Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kur būt Brāļu kapiem?

Agita Bērziņa

2016. gada 22. jūnijs 00:00

1389

Vakar Alūksnes novada domes finanšu komitejas sēdē skatīja Krievijas vēstniecības iesniegumu par Alūksnes Brāļu kapu labiekārtošanu un prasīto līdzfinansējumu pašvaldībai. Deputāts Ainars Melders izteica priekšlikumu pārcelt Brāļu kapus Alūksnē uz citu vietu. 
Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova skaidroja, ka jau iepriekš piedāvāts Brāļu kapus pārcelt, piemēram, uz kapsētu. “Bija tikšanās ar Brāļu kapu komiteju, kura vēlāk sazinājās ar Aizsardzības ministriju. Ņemot vērā faktu, ka tur jau vienreiz veikta pārbedīšana, ministrija neieteica sākt risināt šo jautājumu ar Krievijas pusi. Šobrīd sarunā ar Brāļu kapu komiteju un Krievijas vēstniecību esam panākuši vienošanos par kapiem atvēlētās teritorijas iepretim Jaunajai pilij samazināšanu. Jāuzver, ka teritorija tiks krietni samazināta,” precizēja J.Čugunova.
“Par to domē domā jau desmit gadus! Izstāstiet, kāpēc tur jābūt kapiem, ja viņi nemaz tur nav apglabāti, bet pārvesti. Mēs pētām dažādas lietas, bet šo neesam izpētījuši,” pauda A.Melders. Viņš ierosināja rīkot referendumu un pajautāt iedzīvotājiem: kur būt Brāļu kapiem? “Vāciešus jau izraka un aizveda uz Valku. Kur problēma? ” retoriski jautāja A.Melders.
Tāpat arī finanšu komitejas sēdē tika diskutēts par iespēju atjaunot Putnu paviljonu, ko būtu iespējams izdarīt kopprojektā ar Gulbeni un Cesvaini. Jautājums vien, kur šo paviljonu būvēt, jo vēsturiski tas ir bijis tagadējo Brāļu kapu teritorijā – iepretim pilij pie lielā ozola. “Kāpēc būtu šis paviljons jābūvē pļaviņā pretim Brāļu kapiem, ja īstā vieta ir kapu teritorijā?” jautāja A.Melders. Savukārt deputāte Jana Zilkalne vērsa uzmanību uz to, ka arī veselības centra būvniecību nebūtu pareizi plānot līdzās kapiem.
Pārējie deputāti neatbalstīja A.Meldera priekšlikumu, savukārt jautājumu par līdzfinansējuma piešķiršanu skatīs domes sēdē. ◆

Kategorijas