Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kreppapīra ziedu valdnieci uz Alūksni atved mīlestība

Diāna Lozko

2016. gada 1. jūlijs 00:00

1851

Mārīte Ozoliņa ir no Bauskas, taču pirms laika viņa uzsākusi dzīvi Alūksnē. Uz šejieni viņu atvedusi mīlestība. Mārītes vaļasprieks ir papīra ziedu veidošana, un viņa sapņo reiz kļūt arī par floristi.

Sniedz prieku citiem
Mārīte stāsta, ka viņa jau kopš bērnības sapņo kļūt par floristi. “Nekad neko no tā gan neesmu mācījusies. Esmu ieguvusi pavāra-konditora izglītību. Manai mammai mājās vienmēr bija puķes, tās auga visur. Kad bija kāda jubileja vai kur jādodas, radinieki vienmēr nāca pie mums un man bija jātaisa pušķīši. Tā nu mani aizrāva floristika,” stāsta Mārīte.
Reiz viņa ieraudzījusi internetā, ka ziedus var pagatavot arī no kreppapīra. Agrāk viņa ir arī pērļojusi, taču ne visās vietās pērlītes bija pieejamas. Pērļošana ir laikietilpīgāks process, bet ziedu veidošana no kreppapīra ir mazliet vienkāršāks process, kurš arī sniedz prieku citiem, bet ļauj vairāk laika veltīt savai ģimenei. Pagaidām gan Mārīte nekur savus darbiņus nepārdod, bet iepriecina sev tuvos, kuri kādreiz kādu pušķi uzdāvina arī saviem draugiem vai radiniekiem. “Vasarā pēc šādiem ziediem nav pieprasījuma, jo ir ļoti daudz dzīvo ziedu, taču ziemā cilvēki ir vairāk ieinteresēti,” stāsta Mārīte.

Nākotnē – ielūgumi un
apsveikumi
Lai arī no kreppapīra visbiežāk top ziedi, Mārīte vēlētos veidot arī ielūgumu un apsveikumu kartītes. Lai arī tām būtu nepieciešami citi materiāli, Mārīte atzīst, ka viņu interesē šādu kartīšu izgatavošanas smalkais process. “Tas gan vēl notiek pamazām, jo ir arī jāiedzīvojas Alūksnē. Kartītes, kuras vēlos veidot, būtu uz cietāka kartona pamatvirsmas un izrotātas ar dažādiem aksesuāriem,” stāsta Mārīte, kura nav atmetusi ar roku arī sapnim kļūt par floristi un veidot dzīvu ziedu kompozīcijas. Viņa atzīst, ka mazliet baidās no tā, ka nekad nav mēģinājusi ar floristiku nodarboties profesionāli. “Lai to darītu, noteikti ir jāmācās. Esmu veidojusi pušķus mājās, kā pati vien to vēlos, bet, lai strādātu floristikas nozarē, ir jāapgūst dažādas tehnikas. Protams, mans sapnis būtu izmācīties un reiz Alūksnē atvērt ziedu veikalu,” teic Mārīte.

Dzīve Alūksnē - no maija
Mārīte dzīvi Alūksnē uzsākusi šī gada maijā. “Kad iepazinos ar savu draugu Andri, sākumā divus gadus dzīvojām Bauskā. Mums ir arī meitiņa Laura un dēliņš Daniels. Braukājām ciemos uz Alūksni, līdz beidzot nolēmām, ka gribam paši ko savu, un izdomājām pārcelties uz Alūksni,” stāsta Mārīte. Mainīt visus dzīves apstākļus viņai nebija nemaz ik viegli, taču sekot mīlestībai vienmēr ir patīkami un kopā ar mīļajiem var doties kaut uz pasaules malu. “Man patīk Alūksnē, jo šeit ir ezeri un skaista daba. Alūksne ir ļoti sakopta un arī strauji attīstās. Ja man šeit nepatiktu, tad jau mēs te nedzīvotu,” teic Mārīte.
Savā pavāres-konditores profesijā Mārīte vairs nestrādā, taču agrāk diezgan aktīvi cepusi dažādas kūkas un tortes. Pašreiz kūku cepšanai neatliek laika, taču gan kūku cepšanai, gan arī floristikai ir daudzas kopīgas iezīmes, jo abiem galaproduktiem ir jābūt vizuāli estētiskiem. Mārīte ir estēte, un viņas skatījums uz lietu skaistumu palīdz veidot skaistas un smalkas lietas, par kurām nu varēs priecāties arī alūksnieši. ◆

Kategorijas