Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atklāj Tilderu dabas taku

Agita Bērziņa

2016. gada 1. jūlijs 00:00

18

Virešu pagastā divām dabas takām, Vizlas un Randatu klinšu, piepulcējusies trešā – Tilderu dabas taka. Takas sākuma norāde atrodas Vidzemes šosejas malā netālu no Gaujas tilta, tāpēc tūristiem būs ērti piestāt un doties baudīt Virešu puses skaistumu.
Apes novada tūrisma darba organizatore Sanita Sproģe priecājas, ka novadā ir par vēl vienu apskates objektu vairāk, kas noteikti pulcēs ne vienu vien tūristu. Taku veidoja un ideja radās Dabas aizsardzības pārvaldei. Jaunajā takā var iepazīt ģeoloģisko dabas pieminekli “Tilderu krauju” un senas dolomīta lauztuves. “Interesanti, ka, ejot pa jauno Tilderu dabas taku, var nonākt līdz Randatu klinšu takai. Noejot pa taku līdz Gaujai, paveras skaists skats uz Randatu klintīm. Ja vien laika apstākļi ļauj, var pārbrist Gauju un doties tālāk pa Randatu klinšu taku. Takas atklāšanas dienā mēs to arī veiksmīgi izdarījām. Randatu klintis tiek uzskatītas par augstākajām dolomīta klintīm Latvijā. Randatu dolomīta atsegumus veido divas savdabīgas terases. Klintis to dienvidu daļā ievada izteiksmīgs, apmēram četrus metrus augsts dolomīta klints izcilnis dažus metrus no Gaujas krasta,” saka S.Sproģe.
Cilvēkiem ir interese par dabas takām, un viņi labprāt dodas iepazīt neskarto dabu. “Ar Dabas aizsardzības pārvaldi runājām, ka ir grūti uzskaitīt cilvēku plūsmu. Mēs varam saskaitīt tikai tos cilvēkus, kuri interesējušies tūrisma informācijas centrā vai turp devušies ar gidu, taču ļoti daudzi dodas pa takām paši, nejautājot informāciju un neatskaitoties. Mūsdienu laikmetā informācijas ieguves iespējas ir ļoti plašas. Redzam, ka cilvēku kustība ir un viņi mūsu pusē kaut ko redz un dara, taču nekur nav pieteikušies. Lai uzskaitītu cilvēku plūsmu, būtu nepieciešams ieviest skaitītājus. Takas atklāšanas dienā klāt bija ne vien Virešu un Gaujienas pagastu pārstāvji, bet arī pirmie interesenti no Smiltenes puses,” norāda S.Sproģe. ◆

Kategorijas