Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Jandāla” skaistie 30!

Diāna Lozko

2016. gada 8. jūlijs 00:00

313

Alsviķu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Jandāls” šomēnes atzīmējis savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju. Šajā laikā kolektīvam mainījušies tikai trīs vadītāji, arī dejotāju kolektīvs ir maz mainījies. Tas liecina par uzticību ne tikai dejai, bet arī par saskaņu kolektīvā.

“Jandāls” izveidots 1986.gadā. Sākumā to vadīja Dzintra Bāliņa, piecus gadus pēc tam - Astrīda Bētere, bet nu jau 25 gadus - Ilze Līviņa.

Kopā dejā un dzīvē
“Kad Alsviķu kultūras nama deju kolektīvs bija palicis bez vadītāja, kultūras nama vadītāja Marina Ramane uzaicināja mani. Jāpiemin noteikti arī Vaira Rudīte, jo viņas abas kopā sāka sarunu par kolektīva vadīšanu. Vaira mani pazina kā bērnu, jo kopā ar viņas meitu Initu visus skolas gadus dejojām “Virpulītī”. Viņa zināja, ka savu tālāko karjeru esmu izvēlējusies saistīt ar deju. Arī ar pagasta vadītājiem vienmēr ir ļoti veicies, jo sākotnēji Gunārs Birznieks, kurš vēlāk kopā ar kundzi Rutu dejoja senioru deju kolektīvā, bija ļoti pretimnākošs un ieinteresēts, lai Alsviķos būtu dejotāji. Pēc tam arī ar Sandru Zeltiņu, Juri Griščenko, tagad ar Ingrīdu Sniedzi ir izveidojušās ļoti labas attiecības. Viņi ir novērtējuši kolektīva ieguldījumu kultūrvides veidošanā, noturēšanā,” teic I.Līviņa.
Viņa atzīst, ka tautas dejas pašai tolaik bija neapgūta joma. “Biju dejojusi sarīkojumu dejas. Pēc vidusskolas biju iestājusies konservatorijā horeogrāfos, kur galvenais akcents tika likts uz tautas dejām. Jāatzīst - iemācoties sarīkojumu dejas, pēc tam ir diezgan viegli mācīties tautas dejas. Kad sāku strādāt, daži dejotāji bija pat vecāki par mani,” stāsta I.Līviņa. Viņai un dejotājiem ir izdevies iegūt savstarpēju cieņu - tas palīdzējis kolektīvam turēties kopā un gūt labus rezultātus. Kolektīvs kopš 1990.gada ir piedalījies visos Deju svētkos. Dejotāji arī vairākkārt koncertējuši ārzemēs, kur gūta atzinība. “Jandālā” dejo dejotāji ne tikai no Alsviķu pagasta, bet arī no Ilzenes, Jaunalūksnes, Alūksnes un Strautiņiem. Kolektīvu neatstāj arī tie, kuri devušies mācīties citās Latvijas vietās. “Jandāls” turas kopā ne tikai dejā, bet arī dzīvē.

C vitamīna deva garantēta
“Jandāls” ir viens no retajiem kolektīviem Latvijā, kuram ir bijis salīdzinoši maz vadītāju. Arī dejotāji mainās reti. “Interesanti ir tas, ka mūsu kolektīvā ir dejotāji ar ļoti lielu gadu starpību, bet visi ļoti labi saprotas,” teic I.Līviņa. Viņa uzsver, ka pirms vairākiem gadiem pašdarbības kolektīvu kultūra bijusi daudz attīstītāka un toreizējā Alūksnes rajonā bijuši 16 vidējās paaudzes deju kolektīvi. “Tas ir ļoti daudz, bet tagad to ir krietni mazāk. Iemesls - arī cilvēku paliek mazāk,” pauž “Jandāla” vadītāja. Taču tik un tā ir jāpriecājas par katru kolektīvu, kurš šobrīd pastāv.
“Jandāls” ir amatierkolektīvs, kuram galvenais nav apbalvojumi, jo lielākais prieks ir iepriecināt skatītājus, gods ir piedalīties visos Alsviķu pagasta rīkotajos svētkos, kur nepieciešams kāds deju uzvedums. “Alsviķos cilvēki ļoti labprāt apmeklē vietējo mākslinieku koncertus, un mums visiem kopā izdodas radīt pozitīvu noskaņu. C vitamīna deva ir garantēta!” pauž I.Līviņa un uzsver, ka ir gandarīta par iespēju vadīt tik noturīgu kolektīvu. ◆

Kategorijas