Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Humoreska: Cik tev galvu, Andrīt?

2010. gada 19. marts 10:54

576

Vienmēr tu esi bijis man dārgs, bet, kad uzzināju, ka tu esi no sašutuma pazaudējis galvu... un ne vien savu, bet vēl piecas, es dikti sabēdājos un tu kļuvi man vēl dārgāks. Tu man galīgi sagrozīji manu veco galvu. Sākumā. Bet tad es sapratu, ka neesi no tiem, kas skrien ar galvu sienā. Tu nekad neko nedari tāpat vien. Neesi jau nekāda zirga galva.

Tu noteikti atkal jau esi kaut ko ieņēmis galvā.

Dzirdēju – palicēji sola, ka tagad pie mums notikšot galvas rēķini. Iztikšot ar mazāku galvu skaitu. Bet tev nebūs ar savu galvu jāmaksā, Andrīt! Tu nekad to nepieļausi. Tu taču zini, kā ir patiesībā: kur vienu cērt, tur piecas izaug vietā, jo par galvas naudu visu var nokārtot. Bet tu par to vairs nebūsi atbildīgs. Tas tāpēc, ka esi galvastiesu lielāks par itin visiem. Tu, mūsu gaišā galva, pavisam gaiša kļuvusi, gluži kā manējā, kuru paslēpju zem lakatiņa, bet tu neslēpies. Tu neesi, kā tā galva zem hūtes. Tu stāvi kailu galvu galvaspilsētā un visu, kas tagad nāks pār tavu galvu, jau zini no galvas.

Daudzi domāja, ka tu sagāzīsi tās visas kāpostgalvas, bet es nešaubījos ne mirkli - tas nenotiks! Tu, Andrīt, vienkārši neļausi kāpt sev uz galvas. Malacis! Viņiem liekas, ka bez tevis būs vieglāk. Aitasgalvas! Lai viņi tagad paši tiek galā, lai lauza galvas, bet, kad viss būs salaists galīgā tintē, tu atkal nāksi, galvu saķēris, un solīsi mūs visus izvest saulītē. Tas notiks jau pavisam drīz, jau šoruden. Tu atkal trāpīsi naglai uz galvas. Un es atdošu savu galvu par tevi, jo atkal tevis pēc būšu kā bez galvas. Tu man vienmēr esi paticis, Andrīt. Tu vienmēr esi man bijis dārgs. Un lai nu kurš, bet es zinu, ka mūsu tautai nekas lēts neiet pie sirds.
Nebēdā, Andrīt, ja tevi aprunā. Galvas mazgāšana mums ir parasta lieta. Bez tās mēs nevaram. Mūsu dzīve ik pa laikam ir tāda, it kā būtu iekrituši uz galvas ūdenī. Un nezinām, vai iznirsim. Es tomēr ticu, ka jā. Lieku savu galvu ķīlā. Kopā ar tevi mēs būsim stipri, sabāžot galvas kopā.

Zini, kad televizorā atkal redzu tevi, man vienmēr liekas, ka tieši man tu pasmaidi un pamet ar galvu. Ak, cukurgalviņa tu mana saldā!

Kategorijas