Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apseko 166 balkonus

Agita Bērziņa

2016. gada 8. jūlijs 00:00

767

Trešdien SIA “Būvkonsultants” no Rīgas septiņām daudzdzīvokļu mājām Alūksnē apsekoja un novērtēja balkonus. Lai gan precīzs atzinums un balkonu stāvokļa novērtējums būs zināms vēlāk, pirmie apsekotāju iespaidi nav iepriecinoši – vairāki balkoni ir steidzami jāremontē.

Balkonu apsekošana notika Torņa ielā 11, 13 un 15, Helēnas ielā 28, Pils ielā 36 un 38, un Bērzu ielā 7. Nepieciešamību novērtēt šo namu balkonus, izteicis apsaimniekotājs SIA “Alūksnes nami”. “Gan iedzīvotāji, gan paši saskatījām nepieciešamību veikt apsekošanu.  Jautājums ir aktuāls jau vairākus gadus. Izvērtēsim apsekotāju atzinumu un meklēsim risinājumus, ko piedāvāt iedzīvotājiem. Katrā ziņā tādā stāvoklī balkoni palikt nedrīkst. Daži balkoni tiešām ir bēdīgā stāvoklī. Protams, tas nebūs lēti. Taču, lai kaut ko paveiktu ir jāsāk darīt. Šis ir sākuma punkts – apsekošana,” stāsta “Alūksnes nami” būvdarbu vadītāja palīgs Uldis Bumburs.

Alūksne nav izņēmums
Būvuzraugs Jānis Graudulis balkonu apsekošanu veicis arī citās pilsētās. Viņš atzīst, daudzviet balkoni ir sliktā stāvoklī un Alūksne nav izņēmums. Problēma ir aktuāla visur. “Balkonam dodam vērtējumu no 0 līdz 3. 0 nozīmē, ka balkons ir avārijas stāvoklī, 1 – steidzami jāremontē, 2 – jāremontē, 3 – stāvoklis ir apmierinošs un neko darīt nevajag. Lielākoties vērtējums ir 2 jeb balkoni ir jāremontē, taču ir arī tādi, kuri jāremontē diezgan steidzami, kad piešķiram vērtējumu 1 vai 0,” skaidro J.Graudulis. Viņš pauž prieku, ka pati pašvaldība jeb namu apsaimniekotājs izrāda iniciatīvu un domā par to. “Sākotnēji mērķis ir novērtēt, lai pēc tam varētu izvērtē ko var un ko vajag darīt. Pieļauju, ka daļai balkonu, kuri ir vissliktākajā stāvoklī, lietderīgāka būtu demontāža. Taču iedzīvotāji grib saglabāt balkonus, tādēļ jāmeklē risinājumu, lai ne vien pašam būtu droši uzkāpt uz tā, bet arī kaimiņiem kaut kas nekristu uz galvas. Esmu redzējis, ka citās pilsētās balkonus demontē un priekšā pieliek vien restes, lai nevarētu iziet. Tas ir lētāk, bet vai patiks iedzīvotājiem?” retoriski jautā J.Graudulis.

Ilgi gaidīt nevar
Kas tālāk notiks ar balkoniem, lems paši dzīvokļu īpašnieki. “Apsaimniekotājs nav tiesīgs iedzīvotāju vietā izlemt, ko darīt. Pašiem iedzīvotājiem būs jārod kopējs risinājums un jālemj par mājas uzkrāto līdzekļu novirzīšanu šiem darbiem. Atjaunot vai demontēt, lems paši. Katram balkonam būs atsevišķs ekspertu atzinums un viņu priekšlikumi, ko darīt. Bez šādiem atzinumiem neko darīt nevar, tāpēc bija svarīgi piesaistīt speciālistus, kuri var tos sniegt. Tas bija jādara, jo balkoni ir kritiskā stāvoklī. Pārāk ilgi gaidīt nevar, jo ir brīdinājumi no cilvēkiem, ka dažu balkonu stāvoklis ir tik slikts, ka var traumēt cilvēkus vai nodarīt postu citiem īpašumiem,” skaidro SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts. Tuvākajā laikā nav plānots apsekot citas ēkas, jo nav tādas nepieciešamības. ◆

Kategorijas