Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līgas ir vieni jauki cilvēki!

Līga Vīksna

2016. gada 22. jūnijs 00:00

5

Alūksnietei Līgai Solimai 23.jūnijs paiet vienos svētkos, jo svin ne tikai savu vārdadienu, bet arī kāzu gadadienu, dažas dienas pirms (21.jūnijā) – meitas dzimšanas dienu, bet dažas dienas pēc (25.jūnijā) – tēva dzimšanas dienu.
L.Solima ir pārliecināta, ka Līgas ir vieni jauki cilvēki: latviskas – kā pats vārds. “Esmu vidējā no trim māsām. Vecāki bija izdomājuši, ka pirmais bērns būs dēls un sauks viņu Jānis, otrā būs meita Līga, trešā Agnese. Līga tika, bet Jānīša vietā sanāca Janeta (smejas)!” stāsta Līga.

Vainagā – pļavas dedestiņa
“Ja godīgi, man savs vārds nepatīk, jo neviens neatceras, ka Līgām vārdadiena ir Līgosvētkos – vairāk asociē to ar Jāņu dienu, jo Līgovakarā visi svin Jāņus. Nu nav man vārdadiena Jāņos! Tā kārtīgi vārdadienu esmu svinējusi tikai vienreiz 17 – 18 gadu vecumā, kad viesi brauca tieši uz Līgām, nevis svinēt Jāņus. Toreiz bija sajūta, ka svin manus svētkus,” stāsta L.Solima.
Līgas dzimtais pagasts ir Lejasciems, kur lauku viensētā Sinolē dzīvo mamma, tādēļ tur arī katru gadu tiek svinēti Līgosvētki. “Nemainīga tradīcija, lietus līst vai saule spīd, ir vainagu pīšana. Tas top, vadoties pēc tās dienas izjūtām: ir bijis tikai jasmīnu, tikai smilgu, jauktu ziedu un margrietiņu vainadziņš. Manā vainadziņā vienmēr noteikti ir pļavas dedestiņa, kas man ir mīļākā no pļavas puķēm - dzeltena kā saulīte un atgādina mazus puķuzirņus,” saka L.Solima. Viņa uzskata, ka Līgosvētki nav iedomājami bez zāļu vainaga, laba garastāvokļa, labas kompānijas, ugunskura un siera. “Svētku atmosfēra ir atkarīga no pašiem cilvēkiem, kuri tos svin: ja paši ir jautri un izdomas bagāti, tad svētki izdodas,” saka L.Solima.

Kāzas Līgosvētkos
Līgosvētkos Solimu ģimenē lec pāri ugunskuram, dzied, dejo. Ir atraktīvi un izdomas bagāti līgotāji, kuri Līgu aplīgo nevis ar klasiskajiem dziesmu vārdiem, bet individuāli piemeklētiem. Līga joprojām atminas vienus Līgosvētkus no bērnības, kad kopā ar māsām tika ļauts sagaidīt saullēktu. “Sēdējām visas trīs uz kāpnēm un skatījāmies, cik skaisti saulīte kā zelts parādījās aiz mākoņiem...” saka Līga.
Pirms 16 gadiem Līga ar vīru Arvi Līgosvētkos Rēzeknē svinēja kāzas, jo tas šķitis ļoti piemērots datums kāzām. Kopš tās dienas tuvākie radinieki un draugi Līgosvētkos abus vienmēr apsveic arī kāzu gadadienā. “Kā saka mana mamma, kur vēl labāku dāvanu vārdadienā kā vīrs! Uz desmit gadu kāzu jubileju māsas un mamma mums bija sarūpējušas lielu pārsteigumu – vēlreiz noorganizējušas laulību ceremoniju: ar viesiem, mūziku, cienastu, rožu pušķi, mums tikai bija jāsarūpē gredzeni... Kāzu gadadienas Līgosvētkos plašāk svinam ik pēc pieciem gadiem,” stāsta L.Solima. Viņa novēl ikvienam skaisti nosvinēt Līgosvētkus. “Ja cilvēks nāk ar labām domām, tad svētki izdodas neatkarīgi no laika apstākļiem,” ir pārliecināta L.Solima. ◆

Kategorijas