Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedalās 14.jūnija piemiņas konferencē Melngalvju namā

14.jūnijā fonds “Sibīrijas bērni” organizēja  konferenci “75 gadi kopš 1941.gada 14.jūnija deportācijas” Melngalvju namā.  Svinīgo pasākumu vadīja fonda priekšsēdētāja kinorežisore Dzintra Geka, un konferenci atklāja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzsverot, ka Sibīrijas bērni ir piemērs cilvēka gara spēkam arī šodien un aicināja šos likteņstāstus vienmēr atcerēties. Izskanēja aicinājums saglabāt atmiņu stāstus, lai saglabātu to cilvēku piemiņu, kuri neatgriezās mājās.

Ar uzrunām uzstājās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Saeimas deputāte Laimdota. Atmiņās dalījās Sibīrijas bērni - Aivars Janelsītis, Velga Vītola un  Ilmārs Knaģis, kurš atvēra savu grāmatu “Ne mēs tos laikus izdomājām”.  Uzstājas arī vēsturnieks Kārlis Kangers.

Uz konferenci bija uzaicināti skolēnu sacerējumu konkursa “Sibīrijas bērni 1941/Trimdas bērni 1944” laureāti. Konkursā tika iesūtīti 93 sacerējumi trīs vecuma grupās. Savu darbu konkursam iesūtīja arī Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas 12.klases skolniece Lāsma Harkina.

Darbus vērtēja kompetenta žūrija, kuru vadīja filoloģe, profesore Ina Druviete. Žūrijas locekļi: profesore, politiķe Rasma Kārkliņa, žurnāliste, laikraksta “Laiks” galvenā redaktore Ligita Kovtuna, latviešu valodas un literatūras skolotāja, filoloģe Liveta Sprūde, aktieris, rakstnieks Kaspars Pūce, žurnālists Pauls Raudseps un Latviešu fonda pārstāvis Latvijā Valdis Bērziņš.

Lāsmas darba nosaukums bija “Paralēlās dienasgrāmatas”, kur viņa salīdzināja savu dzīvi un izjūtas ar jaunas meitenes Mirdzas Taškovas likteņa pavērsieniem 1941.gada 14.jūnijā. Mirdza Taškova bija mūsu gaujienietes Intas Zučikas mamma. Lāsma  savā vecuma grupā ieguva 1.vietu, un kopā ar savu mammu Mirdzu Harkinu, vēstures skolotāju Līgu Bukovsku un represēto Intu Zučiku tika uzaicinātas piedalīties konferencē. Skolēni laureāti klātesošos iepazīstināja ar savu sacerējumu fragmentiem. Žurnālists Pauls Raudseps apbalvoja uzvarētājus, pasniedzot diplomus, Ilmāra Knaģa grāmatas un naudas balvas.

Konferenci noslēdza mediju grupas “Soļikamskas Media” direktors Javgēņijs Smirnovs, neatkarīgā interneta portāla “Medūza” redaktors Aleksandrs Borzenko un Latvijas Politiski represēto apvienības vadītājs Gunārs Resnais.

Pēc konferences neformālā gaisotnē Dzintra Geka izteica atzinīgus vārdus Gaujienas skolas skolēniem un iedzīvotājiem par represēto atmiņu iemūžināšanu izstādē “Gaujienieši Sibīrijā un trimdā”.

Kategorijas