Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atsedz sienu un griestu gleznojumus

Diāna Lozko

2016. gada 17. jūnijs 00:00

2

Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas sienu un griestu gleznojums aizvien vairāk atklāsies ikvienam pils apmeklētājam, jo jau augustā turpināsies pils gaiteņa griestu zīmējuma atsegšanas un konservācijas darbi.

Darbu turpinās augusta vidū
2015.gada februāra beigās noslēdzās Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītais projekts “Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas sienu un griestu gleznojumu konservācija”. Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča informē, ka gleznojumu atsegšanu un konservāciju veica restauratores Natālija Jātniece un Irbe Grīnberga. Restauratores atsedza sešus krāsojuma slāņus, no kuriem visizteiksmīgākā bija augu josla, kas atbilst tam, ka pils celta neogotikas stilā kā baronu vasaras rezidence un izmantota vien vasaras mēnešos. “Šī gada Valsts kultūrkapitāla fonda 2. kultūras kārtā Alūksnes muzejs ar projektu “Alūksnes Jaunās pils pirmā stāva kāpņu telpas griestu gleznojumu atsegšana un konservācija” ieguva līdzekļus, lai restauratores varētu turpināt gleznojumu atsegšanu un konservāciju Alūksnes Jaunās pils pirmā stāva kāpņu telpā. Restauratores darbu uzsāks augusta vidū, un jau rudenī būs iespējams redzēt, kas slēpjas zem krāsas uz Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas griestiem,” uzsver L.Safranoviča.

Retākais atradums
Šī gada Valsts kultūrkapitāla fonda 1.kārtā tika apstiprināts arī Alūksnes muzeja projekts “Raga taures bronzas apkalumu izpēte un konservācija”. Raga taures bronzas apkalumi tika atrasti 2014.gada arheoloģiskajos izrakumos Alūksnes Viduslaiku pilī un bija interesantākais, kā arī retākais atradums. Līdz raga taures apkalumu nodošanai konservācijā uzraksts uz apkaluma nebija izlasāms. “Šobrīd uzraksts ir atsegts. Arheologs Uldis Kalējs teicis, ka uzraksts uz apkaluma esot “Casper Lorrentz Ilger”. Šobrīd mums tā ir nezināma persona – centīsimies to izzināt. Jāatzīmē, ka izpēte un konservācija ilgs gadu - līdz pat 2017.gada martam. Šajā laika posmā turpināsies apkalumu sīkāka izpēte un konservācija,” informē L.Safranoviča. ◆

Kategorijas