Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēta līdzcilvēku likteņstāstus

2010. gada 15. marts 11:58

881

Aizvadītajā nedēļā Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldē notika pētniecisko un radošo darbu konkursa „Latvieša pēdas Sibīrijā” pētījumu prezentācija. Labāko darbu autori šo piektdien dosies uz konkursa noslēguma konferenci Cesvainē, pārstāvot Alūksnes un Apes novadus.

Šī konkursa tradīcija tika aizsākta pirms gada. Ja pērn tajā piedalījies vien daži Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolēni, tad šogad dalībnieku skaits kļuvis krietni lielāks, pārstāvot jau vairākas izglītības iestādes. Konkursantu paveikto vērtēja žūrija, kurā pārstāvēti bija gan vēsturnieki un vēstures skolotāji, gan cilvēki, kas paši bijuši izsūtījumā.

Iepazīst kaimiņieni


Visvairāk atzinīgu vārdu no žūrijas puses izskanēja par vienu no jaunākajiem konkursa dalībniekiem – Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas 6.klases skolēnu Nauri Čeru. Viņš veidojis darbu par savu kaimiņieni Skaidrīti Krastiņu. Darbs pie pētījuma lielas pūles nav sagādājis, jo kaimiņiene izrādījusi laba stāstītāja, kuras teiktais ātri iegaumēts. Tāpat sirmā kundze sarakstījusi vairākas atmiņu klades, vienu no tām viņa ļāvusi izmantot pētnieciskajā darbā. Vēl klāt pievienotas skolā gūtās zināšanas par tā laika vēstures notikumiem. „Līdz šim zināju, ka ir cilvēki, kas izsūtīti uz Sibīriju, taču nebija ne jausmas, kā tas viss notika un kā viņiem tur gāja,” saka N.Čers.

Papildina iepriekš paveikto


Jau otro gadu pēc kārtas konkursā piedalās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 9.klases skolnieks Reinis Riekstiņš. Pērn viņš veidoja darbu par savu vecmāmiņu Annu Bērziņu, aprakstot viņas izsūtīšanu, dzīvi svešumā un atgriešanos mājās. Šogad darbs papildināts ar stāstu par vecvectēvu Oskaru Bērziņu. Viņš izsūtīts uz Smoļenskas apgabalu, kur, strādājot raktuvēs, pēc nepilna pusgada miris.
Šoreiz akcents likts uz arhīvos pieejamajiem dokumentiem. „Tā kā pamats bija gatavs, tad šogad darba papildināšana prasīja mazāk pūļu. Vienīgās grūtības sagādāja tas, ka vecvectēvs tika izsūtīts 1941.gada deportācijās. Par tām saglabājies mazāk dokumentu, nekā par 1949.gadā notikušajām,” atzīst R.Riekstiņš. Papildus viņš strādājis pie videofilmas izveides, ko iecerēts pabeigt līdz pētniecisko darbu konferencei šīs nedēļas beigās.

Apkopos grāmatā


Uz šo konferenci, kurā pulcēsies bijušo Alūksnes, Balvu, Gulbenes un Madonas rajonu skolēni, izvirzīti vēl seši Alūksnes un Apes novadu pārstāvji. Bez N.Čera un R.Riekstiņa tajā piedalīsies Santa Sīle no Alūksnes vidusskolas, Arita Bērziņa un Valdis Serts no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas, kā arī Mārkalnes pamatskolas skolnieces Karīna Driķe, Kristīne Krekovska un Diāna Vindece. Izglītības pārvaldes metodiķe Inga Meirāne atklāj, ka konkursa labākos darbus plānots apkopot grāmatā.

Kategorijas