Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar mīlestību pret auto un mūziku

Diāna Lozko

2016. gada 8. jūlijs 00:00

746

Rinalds Morītis ir alūksnietis, kurš trīs gadus strādājis Vācijā, bet nu atgriezies uz dzīvi Alūksnē. Viņš saka, ka Alūksne ir tā pilsēta, kurā viņš gribētu dzīvot, un cer, ka nekad vairs nenāksies doties peļņā uz ārzemēm.
R.Morītis jau ilgāku laiku nedzīvoja Alūksnē, taču pirms gada šeit atgriezties viņam likusi sirdsbalss. “Lai arī Vācijā peļņa bija laba, tas viss patiesībā tikai šķiet rožaini. Dzīvoju apkārtnē, kur nebija neviena pazīstama un biju pats par sevi. Man pietrūka draugu, tāpēc sapratu, ka gribu atgriezties,” stāsta R.Morītis un atzīst, ka darbs ārzemēs nes peļņu, bet, ja tur nav īstu draugu, tad ļoti gribas atpakaļ uz Latviju.

Kolēģi uztvēra kā
viesstrādnieku
“Ierodoties Vācijā, sākums bija grūts. Sāku strādāt kā māceklis firmā “United Auto Glass”, kurā bija jānodarbojas ar autostiklu maiņu. Sākumā man maksāja 400 eiro mēnesī, bet ar to bija grūti dzīvot, jo Vācijā dzīvokļu īres maksa ir dārga. Algu palielināja tikai ar laiku, un pašam bija par to jāpacīnās. Vācu kolēģi uztvēra mani kā viesstrādnieku, kā kaut ko zemāku. Kaut gan mūsu darba pienākumi bija vienādi, mana alga tomēr bija uz pusi mazāka,” stāsta R.Morītis. Lēnām alga tika paaugstināta, taču tā tik un tā nesasniedza vācu kolēģu algas līmeni. Puisis uzsver, ka ieguvis vērtīgu pieredzi: darbs ārzemēs ļāva apskatīties, kā lietas notiek citur. “Esmu ieguvis jaunu pieredzi un iemaņas, kuras palīdz, darbojoties arī mājās,” stāsta R.Morītis. Viņš aicina arī interesentus vērsties pie viņa sociālajos tīklos, lai uzzinātu vairāk par viņa darba pieredzi Vācijā, kā arī automašīnu vējstiklu maiņu.
Alūksnē R.Morītis strādā autoremonta jomā, bet atzīst, ka vēlētos pats atvērt uzņēmumu, kurā nodarbotos tieši ar autostiklu maiņu. “Vācijā stiklu maiņa norit kvalitatīvāk un metode, kā to dara, ir stipri citādāka nekā Latvijā. Kvalitāte ir labāka, jo stiklu maiņa tiek veikta pēc citādākām tehnoloģijām,” viņš saka. Sava uzņēmuma atvēršana būtu labs veids, kā noturēties Alūksnē un sniegt arī šīs puses autovadītājiem kvalitatīvu pakalpojumu. Vācijā viņam nācies nomainīt stiklus gandrīz tūkstošiem visa veida tehnikas.

Spēlē klavieres un
sintezatoru
Lai arī R.Morītis ir tehnisks cilvēks, viņš ir arī aizrāvies ar mūziku un jau aptuveni 25 gadus spēlē klavieres un sintezatoru. “Mācījos Alūksnes mūzikas skolā, bet tad man klavierspēle un mūzikas skolas repertuārs vēl nešķita interesants. Vēlāk sāku spēlēt Latvijas populāro mūziku, un tā mani tas ieinteresēja. Tad uzsāku spēlēt arī sintezatoru, un kopš tā laika spēlēju dažādu repertuāru,” stāsta R.Morītis. Interesanti ir arī tas, ka viņš spēj nospēlēt melodiju, to izdzirdot vien pāris reižu. Viņš nevar pateikt, cik dziesmu ir viņa repertuārā, jo to ir ļoti daudz. “Kādreiz dziedāju Alūksnes tautas nama centra skolotāju korī “Atzele” un viesojos ar kori Vācijā. Liktenis pavērsās tā, ka pēc gadiem devos uz šo valsti arī strādāt,” teic R.Morītis. Mūzika ir svarīga viņa dzīves daļa. Strādājot ārzemēs, viņš iegādājies sintezatoru. Visvairāk viņam patīk spēlēt tad, kad ir labs garastāvoklis.
“Visvairāk man patīk spēlēt klavieres, jo skanējums, atšķirībā no sintezatora, ir dzīvs. Mājās man vienmēr bija klavieres. Maijā palika gads, kopš atkal dzīvoju Alūksnē, bet pašreiz klavieres sev personīgi vēl neesmu iegādājies,” stāsta R.Morītis. Viņš uzsver, ka ir apmierināts ar dzīvi Alūksnē un pašreiz neko savā dzīvē negribētu mainīt. “Alūksnē esmu dzimis un audzis, te man ir zināma katra taka. Pēdējā laikā Alūksne ir arī ļoti sakopta un to ievēro arī iebraucēji. Man te patīk būt!” teic R.Morītis. ◆

Kategorijas