Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģimenes bizness – zivis

Loreta Jargane

2016. gada 1. jūlijs 00:00

2119

Cerkazi ir ciems Alūksnes novada Alsviķu pagastā, kas atrodas pagasta dienvidu daļā 13 kilometrus no pagasta centra Alsviķiem, 14 kilometrus no novada centra Alūksnes un 206 kilometrus no Rīgas. Cerkazos atrodas Daņilovu ģimenes zivju audzētava “Cerkazi”, kurā audzē un pašu rokām kūpina stores, karpas un foreles, kā arī piedāvā ikvienam šīs zivis makšķerēt.
Tā kā zvejošana vienmēr ir bijusi tuva stiprā dzimuma pārstāvjiem Daņilovu ģimenē, tad tika nolemts, ka jārealizē tieši šī ideja.

Uzsākt nebija viegli
 “Dīķus sākām rakt 2007. gadā. Vairāk nekā gadu meklējām atbilstošāko vietu, kur īstenot savu ideju. Neko jau nezinājām. Konsultējāmies ar pieredzējušo makšķernieku un zivkopi Armandu Rozi, lai uzzinātu, kā labāk uzsākt šīs nozares procesu. Pirmajā gadā ielaidām palijas un foreles, bet, protams, pirmajos gados mēs nemācējām viņas izaudzēt. Trīs gadus audzējām zivi, ko varēja pa gadu izdarīt! Bija grūti,“ smaidot atceras saimnieka Ivara Daņilova dēls Gatis, kurš arī darbojas kopējā saimniecības attīstībā. Vēl kā viens no ietekmējošiem faktoriem attīstībā ir pati daba: ja ūdens upē krītas, tad tas traucē zivju attīstības procesam, tāpat arī sausums un karstums. “Ja uznāk liels karstums, tas sit mums pa kabatu, jo, piemēram, forele pie +25 grādiem aiziet bojā. Ja vairākas dienas turētos karstums +35 grādi un vairāk, visām zivīm gals klāt - tad gan bankrots,” saka saimnieka Ivara meita Zane.

No svaigām līdz kūpināšanai
Saimnieki atklāj, ka, uzsākot saimniecības attīstību, pirmā raža diemžēl aizgājusi bojā, jo uznācis liels karstums un zaudējumi bijuši lieli. Taču, par spīti dažādām grūtībām, viņi nenolaida rokas un turpināja cīņu par saimniecības “Cerkazi” attīstību.
“No malas tas izskatās viegli – ielaid zivtiņu un miers, viņa pati izaugs. Tā nenotiek. Daudzi uzsākot ir apdedzinājušies un nav nemaz turpinājuši šo biznesu. Bet mēs ticējām. Bija arī kļūdas, un no kļūdām mēs mācījāmies, jo katra kļūda atsaucās finansiāli,” saka Gatis. Sākot biznesu, “Cerkazu” sortimentā bija pieejamas tikai svaigas zivis, taču saprotot, ka tikai svaigas zivis ir grūti pārdot, tika uzsākta arī zivju kūpināšana.

Piedāvā dažādas zivis
Šobrīd “Cerkazos” ir septiņi dīķi, caur kuriem tek upe Paparze. Katrā no tiem ir dažādu izmēru un vecumu, tāpat arī sugu zivis. Piemēram, vienā no tiem ir mazās storītes, bet nākamajā jau lielākas un vecākas. Katrai zivij ir atšķirīga barošanas sistēma. Piemēram, kā stāsta saimnieki, forelēm nepieciešama barošana līdz 21 grādam, toties storei tas ir pretēji - viņa sāk baroties virs 20 grādiem. Vislabākais laiks, kad zivs aug, ir no agra pavasara līdz Jāņiem. “Pērkam mazuļus un tad audzējam atšķirībā no citām zivju audzētavām, kur tiek audzēti tikai zivju mazuļi. Nopērkam mazuļus: 10 – 15 gramu stores, bet foreles aptuveni 30 gramus smagas. Līdz rudenim šīs zivis var sasniegt aptuveni kilograma svaru. Zivis tiek barotas reizi dienā no barotavas, izņemot ziemas periodu, kad ūdens temperatūra ir zema, zemāka par 8 grādiem. Šobrīd audzējam un piedāvājam foreles, stores, un karpas, taču pirmo gadu esam nolēmuši audzēt sīgas, kas ir lašveidīga zivs,” stāsta Gatis. Audzētāji atklāj, ka vienā dīķī atrodas stores, kuras ir speciāli atstātas ikru iegūšanai. Lai no šīm zivīm iegūtu ikrus, tām jāaug 10 līdz 12 gadus. Pēc pāris gadiem plānots piedāvāt arī vēžus.

Lielākais noiets – trīsreiz gadā
Ceturtdienās un piektdienās “Cerkazu” produkcija tiek piedāvāta Alūksnē pie veikala “Maxima”. Tāpat tiek apmeklēti mājražotāju tirdziņi, īstenoti privātie pasūtījumi zivju kūpināšanā. Uz svētkiem atsaucība, protams, ir labāka, bet “treknajos gados” klientu pirktspēja bijusi lielāka. “Godīgi sakot, šobrīd cilvēki pērk slikti, jo viņi dod priekšroku importam, nevis tepat Alūksnē audzētajām zivīm. Viņi izvēlas samaksāt divus eiro mazāk un nopirkt ārzemju zivi. Taču jāsaprot arī tas, ka mājās ražotās zivis nevar būt tik lētas kā importa, jo tas prasa lielākus ieguldījumus – izaudzēt, pabarot, sagatavot to savu zivtiņu,” stāsta Zane.
Nopelnīt vairāk var ar kūpinātu zivju tirgošanu, bet rudens, ziemas un pavasara sezonā noiets ir svaigajām zivīm. Taču vislielākais noiets ir trīs reizes gadā: Jāņos, kapu svētkos un Ziemassvētkos. Daņilovi atzīst, ka šis gads atšķirībā no iepriekšējiem ir ar mazāku noietu. Paši saimnieki to saista ar cilvēku skaita samazināšanos, līdzekļu trūkumu un arī konkurentu esamību.

Konkurence kļuvusi lielāka
“Uz tirdziņiem tagad brauc ļoti daudzi arī no citām pilsētām. Protams, ka tie klienti, kas kādreiz nāca, ir sadalījušies uz vairākiem, tāpēc jūtami paliek mazāk to cilvēku, kas pērk. Konkurentu ir izteikti vairāk,” saka Zane. Taču savus pastāvīgos klientus, piemēram, no Cēsīm, Bērzpils un Gulbenes, viņi ir ieguvuši. Daņilovi prot uzsvērt savu identitāti un tās lietas, kas viņus atšķir no pārējiem šīs nozares pārstāvjiem - to atzinīgi novērtē viņu pastāvīgie klienti. “Manuprāt, foreles vai stores šeit neviens nepiedāvā. Visas zivis, ko mēs piedāvājam, ir Alūksnē dabiskā ūdenī augušas, barotas. Svaigas!” saka Zane. Ivars piebilst, ka zivis žāvē uzreiz - piecas stundas pēc noķeršanas, nevis saldē un atkausē. “Svaigākas zivis nemēdz būt. Paši nozvejojam, paši arī kūpinām ar alkšņu malku kurinātā ceplī, nevis ar elektrību, izmantojam dabīgās garšvielas - ķiplokus, dilles, sāli, piparus - un vedam uzreiz uz tirgu. Kvalitāte rodas tajā, ka paši audzējam, paši tīrām, paši kūpinām – svaigumā!” uzsver Gatis un Ivars.

Piedāvā dažādas iespējas
Jāpiebilst, ka “Cerkazos” ir iespējams arī pašam noķert kādu zivi. “Mēs neprasām nekādu ieejas maksu - tikai par pašu zivtiņu. Ja klients paprasa, varam arī uzreiz iztīrīt un iesālīt. Vienkārši, ja cilvēks vēlas, viņš var piezvanīt un vienoties par zvejošanas iespējām. Taču, ja klients nevēlas zvejot, tad arī paši varam noķert zivtiņu, un viņam ir iespēja redzēt visu procesu un darbību. Tāpat mēs piedāvājam ekskluzīvu iespēju - pamēģināt izvilkt 8-12 kilogramus smagas zivis. Ķer un atlaid!” rosina I.Daņilovs. Līdz ar to “Cerkazu” audzētavā tiek sniegta iespēja iemācīties zvejot arī tiem, kas nav lietpratēji šajā jomā. Tāpat tiek plānots izveidot lapenes, lai visi interesenti un klienti varētu vēl labāk atpūsties. ◆

Kategorijas