Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vētra posta Apes novadu

Agita Bērziņa

2016. gada 8. jūlijs 00:00

12

Vējā nolauzti koki, nopostītas elektrolīnijas, sabrucis šķūnis – tā ir tikai daļa no postījumiem, ko svētdien aiz sevis atstāja viesuļvētra. Vētra visspēcīgāk plosījusies Apes novada Gaujienas un Trapenes pusē.

Apes pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane informē, Apes pilsētā uz īsu brīdi tika bloķēta satiksme pa tranzītielu - Dzirnavu ielu, uz kuras bija uzkrituši vairāki vēja nolauzti koki un to zari. Trapenes pagastā uz ceļa Līzespasts-Trapene nolauzti koki aizšķērsoja brauktuves daļu, tika bojāta elektrības līnija, kā arī SIA “Trapene” tika nopostīts siena šķūnis. Arī Trapenes parkā tika nolauzti vairāki koki. Tāpat arī Gaujienas pagastā ir daudz nolauztu ābeļu, citu augļu koku, bojātas sētas gan BMX trasei Gaujienā, gan privātmājām, tāpat ir daudz gāzto koku Gaujienas kapos un liegumā “Gaujienas priedes”.

Vecs, taču pamatīgs šķūnis
Visvairāk cietusi Gaujienas pagasta saimniecība “Grāvi 2”, kur negaisā ir pilnībā nopostīta saimniecības ēka – šķūnis. Saimnieks Aivars Solovjovs laikrakstam stāsta, ka šķūnis bija sens, celts ap 1930.gadu, taču līdz šim stipri turējies un nav bijis pamata domāt, ka tas grasītos brukt. Tomēr svētdienas vētra tam bija par stipru. Gaujienas pusē tas bija izmēru ziņā lielākais šķūnis. “Pats tajā brīdī biju darbā un savām acīm to neredzēju. Atbraucu mājās - šķūnis jau gar zemi. Vētra to pilnībā nopostīja. Tajā vietā šķūni diez vai celsim, jo īpašumu bijām mantojuši vairāki cilvēki. Man šķūnī glabājās dzirnavas, rulonu nesamais un nedaudz pērnā gada siena. Ja būtu bijis pilns ar sienu, varbūt nesabruktu,” teic A.Solovjovs.
Vētras aculiecinieki stāsta, ka šī bijusi spēcīgākā vētra pēdējo gadu laikā. “Tādu vētru redzēju pirmo reizi mūžā. Tajā brīdī tieši braucu mājās. Nepaspēju aizbraukt - nācās stāties ceļa malā, jo pabraukt nevarēja. Kad šūpoja mašīnu, sajūtas bija dīvainas. Likās, ka mašīnu aizpūtīs. Tajā brīdī bailes nejutu, par to nedomāju, vien tad, kad biju jau mājās, sajutu tās,” smej Trapenes tautas nama vadītāja Svetlana Spalviņa. Viņa dzirdējusi runājam vietējos iedzīvotājus, ka tik spēcīga vētra bijusi pirms 30 gadiem. “Ir bijis tā, ka lielā vējā nolauž kokus, bet šoreiz bija diezgan krietni,” saka S.Spalviņa.

Cietuši arī dārzi un lauki
Arī Gaujienas pagasta pārvaldes vadītāja Inese Lukjanoviča vētras brīdī bija ceļā. Arī viņai nācās pārtraukt braukšanu un gaidīt vētras norimšanos. “Lija balts lietus - neko nevarēja redzēt. Vētra bija ļoti spēcīga! Gaujienā galvenokārt cietuši koki, sevišķi gar autoceļiem. Koki izgāzti ar visām saknēm, gar ceļiem lielākoties cietuši veci koki. Cilvēki, transportlīdzekļi, arī dzīvojamās mājas nav cietušas. Kādu laiku bija elektrības pārrāvumi un cilvēkiem bija problemātiski pārvietoties, jo pār ceļiem bija sagāzušies koki. Dārzi un lauki ir ļoti pielijuši. Pieļauju, ka vietām cietusi labība, arī kartupeļu stādījumi,” stāsta I.Lukjanoviča.
Ar vētrā piedzīvoto sociālajos tīklos aktīvi dalās vietējie iedzīvotāji. Kāds lietotājs “Twitter” kontā raksta, ka Gaujienā piedzīvota trakākā vētra, kādu mūžā viņš ir redzējis: krituši koki, sasistas mašīnas, vējš un lietus - kā filmās. Arī Virešu pagasta Līves ciema “Ceriņu” mājās vētra plosījusies pamatīgi. “Vētra “Benita” - kā to mīļi nokristīja mani kaimiņi, arī mums Līvēs sadeva kārtīgu sutu: lielā egle, ozols aiz mājas un pārdesmit kilometru aploks, no kura jānovāc sakritušās ievas un vītoli. Patiesībā nav, ko gausties: uzlokām piedurknes, zāģus rokās un uz priekšu! Citiem droši vien ir vēl trakāk,” raksta Gunta Gavare. ◆

Kategorijas