Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jānis - kā kompromiss

Loreta Jargane

2016. gada 22. jūnijs 00:00

193

Veclaicenietis Janis Prangels jau kopš 1998.gada darbojas Veclaicenes lauku tūrisma speciālista amatā. Jānis stāsta, ka viņa tēvs bijis igaunis un māte latviete - lai rastu kompromisu starp abām kultūrām, nosauca par Jāni, jo arī Igaunijā šis vārds ir zināms.
J.Prangels atzīst, ka pašam savs vārds patīk. Lai arī viņam ir gods būt šī latviskā vārda nesējam, tomēr Jānis atzīst, ka Līgo un Jāņus nesvin.

Pats svētkus nesvin
“Es neteiktu, ka svinu šos svētkus, jo tradīcijās neieslīgstu, kādreiz arī pašam gribas atpūsties. Patiesībā šajās dienās esmu mājās, izslēdzu telefonu un baudu atpūtu. Pirms kāda laika apņēmos, lai vismaz nedaudz pieturētos pie kādas Līgo tradīcijas, lai arī neesmu alus cienītājs, tomēr svētkos iedzert tieši alu. Šad tad ieēdu ķimeņu sieru un no ceptas gaļas svētkos neatsakos,“ stāsta J. Prangels.
Zināms, ka J.Prangels ir labs draugs mūsu kaimiņiem igauņiem. Viņš padalījās ar sev zināmo informāciju - Igaunijā svin Jāņus, turklāt ar ierastajām tradīcijām: siera ēšanu, alus dzeršanu un ugunskuru degšanu. “Jā, Igaunijā arī svin Jāņus kā svētkus, nevis kā citviet - saulgriežus. Arī viņiem šis vārds ir aktuāls – Jonis vai Jaan. Taču paši igaunieši uzsver, ka, viņuprāt, Latvijā ir foršāki Jāņi. Tur vismaz tā uzskata. Interesanti ir tas, ka igauņiem nav izteiktu tautas dziesmu, varbūt tas saistīts ar to, ka viņiem nav Līgu un viņi “līgo, līgo” nedziedās. Es pats tieši Jāņos vai Līgonaktī Igaunijā neesmu bijis,” teic Jānis.
Igauņi brauc svinēt Latvijā
Taču kaut arī Jānis uz Igauniju svētkos nedodas, igauņi brauc pie Jāņa. “Jāņu nakts ir tāda bīstama nakts, jo ir gadījies, ka man labi pazīstami igauņi sāk zvanīties Līgonaktī un saka: “Jāni, mēs braucam pie tevis!” Tad nu viņi atbrauc un mēs dodamies svētku medībās. Igauņi ļoti vēlas izdzīvot un piedzīvot latviešiem ierastās tradīcijas Līgovakarā, tādēļ braukājam un meklējam pasākumus vai pulcēšanās vietas, kur tiek lustēts. Reiz bija gadījums, kad viena igauņu kompānija mani izrāva naktī no gultas, un tad mēs šur tur pabraukājāmies, uzkāpām Drusku pilskalnā. No Munameģa puses pavērās ļoti brīnišķīgs skats: migla ieskāva visu un pauguri bija ārpus tās... Tas bija fantastisks skats, kas man visvairāk palicis atmiņā no Jāņu nakts! Jāņu nakts ir Jāņu nakts, tomēr tajā ir kaut kas maģisks,” atzīst Jānis.
J.Prangels uzsver – par spīti visam svētki ir jāsvin. “Vajag lustēties un priecāties, šajos svētkos dzert alu un līksmot ir labi. Vajag vainagus pīt un mieloties. Novēlu ikvienam svētkus svinēt kopā ar labiem cilvēkiem. Tāpat atrast papardes ziedu, un, ja atrod, lai padod ziņu man un pastāsta, kur to var ieraudzīt,” azartiski novēl J.Prangels. ◆

Kategorijas