnīrs Alūksnē.

Kategorijas