Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Neiroloģe: Gadu desmitiem cīnos ar dziednieku ārstēšanas sekām

Anastasija Miteniece

2016. gada 22. jūnijs 00:00

449

Pat 21. gadsimtā, kad zinātne nebeidz pārsteigt ar atklājumiem un progresīviem risinājumiem dažādās medicīnas nozarēs, cilvēki turpina izmantot netradicionālās medicīnas pārstāvju, ekstrasensu un dziednieku pakalpojumus.
Ārste neiroloģe Iveta Kalniņa (vārds mainīts) savā 30 gadu ilgajā praksē desmitiem reižu saskārusies ar dažādiem dziedniecības rezultātiem, taču pēc atkārtotiem letāliem gadījumiem vēlas brīdināt un skaidrot šādas ārstēšanas bīstamības mērogu.
Savā praksē ārste saskaras ar trīs veidu situācijām. Pirmā – kad pēc dziednieka apmeklējuma pacienta problēma ir saasināta un nopietna, taču ārstējama. Otrā gadījumā pacients ierodas izmisumā par dziednieka noteiktu diagnozi, kura nav ne tuva patiesībai. Trešā gadījumā pacients ierodas stadijā, kad saslimšana jau ir neatgriezeniska – letāla – un klasiskā medicīna līdzēt vairs nespēj. «Daudzas situācijas ir ļoti tipiskas – būtība un gaita atkārtojas, mainās tikai pacienti un viņu dziednieki,» stāsta I.Kalniņa.

Kad Hipokrāta zvērests ir svešs
«Pēdējais gadījums – 60 gadu vecs vīrietis uz konsultāciju ieradās ar diska trūci un labās rokas paralīzi. Izrādās, ka viņš bija izlasījis sludinājumu avīzē un devies pēc ieteiktā tautas līdzekļa – bebra ekstrakta, kurš gatavots no bebra dziedzera. Tā kā avīzē bija norādīts telefona numurs un dziednieka adrese, drīz vien pacients ieradās pēc brīnumlīdzekļa. Kabinetā dziednieks Uldis Krustiņš bargā balsī licis apsēsties. Pēc pacienta stāstītā, tautas ārsts viņam veica manuālo terapiju, kas ilga piecas minūtes, bija ļoti intensīva un sāpīga. Kad par pieņemšanu tika samaksāti 45 eiro, sieviete no blakus telpas pasniedza gaidīto bebra ekstraktu. Sāpes, kuras vīrietis sajuta seansā, nepazuda un nedēļas laikā tikai kāpinājās. Klausoties šajā vīrietī, man kā ārstei bija būtiski saprast, kādas manipulācijas tika veiktas, tādēļ lūdzu numuru un zvanīju dziedniekam. Sākumā jautāju par medicīnisko izglītību un viņa specialitāti, uz ko saņēmu atbildi – nav. Pēc tam, kad skaidroju, ar kādām komplikācijām pēc manipulācijām saskāries pacients, vīrietis apgalvoja, ka neko nav veicis un šādu cilvēku nekad nav pieņēmis. Rezultātā manam pacientam nācās iziet vairākas izmeklēšanas, tostarp – jāveic magnētiskā rezonanse, jo diagnoze – diska trūce muguras kakla daļā – ir ļoti nopietna. Kad sāpju cēlonis bija novērsts, vīrietis devās pie dziednieka ar visiem čekiem par izdevumiem ārstēšanās laikā. Pacients izteica draudus par policijas iesaistīšanu, pēc kā īgnais dziednieks atdeva pieprasīto naudas summu. Un šo vēl varētu nosaukt par veiksmes stāstu,» atklāj neiroloģe.

Dziednieki ar iztēli
«Otra tipiskā situācija, kuru esmu piedzīvojusi vairākkārt, – ierodas pacients, kurš ir pārliecināts par savu nāvīgi bīstamo diagnozi. Šis ir dziednieku un šarlatānu spēcīgākais ierocis – noteikt cilvēkam nāvīgi bīstamu slimību, kuru spēj izārstēt tikai viņš. Tā tiek radīta psiholoģiskā saikne ar pacientu. Parasti neatgriezeniski slimais tiek ārstēts un pēc dažiem mēnešiem nosūtīts uz analīzēm, kuras pierāda – ir notikusi solītā atveseļošanās. Pēdējais gadījums bija ar emocionālu sievieti, kuras patiesā diagnoze ir kakla osteohondroze. Slimība ir hroniska un nav pilnībā izārstējama, taču, novēršot saasinātu simptomātiku, tā nav traucējoša. Viņa, cerot uz pilnīgu atveseļošanos, bija devusies pie tautas ārstes dziednieces. Gados vecā kundze iestāstījusi sievietei, ka sāpes mugurā patiesībā ir no liela audzēja galvas smadzenēs. Šī aplamā informācija emocionālo sievieti iedzina bīstamā izmisumā. Viņa nevēlējās ticēt neviena ārsta slēdzienam par to, ka ir vesela, līdz brīdim, kad veica atkārtotas dārgas un nevajadzīgas izmeklēšanas. Cilvēks patiesi gatavojās drīzai nāvei, kamēr nesaņēma magnētiskās rezonanses slēdzienu.»

Nāvei nolemtie pacienti
«Vislielākās dusmas un necieņu izraisa dziednieki, kuri sola izārstēt onkoloģiskās slimības,» skaidro neiroloģe. Ārstes praksē bijuši vairāki gadījumi, kad viltus ārsti izšķieda ne tikai pacientu naudu, bet arī vērtīgo laiku. «Kad onkoloģijas slimības tiek atklātas sākuma stadijās, mūsdienu medicīnā ir vairākas metodes, kuru iedarbība spēj nodrošināt pilnīgu atveseļošanos. Kā ārste varu galvot, ka arī rindas un dotācijas šiem pakalpojumiem ir reālas un pieejamas. Sirdi plosošs ir pēdējais stāsts par 40 gadu jauno sievieti, divus gadus veca bērna māti, kura konstatēja sabiezējumu piena dziedzeru zonā. Sieviete nolēma doties pie dziednieces. Gados vecā kundze solīja, ka gada laikā viņa būs vesela, turklāt aizliedza apmeklēt citus ārstus. Tur veikšot operāciju, kas tikai izkropļos jaunās sievietes daiļās krūtis. Divus gadus onkoloģijas slimnieci ārstēja ar tējām, dzīvnieku ķermeņa daļām, neskaidras izcelsmes šķīdumiem un vārdošanu. Galu galā, izmisumā atnākot pie ārsta, pacientes diagnoze bija pēdējās stadijas vēzis. Metastāzes bija pārņēmušas vārgo ķermeni. Pēc mazāk nekā mēneša sieviete nomira,» atklāj I.Kalniņa. Dziednieces psiholoģiskais spiediens, solījumi un neefektīvie ārstēšanas veidi izrādījās nāvējoši. Šādi gadījumi ir sastopami vairumā, taču cilvēkiem ir tendence tos noklusēt, jo savulaik paši labprātīgi piekrituši šādai ārstēšanai.
Veselības inspekcijas preses sekretāre Agita Antonāne sadarbībā ar Veselības aprūpes nodaļas vadītāju Allu Nogotkovu skaidro: «Inspekcija deleģēto funkciju ietvaros uzrauga un kontrolē normatīvo aktu izpildi veselības aprūpes jomā. Veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības personas ir tiesīgas sniegt tikai ārstniecības iestādēs, kuras noteiktā kārtībā ir reģistrētas Ārstniecības iestāžu reģistrā un atbilst ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām noteiktajām obligātajām prasībām.» Būtiski, ka ar ārstniecību drīkst nodarboties tikai reģistrā fiksētās un sertificētās personas. Inspekcija regulāri veic kontroles, vai pakalpojuma sniedzējs, kurš sniedz ārstniecības (veselības aprūpes) pakalpojumus, ir reģistrējies ārstniecības personu reģistrā un vai tam ir atbilstošs sertifikāts. Vienlaicīgi inspekcija paskaidro, ka dziednieki neatbilst ārstniecības personas statusam un šo speciālistu uzraudzība neietilpst Veselības inspekcijas kompetencē. «Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Ārstniecības likuma 12. pantu personas, kurām nav medicīniskās izglītības vai speciālista prakses tiesību un kuras patstāvīgi nodarbojas ar slimnieku ārstēšanu, ir saucamas pie likumā noteiktās atbildības. Līdz ar to, ja jūsu rīcībā ir informācija par personām, kuras bez medicīniskās izglītības sniedz ārstniecības (veselības aprūpes) pakalpojumus, aicinām par tām informēt Veselības inspekciju,» aicina inspekcijas darbinieces.
Vienīgais uzņēmums, kurš Latvijā sertificē un reģistrā uzskaita dziedniekus (šobrīd 231) ir Latvijas Tautas dziednieku asociācija. Asociācijas kontaktpersona atklāja, ka sertifikāts ir iegūstams piedaloties kursos, taču medicīniskā izglītība tam nav nepieciešama. Ja par attiecīgo personu ir saņemtas sūdzības, sertifikāts tiek atsaukts. ◆

Kategorijas