Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunais Latvijas čempions MTBO garajā distancē - Edgars Krūmiņš

Maija Pētermane, www.lof.lv

2016. gada 13. jūlijs 10:02

424

Par jauno Latvijas čempionu velo orientēšanās garajā distancē nedēļas nogalē „Kāpa 2016” laikā kļuva Edgars Krūmiņš (Alūksne-Ape OK), kuram tā ir pirmā zelta medaļa kādā no Latvijas čempionātiem. Savukārt dāmām uzvarēja Ingrīda Šmite (Auseklis).

Lai gan pirms sacensībām distanču veidotāji bažījās vai Jēkabpils pusē, Trākšos būs iespējams izveidot pietiekami sarežģītas distances, tomēr  sportistiem par iespēju ne tikai spēcīgi mīties, bet arī likt lietā orientēšanās prasmes nebija jāsūdzas.

„Kāpa 2016” laikā notikušās sacensības bija vienaikus gan Latvijas Kausa posms, gan arī Latvijas čempionāts garajā distancē. Vīru elites grupā par uzvarētāju pirmajā dienā, garajā distancē kļuva Igaunijas pārstāvis Margus Haliks, no kura E. Krūmiņš atpalika vien 25 sekundes.

Lūk, ko jaunais čempions E. Krūmiņš saka par aizvadītajām sacensībām: ”Distancē nemaz tik gludi negāja. Līdz 10. punktam bija perfekta sacīkste, rezultātā pēc starplaikiem tuvākajam sekotājam kaimiņu censonim igaunim Margusam Halikam biju priekšā jau par apmēram trim minūtēm. Pēc tam sekoja virkne ar kļūdām un neprecizitātēm maršrutu izvēlē. Uz 11. punktu tika pieļauta pusotras minūtes kļūda, pēc tam uz 13. punktu vēl minūtes kļūda, uz 17. un 18. punktu netika izvēlēti optimālāki maršruti, rezultātā ap trīs minūšu zaudējums. Pats sāpīgākais ir tehniska neveiksme (pilna kasete ar zāli) braucot uz 21. punktu, kā rezultātā kausa posmā uzvara tika atdota M. Halikam. Lai gan kopā ar kļūdām un ne tiem labākajiem ceļu variantiem tika zaudētas 6 minūtes, tik un tā, pateicoties fiziskajai kondīcijai, LČ ieskaites 2. vietas ieguvēju Tomu Veitu izdevās apsteigt par vairāk nekā 4 minūtēm.”

Atgriežoties vēl pie vīru elites pjedestāla, jāatzīst, ka tas parāda – arī salīdzinoši vēlu sākot nodarboties ar velo orientēšanos, iespējams gūt ievērojamus panākumus gan Latvijas, gan, cerams, arī pasaules līmenī. E. Krūmiņš stāsta, ka  orientēšanās sportā nokļuva nejauši pēc ģimenes drauga Jura Ceiruļa uzaicinājuma piedalīties skriešanas „Magnētos”. „Pirmā saskarsme ar klasisko orientēšanās karti un sacensībām bija 2011. gada vasarā. Pirmie soļi kopā ar Juri un tad jau pēc tam tālāk paša spēkiem. Pirmā saskarsme ar klasisko velo orientēšanos 2013. gada vasaras sezonā,” saka E. Krūmiņš.

„Vēlētos teikt paldies Eduardam Rēnam un Mārtiņam Lasmanim, kuri bija pirmie padomdevēji sporta veida apgūšanas sākumā. Liels paldies arī sporta veida entuziastiem, kas nebaidās uzņemties atbildības nastu un ir gatavi organizēt mums, MTBO orientieristiem, tik svarīgās sacensības. Kā arī pats lielākais paldies pašiem tuvākajiem, kuri ar sapratni attiecas pret treniņprocesam un sacensībām nepieciešamo laiku,” nobeigumā bilst jaunais čempions.

Latvijas labākajiem velo orientieristiem pavisam drīz priekšā grūts izaicinājums – starts Pasaules čempionātā, kas notiks jau mēneša beigās Portugālē. Šoreiz saprotamu finansiālu iemeslu dēļ uz šī sporta veida nozīmīgākajām gada sacensībām dosies pavisam neliels sportistu skaits. Jāņem vērā, ka absolūti lielāko daļu no izdevumiem par dalību Pasaules čempionātā sportisti sedz no saviem vai atbalstītāju līdzekļiem, tādēļ šoreiz Latvija būs pārstāvēta tikai ar trim velo orientieristiem. Uz Portugāli dosies E. Krūmiņš, Edgars Bričonoks un Eduards Rēns. Pozitīvi gan vismaz tas, ka iespēju aizbraukt atrada trīs sportisti, tādā veidā dodot iespēju izveidot arī stafetes komandu.  Diemžēl dāmas šogad Pasaules čempionātā nebūs pārstāvētas vispār.

Vēl viena iespēja pacīnīties ar pasaules spēcīgākajiem sportistiem būs rudenī Pasaules kausa posmā Kauņā. Tā kā „Kāpa 2016” laikā notikušās sacīkstes bija arī pēdējās atlasei dalībai izlases sastāvā, publicēta arī atlases sacensību rezultātu un punktu tabula: http://lof.lv/velo-os-izlase/. Par galīgo izlases sastāvu, saskaņā ar Velo komisijas rekomendācijām, lems Latvijas Orientēšanās federācijas valde.

Kategorijas