Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejas komanda – labākā teātra sportā

Līga Vīksna

2016. gada 17. jūnijs 00:00

8

Bejas pamatskolas 1. līdz 4.klašu teātra sporta komanda (teātra sporta trenere - skolotāja Guna Igošina) uz Alūksnes novadu atvedusi ceļojošo balvu – pērtiķēnu Šāa un ieguvusi I pakāpes diplomu. Kolēģi par bejāniešiem draudzīgi saka, ka viņi jau sen to bija pelnījuši!
Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “Spēlēsim TE-ĀTRI” labāko kolektīvu parāde Liepājā notika jūnija sākumā koncertzālē “Lielais dzintars”, pulcējot aptuveni 1200 dalībniekus no visas Latvijas. Tā laikā notika arī 18. Latvijas skolu teātru turnīrs “Teātra sports Liepājā”, kur sacentās 32 komandas. No Alūksnes novada teātru sportā sacentās Bejas un Ilzenes pamatskolas (skolotāja Agita Līdumniece) komandas. Starp labākajiem teātru kolektīviem bija Alūksnes Bērnu un jauniešu centra teātra “Snullis” 2.grupa “Snullēni” (režisore Daiga Bētere) un Pededzes pamatskolas 1. līdz 7.klašu teātra pulciņš (skolotāja Ieva Rakova). Pagājušajā mācību gadā teātru kolektīvi sacentās novada skatē, pēc tam reģiona skatē Madonā, lai beidzot tiktos Liepājā. Šāds festivāls notiek divos gados reizi. Pirms vairākiem gadiem Šāa ieguva arī Ilzenes komanda.

Atrod radošo garu
Bejas pamatskolas teātris šogad iestudējis gan pašmāju autores Vēsmas Kokles-Līviņas uzvedumu “Mežs”, gan gatavojies teātru festivālam. Skolotājas G.Igošinas vadībā Bejas pamatskolā teātra sportu apgūst jau 15 gadus. Devīze joprojām ir nemainīga - “Atrast cilvēka radošo garu!”. Bejānieši teātra festivālā piedalījušies vairākkārt, bet ceļojošo balvu ieguvuši pirmo reizi. Parasti tikai nedaudz pietrūcis līdz uzvarai. G.Igošina neslēpj – gandarījums ir. “1. līdz 4.klašu grupai teātra sportā ir 10 spēles un 5 kapteiņu spēles, ko viņi ir iemācījušies. Pārējais jau ir improvizācija, vadoties no tā, kādu toni un nosacījumus uzdod spēles vadītājs un skatītāji. Tāpat arī jāpārzina teātra sporta tehnika. Teātra sportā no vienkāršām bērnu spējām nonākam līdz improvizācijas metodēm, kas tiek iekļautas teātra apmācības sistēmā,” stāsta G.Igošina.
Viņa iepriekšējos gados ļāvusi visiem bērniem spēlēt dažādās komandās, bet šogad - vienā, lai veidotos labāka saspēle. Ilzenieši sacentās ar Līvānu komandu, Beja – ar Gaigalavas un Ilūkstes komandām. Noslēgumā Beja vinnēja ar piecu punktu pārsvaru. Bejas komandā spēlēja Heinrihs Incenbergs (komandas kapteinis), Elizabete Baldiņa (vokāls), Evita Bindre (emocijas), Kristofers Baldiņš (stāstnieks), Tīna Sloģe (spēles tehnika),” saka G.Igošina. 

Vasara sagaidīta
Ieva Rakova atzīst – dalība festivālā bija priekpilnas un neaizmirstamas dienas pie jūras un teātru mākslas gaisotnē. “Atklāšanā bija jārāda vizītkarte. Mēs sevi asociējām ar Pededzes upi un saukli “Visas upes plūst uz jūru”. Izrādījām savu iestudēto izrādi “Pasaka par pasakām”, vērojām citu izrādes, devāmies garā pastaigā gar jūru un parku. Apskatījām Liepājas centru: slavenību aleju, veco tirgus paviljonu, uzkāpām baznīcas tornī. Pārsteidzoša bija Daugavpils Medumu pamatskolas marionešu teātra izrāde. Devāmies arī svētku gājienā. Paldies vecākiem, kuri bērnus saposa ceļam! Īpašs paldies Anastasijas un Viktorijas mammām, Pededzes pamatskolas direktorei Selgai Bīberei! Svētki bija ļoti skaisti, un mēs labi pavadījām laiku, sagaidot vasaru,” iespaidos dalās I.Rakova. ◆

Kategorijas