Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Naudu iedod, bet prasa īpašumus apdrošināt

Agita Bērziņa

2016. gada 1. jūlijs 00:00

5

Vakar Alūksnes novada domes sēdē deputāti lēma par līdzekļu izdalīšanu ugunsgrēka seku likvidēšanai Mālupes pagasta “Austriņos” kādreizējā Mālupes muižas kompleksa piebūves daļai. 9000 eiro nepieciešami, lai pašvaldībai piederošajam īpašumam, ko apsaimnieko SIA “Alūksnes nami”, uzliktu jumtu.
Kopš ugunsgrēka 17.janvārī daudz diskutēts, ko darīt ar ugunsnelaimē cietušo īpašumu – atjaunot vai nojaukt. Tā kā tas ir vietējās nozīmes kultūras piemineklis, to apsekoja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. “Apsekojot objektu, zem šīs piebūves atrada vēsturisku pagraba velvi. Līdz ar to nojaukšanai netika dota atļauja, lai arī pati piebūve nav kultūras piemineklis. Tāpēc ir plānots atjaunot jumta koka konstrukcijas, faktiski - uzlikt jaunu jumtu. Darbus veiks “Alūksnes nami”,” skaidro Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis.

Neapmierina “Alūksnes
namu” darbs
Deputāts Ainars Melders iepriekš komiteju sēdēs jautāja, kāpēc “Alūksnes namu” apsaimniekošanā esošās pašvaldības ēkas nav apdrošinātas. “Mēs taču katrs savu ēku apdrošinām. Arī “Alūksnes namiem” vajadzēja gādāt par apsaimniekošanā nodotajām ēkām un apdrošināt tās. Kāpēc tagad jāizdala līdzekļi no budžeta? Lai “Alūksnes nami” paši atjauno par saviem līdzekļiem! Loģikas nav nekādas. Šobrīd rodas priekšstats, ka “Alūksnes namiem” pieaudzis finansējums štatu dēļ, taču uzdevumi netiek veikti. Varbūt štatu ir par daudz? Par viena štata darbinieka algu varētu apdrošināt piecas mājas,” savu nostāju pauda A.Melders. Priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers precizēja, ka pašvaldības pārvaldītie īpašumi gan esot apdrošināti.

Nepietiek līdzekļu
Sazinoties ar “Alūksnes namu” valdes locekli Armandu Mustu, noskaidrojām, ka šis īpašums un arī citi pašvaldības īpašumi tiešām nav apdrošināti. “Īpašnieki, šajā gadījumā novada pašvaldība, nav paredzējuši līdzekļus savu īpašumu apdrošināšanai. Pieņemu, ka par to varētu diskutēt, sastādot nākamā gada budžetu. Iekasētie apsaimniekošanas līdzekļi lauku īpašumos ir tik niecīgi, ka pietiek tikai primāro saimniecisko jautājumu risināšanai. Par pieprasītajiem 9000 eiro paredzēts veikt jumta konservāciju jeb jumta bojāto detaļu – spāru, vainagu, rāmju – nomaiņu un jauna skārda jumta uzlikšanu. Iekonservēsim līdz nākamajiem risinājumiem. Dzīvot tur nevarēs, taču mājā ir pietiekami daudz brīvu dzīvokļu,” skaidro A.Musts. ◆

Kategorijas