Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rada un vairo izvēles iespējas

Agita Bērziņa

2016. gada 17. jūnijs 00:00

1533

Lai gan joprojām jūtamas ekonomiskās krīzes sekas un cilvēku pirktspēja nav atjaunojusies tādā pašā līmenī, kā pirms tam, Alūksnē ir uzņēmēji, kuri atver jaunas tirdzniecības vietas un pieņem izaicinājumu paplašināties vai sākt biznesu mazpilsētā.
Bērnu preču veikals –
sens sapnis
Jau mēnesi bērniem nepieciešamās lietas var iegādāties jaunā bērnu preču veikalā “Lote”. Veikala īpašniecei Līgai Purei bērnu preču veikals bijis sens sapnis, taču līdz šim nebija tam piemērotu telpu. Līdzko radās iespēja īrēt telpas pašā pilsētas centrā, tapa veikals “Lote”. Jaunajā veikalā var iegādāties visu nepieciešamo gan zīdaiņiem, gan lielākiem bērniem.
“Tā kā pati esmu māmiņa, man ir aktuāls jautājums par bērnu precēm. Līdz šim Alūksnē nevarēju iegādāties visu, tādēļ, ņemot vērā pašas pieredzi, radās doma atvērt veikalu, kurā vienviet varētu iegādāties pilnīgi visu - sākot ar lielāku un mazāku bērnu drēbītēm un rotaļlietām līdz pat gultiņām, ratiem, autosēdeklīšiem, barošanas krēsliņiem un pirmajam velosipēdam,” stāsta L.Pure un akcentē, ka lielākos pirkumus, piemēram, gultiņas, ratus un autosēdeklīšus, var pasūtīt pēc kataloga, izvēloties gan piemērotāko modeli, gan krāsu.

Alūksnē redz perspektīvu
“Piedāvājums ir ļoti plašs, tīri fiziski vienā veikalā nevaram satilpināt visu. Tāpēc pieņemam pasūtījumus, kurus izpildām vidēji divās nedēļās. Daudz ko papildināsim arī turpmāk,” stāsta L.Pure. Viņa kā māmiņa ir pieredzējusi, cik apgrūtinoši ir doties uz vairākiem veikaliem un meklēt kāroto preci, tādēļ piedāvā iespēju iegādāties  vienviet. Veikala īpašniece neslēpj, ka preces tiek vestas no Polijas. “Paši neko neražojam un to arī neslēpjam. Taču par poļu preču kvalitāti nav jāšaubās, jo mēs neiepērkam lētākās, bet gan labākās un kvalitatīvākās preces,” stāsta L.Pure.
Lai gan veikals ir atvērts tikai mēnesi, pircēji to jau iecienījuši un veikuši ne vien pirmos pirkumus, bet arī pasūtījuši, piemēram, bērnu mēbeles.
Līdz ar veikala atvēršanu radīta viena jauna darba vieta. “Veikalu atvērām ar zināmu piesardzību, jo tomēr jūtamas vēl krīzes sekas. Ja neko nedarīsi un tikai sūdzēsies, tad nekad nekā nebūs. Ir jādara un tad arī izdosies! Alūksnē redzu perspektīvu. Ja vien cilvēkiem būtu lielākas algas, būtu vēl labāk. Algas salīdzinājumā ar Eiropu mums ir mazas, bet cenas veikalos – tādas pašas,” secina L.Pure.

Pirmā ekspozīcijas zāle Alūksnē
Uzņēmums ar 17 gadu pieredzi “JM Grupa” atvēris pirmo ekspozīcijas zāli Alūksnē. Latvijā un pat Eiropā ekspozīciju zāļu nav daudz, taču tā ir iespēja potenciālajiem klientiem iepazīt uzņēmuma ražoto produkciju brīvā un nepiespiestā gaisotnē.
“Tas ir veids, kā cilvēkiem parādīt, ar ko uzņēmums nodarbojas. “JM Grupa” lielākoties asociējas ar solāriju, automazgātavu un viesnīcu, taču ne ar kokapstrādi. Vien retais zina, ka mēs ražojam mēbeles, celtniecības kokmateriālus - dažādas līstes, kurināmo – granulas un briketes. Viss, kas ir redzams ekspozīcijas zālē, ir nopērkams. Var atnākt, apskatīt un izvēlēties sev nepieciešamo mēbeli vai arī veikt pasūtījumu pēc savām vēlmēm,” stāsta uzņēmuma vadītāja vietnieks Aldis Strazdiņš. Viņš atklāj, ka līdz ar zāles atvēršanu palielinājusies interese par viņu produktiem un veikti arī pirmie pirkumi.

Lielākoties eksportē
Mēbeles pamatā ražo vietējam tirgum, bet celtniecības kokmateriālus – eksportam. “Uz Igauniju eksportējam dažādas līstes, savukārt uz Vāciju – gleznošanas rāmjiem apakšrāmja koka detaļas. Mēnesī tie ir pat 250 kubikmetri šādu detaļu,” stāsta A.Strazdiņš. Viņš atklāj, ka tieši celtniecības kokmateriālu ražošana dod lielākos uzņēmuma ienākumus. “JM Grupa” visos savos uzņēmumos kopumā nodarbina 70 darbiniekus, galdniecībā – 4. Pie tam darbaroku trūkst un galdniecība aicina darbā jaunus darbiniekus.
“Galdniecība savu darbību sāka tāpēc, ka pašu viesnīcai bija nepieciešamas mēbeles, taču vēlāk radās doma uzņēmumu paplašināt un ražot mēbeles arī citiem. Mēbeles pamatā gatavojam no masīvkoka, priedes, bērza, ozola, bet ir arī liels pieprasījums pēc lamināta mēbelēm. Gatavojam visu iespējamo: virtuves mēbeles, gultas, skapjus, dārza mēbeles, smilšu kastes, atpūtas krēslus. Tiek realizētas visas klienta vēlmes,” stāsta A.Strazdiņš.

Ugunsgrēks kā iespēja
attīstīties
Pērn martā uzņēmuma ražotnē izcēlās ugunsgrēks - nodega noliktava ar gatavo produkciju. Viss kolektīvs kā viens saņēmās un nepadevās.“Esam iegādājušies jaunas iekārtas un paplašinājušies. Mēs to neuztvērām kā krīzi, bet kā iespēju attīstīties. Tas bija likteņa grūdiens, lai sasparotos un pēc iespējas ātrāk atjaunotu ražošanu. Bija jāsaņemas un jāturpina darīt to, ko darījām, jo klienti bija veikuši pasūtījumus, un mēs nevarējām bezspēkā nolaist rokas. Tas deva stimulu,” atklāj A.Strazdiņš. ◆

Kategorijas