Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sieru, sieru, Jāņa māte, līgo, līgo!

Ingūna Johansone

2016. gada 22. jūnijs 00:00

2865

Rīt malu malās skanēs: “Līgo, līgo!” Kopā vāksies radinieki, draugi, lai nosvinētu latviešiem tik tradicionālus svētkus, kuriem pat vēsturniekiem grūti atrast to pirmsākumus. Cik vien pastāv latvju tauta, šķiet, tik arī Jāņi un līgošana. Ir tik skaisti, kad laukos kopā sapulcējas dzimta, lai kopīgi nolīgotu. Bet ne jau tikai lielos godos mērāmi šie svētki, tos var atzīmēt arī šaurākā lokā, klusāk, pat mājās pie televizora, to īpašo sajūtu rodot sirdī, domās, attieksmē.
Sakopta māja, jāņuzāles un siers. Tā ir kombinācija, kas palīdz radīt Līgo un Jāņu noskaņu. Pat ja esat neliels svinētāju pulciņš, sadūšojieties un sasieniet savu Jāņu sieru. Kaut sev, jo svētkus ar to īpašo sajūtu ir pelnījis katrs. Un nesakiet – ko nu es priekš sevis tā pūlēšos? Tieši priekš sevis ir vērts pūlēties! Mīliet sevi un sieniet sieru pat tad, ja esat viens šajos svētkos, mīlot sieniet sieru, ja dosieties ciemos vai gaidīsiet ciemiņus savās mājās. Lai jums sirdī skan līgo, līgo!

iesaka profesionāļi
Maija Kaire, Latvijā viena no labākajām
konditorēm
Mūsu mājās nezūdoša Jāņu tradīcija ir auzu pārslu cepumi. Elementāri un garšīgi.
500 g auzu pārslas
200 g saulespuķu sēklas
250 g sviesta
3 olas
cukurs pēc garšas (ap 200 gramiem)
citronu miziņa  (obligāta sastāvdaļa)
Sviestu ar cukuru nedaudz saputo, pieliek olas, iemaisa auzu pārslu un sēklu maisījumu, pierīvē citrona miziņu. Samaisa un atstāj apmēram 10 minūtes, lai sabriest. Liek uz plāts mazas piciņas un cep 180 grādos aptuveni 12 līdz 15 minūtes.
Laba ēdiena eksperte Ilze Jurkāne
Vislabākā burratas recepte Jurkānes gaumē:
Burratas sieru sagriež mazos gabaliņos, uzliek uz šķivja, pa virsu sagriež šķēlītēs tomātu un sīpolu. Pārkaisa ar sāli, pipariem, vislabāk – piecu piparu maisījumu. Atkal liek burratu un garšvielas, var uzspiest arī nedaudz ķiploku. Nevajag ne eļļu, ne citu mērci, jo burrata ir ar saldo krējumu pildīts mocarellas siers.
Signe Meirāne, pavāre, kas par ēdiena
gatavošanu varētu runāt stundām
Jāņos ir daudz siera, un no tā var gatavot gardus salātus. Sajauc kopā sagrieztas salātlapas, kubiciņos sagrieztu Jāņu sieru  (var miksēt kopā ar apceptu ķimeņu sieru), pievieno tomātus (skaistāk izskatīsies ķiršu tomātiņi), svaigus, nevis konservētus persikus, baziliku, piparmētru,  pa virsu uzlej olīveļļu, citronu sulu un saldumam nedaudz medu. Pieliek sāli un piparus pēc garšas.

Kategorijas