Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iespēja iegūt pirmo darba pieredzi

Ilze Bogdanova

2010. gada 16. marts 08:15

961

Kad Andrejs Irbe no Strautiņiem absolvēja vidusskolu, viņam svarīgākais bija iegūt augstāko izglītību, jo, līdzīgi kā vecāki, arī pats uzskatījis – neatkarīgi no tā, kāda profesija tiktu izvēlēta, galvenais, lai tev būtu izglītība.

Tobrīd strauji attīstījies lauku tūrisms, tāpēc, domājot par darba atrašanas iespējām pēc augstskolas absolvēšanas, izvēle izdarīta par labu Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības specialitātei. Kaut gan sākumā izvēlētā profesija nav īpašu interesi izraisījusi, pamazām lauku tūrisma joma aizrāvusi un puisis sapratis – tā ir mana īstā vieta.

Konkurence liela
Problēmas tagad rada pašreizējā ekonomiskā situācija, kuras dēļ jauniem speciālistiem atrast darbu savā jomā palicis vēl grūtāk. „Iepriekš vienīgais šķērslis bija pieredzes trūkums, tāpēc bieži jauniešus pieņēma darbā tikai uz pārbaudes laiku. Tagad pat tā vairs nedara: konkurence uz brīvajām vakancēm kļuvusi lielāka, līdz ar to konkursi pamatīgāki un to rezultāti cilvēkiem bez darba prakses nelabvēlīgāki,” Andrejs dalās savos novērojumos.
Kaut gan uz bezdarbnieku soliņa viņam vēl nav nācies sēdēt, ar bažām tiek gaidīts brīdis, kad pēc pāris mēnešiem bakalaura darbs būs aizstāvēts, augstskola pabeigta, bet vieta savā specialitātē var neatrasties. „Šobrīd koncentrējos uz bakalaura darbu, tāpēc tā pa īstam pie darba meklējumiem neesmu pieķēries. Īpašas cerības gan neloloju, jo, ja jāizvēlas starp izglītību un darba pieredzi, tad domāju, ka priekšroka tiks dota pēdējai,” viņš uzskata.

Varēs strādāt vismaz pusgadu


Lai veicinātu jauniešu iesaistīšanos darba tirgū, valdība atbalstījusi Labklājības ministrijas iniciatīvu papildināt aktīvo nodarbinātības pasākumu saturu. Tā jauniešiem būs iespēja iegūt pirmo darba pieredzi.

Ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu īstenotajā pasākumā varēs iesaistīties bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kas ieguvuši pamata, vidējo vai augstāko izglītību, bet pēc izglītības pabeigšanas nav nodibinājuši darba tiesiskās attiecības vai arī līdz dalībai pasākumā nav bijuši nodarbināti ilgāk par 6 mēnešiem.


Plānots, ka praktizēties pie darba devēja jaunieši varēs no 6 līdz 12 mēnešiem, katru mēnesi saņemot stipendiju 120 latu apmērā. Šobrīd tiek plānots, ka pieteikties pasākumam kādā no Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēm (NVA) varēs, sākot no šī gada maija.

NVA Alūksnes filiāles vadītāja Virgīnija Veļķere atklāj, ka šobrīd Alūksnes un Apes novados reģistrējušies 447 bezdarbnieki vecumā līdz 24 gadiem. Tiesa, ne visi no viņiem varēs iesaistīties minētajā pasākumā. Nozīme būšot nosacījumam, ka pasākumā drīkst iesaistīties vismaz pamatizglītību ieguvušie, taču starp Alūksnes un Apes novados reģistrētajiem jauniešiem bezdarbniekiem nozīmīgai daļai nav pat tās.

Lai gan precīzi norādījumi par pasākuma mērķauditoriju un tā organizēšanas kārtība vēl nav zināmi, V.Veļķere norāda, ka, tāpat kā citos aktīvās nodarbinātības pasākumos, arī šeit nozīme būs darba devēju atsaucībai. „Ja darba devēji izrādīs vēlmi iesaistīties šajā pasākumā, tad viss būs kārtībā, ja ne – tad pie tā arī visas iespējas apstāsies,” viņa saka. 

Kategorijas