Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iedzīvotāji gaida tarifa samazinājumu

Līga Vīksna

2016. gada 17. jūnijs 00:00

588

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās alūksnietes Jeļena Bobinova un Svetlana Sisojeva, lai pastāstītu, kādas atbildes saņēmušas uz savu dažādām institūcijām nosūtīto iesniegumu par Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrību “Simone”. Alūksnietes atzīst – tagad satraukums ir par “Simones” tarifu un tā gaidāmo samazinājumu.
J.Bobinova un S.Sisojeva stāsta, ka no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) saņemtā atbilde viņas iepriecina. Tajā norādīts, ka saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti starp “Simoni”, Alūksnes novada pašvaldību un LIAA par Kohēzijas fonda finansējuma apguvi siltumtrašu un katlumājas rekonstrukcijai, “Simonei” ir pienākums izmantot projektu īstenošanas gaitā veiktos ieguldījumus tikai “Simones” vajadzībām. Turklāt projektu īstenošanas vietā arī vismaz piecus gadus pēc to īstenošanas pabeigšanas attiecīgie objekti jāekspluatē atbilstoši projektu mērķiem. Minētais nosacījums līgumos ietverts, lai nodrošinātu to, ka Eiropas fondu ieguldījums sasniedz maksimālo atdevi. Tā kā “Simonei” projektos atbalsts sniegts kā valsts atbalsts attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem komersantiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi, tad arī gadījumā, ja “Simoni” pārdotu, šie nosacījumi būtu jāievēro. Pretējā gadījumā LIAA būs tiesības vienpusēji līgumu lauzt un “Simonei” būtu jāatmaksā saņemtais finansējums. Atbilstoši līgumiem identisks pienākums “Simonei” iestātos, ja tā veiktu izmaiņas siltumenerģijas ražošanā, pārvadē vai sadalē bez LIAA saskaņojuma un LIAA konstatēs, ka projektos radušās būtiskas pārmaiņas.

Dubultā nepārbauda
“Šī atbilde apliecina, ka “Simone” paliks pašvaldības uzņēmums, bet, ja gribēs pārdot, tad uzreiz jāatmaksā no Kohēzijas fonda saņemtā nauda. Uzskatām, ka tagad domes deputāti neuzdrošināsies pārdot “Simoni”. Mums gribas, lai Alūksnes pilsēta attīstās, uzplaukst, nevis lai deputāti, kuri patiesībā ir tautas kalpi, problēmas, ko nevēlas risināt un atklāt sabiedrībai, paslauka zem paklāja,” saka S.Sisojeva.
J.Bobinova atzīst – ja iedzīvotāji nebūtu organizējuši parakstu vākšanu pret “Simones” pārdošanu, iespējams, galarezultāts būtu citādāks. “Ir gandarījuma sajūta, ka visiem kopā tas ir izdevies, tādēļ vēlreiz paldies visiem iedzīvotājiem, kuri parakstījās. Turpināsim turēt roku uz pulsa. Tiesa, visiem iedzīvotājiem jābūt aktīvākiem. Mums gribas ticēt deputātiem, jo nevienam nepatīk sūdzības, konflikti. Tādēļ deputātiem jāstrādā tā, lai iedzīvotājiem nebūtu šaubu par viņu darbu un būtu šis uzticības kredīts,” uzskata J.Bobinova.
Viņas saņēmušas atbildes arī no citām institūcijām, kur nosūtīja savus iesniegumus par “Simoni”. Valsts kontrole atbildēja, ka iesniegumu ņems vērā un iekļaus “Simoni” savu turpmāko pārbaužu sarakstā. Interesanta bijusi prokuratūras atbilde. “Ģenerālprokuratūra mums atbildēja, ka mūsu iesniegums pāradresēts Vidzemes reģiona nodaļai Valmierā, savukārt no Valmieras saņēmām atbildi, ka mūsu iesniegums vēlreiz pāradresēts – uz Alūksni. Bet no Alūksnes rajona prokuratūras saņēmām šādu atrakstīšanās atbildi - tā kā tādi pat iesniegumi, kā saņēmusi prokuratūra, nosūtīti citām kompetentām institūcijām: Valsts kontrolei, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, tad Alūksnes rajona prokuratūra neveiks iesniegumā minēto faktu pārbaudi dubultā, bet tos pieņems zināšanai,” saka J.Bobinova.

Mīnus 10 procenti
S.Sisojeva atzīst – tagad satraukums ir par siltumenerģijas tarifu, kas Alūksnes pilsētā, salīdzinot ar citām, ir augsts, tādēļ iedzīvotājas sazinājušās ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. 
“Katram ciparam tarifā jābūt pamatotam. Regulēšanas komisijā mums atzina, ka Alūksnes siltumenerģijas tarifs ir viens no lielākajiem Latvijā. Ja Alūksnē tie ir 64 eiro par megavatstundu ar PVN, tad ir pilsētas, kur tarifs ir tikai 45 eiro. Tā ir milzu starpība! Tajā pašā laikā “Simone” pati nemaksā siltumtrašu un katlumājas rekonstrukcijas kredītu – to dara visi Alūksnes novada iedzīvotāji. Tādēļ vēl jo vairāk nav skaidrs, kādēļ tarifs ir tik augsts. Ir izskanējis, ka plānots tarifu samazināt par 5 procentiem. Uzskatām, ka samazinājumam jābūt vismaz par 10 procentiem. Turklāt jāņem vērā, ka “Simonei” pēdējā laikā ir arī jauni pieslēgumi, piemēram, Kultūras centrs, mākslas skola un citi, līdz ar to patērētāju ir vairāk,” spriež S.Sisojeva.
S.Sisojeva norāda, ka pēc siltumtrašu un katlumājas rekonstrukcijas “Simonē” no darba atbrīvoti 18 cilvēki - dažādi tehniskie darbinieki. “Tādējādi tika ieekonomēts algu fonds, bet – darbā pieņemts jurists! Mums nav izprotams, kādēļ “Simonē” ikdienā nepieciešams jurists. Turklāt tagad Eiropas projekts ir beidzies,” saka S.Sisojeva. Viņa zina stāstīt, ka pērn “Simones” valdes locekļa Mārtiņa Kaļvas kabinetā veikts remonts, iegādātas jaunas mēbeles un datortehnika. “Remonts veikts arī inženiera kabinetā un zālē. Uzskatu, ka tas viss ir lieki un nevajadzīga naudas tērēšana. Kā jauns priekšnieks, tā veic remontu un maina mēbeles, datortehniku – tā ir izšķērdība!” ir pārliecināta S.Sisojeva.

Vidējais Alūksnes atalgojums
Uz iedzīvotāju jautājumu, kādēļ “Simone” algo savu juristu, akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva atbild, ka juristam arī ikdienā darba pietiekot. “”Simones” algu izmaksas nesedz tēriņu proporciju. Varbūt kādam šķiet, ka “Simonē” visiem algas ir tūkstošos, bet tā nav. “Simonē” ir vidēji Alūksnes pilsētai atbilstošs atalgojums. Centrālajā katlumājā ir veikta optimizācija – tagad esam 18 darbinieki. Juristu darbā pieņēmu, jo šāda speciālista darbs “Simonē” ikdienā ir ļoti nepieciešams. Jā, Eiropas projekti ir beigušies, bet jāveic parādu piedziņa, sarakstes ar juridiskajām personām, jāgatavo līgumi, iepirkumi un citi specifiski darbi. Man gribas jautāt, kā “Simonē” iztika, kad nebija sava jurista. Tagad ir arī sava iekšējā kārtība, dokumentu strukturēšana, pieņemam iekšējās pārbaudes mehānismus, izstrādājam nolikumus, nevis katrs dara, kā māk. Darbība ir mērķtiecīga, strukturēta, savstarpēji saprotoša, nevis bezkontroles mehānisms,” skaidro M.Kaļva.
Atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem par remontu, viņš uzsver – katrai iestādei vitāli nepieciešami estētiski darba apstākļi. “Nevar salīdzināt, kādas bija “Simones” telpas agrāk un kādas ir tagad. Lielu daļu darbu veicām paši, pieaicinot tikai atsevišķus speciālistus. Remonta izmaksas ir aptuveni 4000 eiro,” viņš saka.

Ir samazinājums
Kad Alūksnē pazeminās siltumapgādes tarifu? M.Kaļva norāda, ka arī “Simonē” to vēlas, bet tādu tarifu, ko iedzīvotāji maksātu pilnībā, nevis tikai daļēji. “Mums ir jāuztur iekārtas, jāmaksā par elektrību. Visam jābūt loģiskam un pamatotam, uz ko arī ejam. Tarifa aprēķināšanā lielo darbu esam izdarījuši – jāsagatavo iesniegšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, kas notiks jūnijā,” saka M.Kaļva. Viņš šobrīd ļoti piesardzīgi runā par to, cik liels varētu būt tarifa samazinājums, norādot, ka tie varētu būt 5 līdz 10 procenti. “Mūsu mērķis ir tarifu samazināt. Jā, trases rekonstruēja jau 2013.gadā, bet tikai tagad ir pagājušas divas pilnas apkures sezonas un varam iegūt, analizēt datus par rādītājiem, efektivitāti. Salīdzinot ar rādītājiem Latvijā, Alūksnē siltuma zudumi joprojām ir diezgan augsti, bet, ja salīdzina ar situāciju, kāda Alūksnē bija pirms siltumtrašu rekonstrukcijas, tad samazinājums ir 40 līdz 50 procenti. Tas ir ļoti daudz! Turpinām maziem solīšiem iet uz priekšu: mainām trašu atzarus, vecos posmus, lai situācija būtu vēl labāka,” saka M.Kaļva.

Avārija novērsta
M.Kaļva atzīst, ka šovasar lieli remontdarbi siltumtrasēs nav plānoti, vien siltumtrašu atzaros Vidus ielā un pie Jāņkalna ielas 49.mājas, kā arī saimnieciskie darbi Parka ielas katlumājā. Pirmdienas vakarā alūksniešiem kādu laiku nebija karstā ūdens, ko piegādā akciju sabiedrība “Simone”, jo Baložu bulvārī bija avārija. M.Kaļva skaidro – pārbaudot siltumtrases, tika atklāts, ka Baložu bulvārī vecajā trasē ir neliela sūce. Jau pirmdienas vakarā viss tika novērsts. M.Kaļva uzsver, ka arī šovasar alūksniešiem nebūs ilgstoša “Simones” ražotā karstā ūdens pārtraukuma, ja nu vienīgi kādi īslaicīgi remontdarbi kā pagājušajā pirmdienā. “”Simones” karstais ūdens izmaksā lētāk. Ja mājā nepadod karsto ūdeni visu dienu, tad šķietami ietaupīto zaudē uz tīkla uzsildīšanas,” saka M.Kaļva. Viņš norāda, ka uz 2015.gada 31.decembri pircēju un pasūtītāju parādi pret “Simoni” bijuši 156 791 eiro, bet juridisko un fizisko personu parāds – 151 888 eiro. ◆

Kategorijas