Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aizvien jaunu lugu meklējumos

Diāna Lozko

2016. gada 8. jūlijs 00:00

7

Jaunlaicenes amatierteātris “Jumts” uzvedis jaunu Andra Niedzviedža lugu “Viņa ir īstā, muterīt”. Amatierteātra vadītāja Māra Svārupa šo kolektīvu vada jau vairākus gadus - viņas vadībā savu aktiermeistarību izpauž arī senioru amatierteātra kopa “Viss notiek”, kurā pašreiz iesaistījušās trīs dāmas.

Katru uzrunā individuāli
Lugu “Viņa ir īstā, muterīt” kolektīvs izrādīja 19.jūnijā Jaunlaicenē un Līgovakarā Dēliņkalnā. Tā stāsta par mīlestību un īstās sievietes meklējumiem. Kolektīvā darbojas astoņi amatieraktieri, no kuriem tikai viens ir kungs – Valdis Kampe. Viņš šim teātrim ir uzticīgs jau kopš pirmsākumiem – 2000.gada. “Lai piesaistītu dalībniekus, katru uzrunāju individuāli, taču ne visi cilvēki piekrīt. Daži ir kūtri, daži pamēģina un saprot, ka tas tomēr nav priekš viņiem,” pauž M.Svārupa.
Viņa atzīst, ka lugu izvēli nereti ierobežo novadu un pagastu publika. Pagastos cilvēki nevēlas skatīties ļoti nopietnas vai drūmas lugas. Cilvēki pieraduši pie komēdijām un vieglām izrādēm, kuras palīdz atpūsties. M.Svārupa atzīst, ka tas ir gan labi, gan arī slikti vienlaikus, jo sagatavot izklaidējošu un jestru lugu ir prieks, taču viņai nereti pietrūkst arī dziļuma un gribētos uzvest ko nopietnu. “Nezinu gan, vai mūsu publika būs tam gatava. Arī izvēloties nākamās lugas, nereti nākas izvērtēt nevis to, kāda luga ļoti patīk, bet kādas ir mūsu iespējas. Ir jāskatās, cik cilvēku tobrīd nāk teātrī, kā varam saorganizēt mēģinājumus,” pauž M.Svārupa.

Pārliecināt, ka nav viņš pats
Pērn Jaunlaicenes amatierteātris ar A.Niedzviedža lugu “Dūdene zin” Alūksnes novada  amatierteātru parādē ieguva labākās izrādes titulu. Arī šoruden teātris piedalīsies amatierteātru parādē. Jaunlaicenes amatierteātris savu nosaukumu “Jumts” ieguvis interesantā veidā. “Reiz braucām uz Dobeli. Alūksnē jau ir teātris “Slieksnis”, bet mēs joka pēc izdomājām, ka būsim “Jumts”. Protams, lai nebūtu lielīgi, mēs visiem teicām, ka šāds nosaukums nozīmē to, ka visi ļoti forši jūtamies zem viena jumta!” smej M.Svārupa.
Viņa atzīst, ka grūtākais teātra vadīšanā ir pārliecināt cilvēku, ka viņš nav viņš pats, bet gan kāds tēls, kuram ir virsuzdevums. “Lielākā balva ir tad, kad cilvēkiem izrāde ir patikusi,” teic M.Svārupa. Viņa atzīst, ka ļoti viegli strādāt ir ar senioru teātra kopu, jo dalībniecēm teātris ir drīzāk izklaide. “Viņas ātrāk iemācās tekstu, jo ir vairāk brīva laika. Tad ir arī vieglāk strādāt,” pauž M.Svārupa un teic, ka ikviens aktieris ir svarīgs un teātris ir gluži kā ģimene, kurā cits citu saprot un atbalsta. ◆

Kategorijas