Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilssala - kā odziņa

Līga Vīksna

2016. gada 15. jūlijs 00:00

3650

Turpinās no 1.lpp.

Uzņēmējiem pašvaldības pārstāvji prezentēja ēkas un tai pieguļošās teritorijas labiekārtojuma skiču  projektu un stāstīja par komercdarbībai paredzēto telpu nomas iespējām šajā ēkā, gaidot no uzņēmējiem ieteikumus un viedokļus. Ēkas pārbūvi plānots īstenot līdz nākamā gada vasaras sākumam.

Jābūt uzņēmēju
ieguldījumam
Ēkas pārbūvei pašvaldība piesaistīs Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Projekts jau ir atbalstīts. Periodam līdz 2020.gadam Alūksnes novadam uzņēmējdarbības attīstībai piešķirts ERAF finansējums vairākiem mērķiem: veselības veicināšanas centram 4,2 miljoni eiro, Rūpniecības ielas rekonstrukcijai un industriālās teritorijas izveidei 2,6 miljoni eiro, kā arī 550 000 eiro industriālās teritorijas izveidei Jaunlaicenes pagastā un Pilssalas multifunkcionālajai ēkai (katram aptuveni 275 000 eiro). Multifunkcionālās ēkas būvniecības izmaksas ir ap 800 000 eiro – pārējai daļai Alūksnes novada dome ņems kredītu. Tā kā tas ir uzņēmējdarbību atbalstošs projekts, jābūt arī sasniedzamajiem rādītājiem – atbilstošām  uzņēmēju ieguldītām investīcijām: vienas darba vietas radīšana uz katriem 43 000 eiro ERAF finansējuma. Darbavietas drīkst radīt uzņēmēji, nevis biedrības, pašvaldība vai komercsabiedrības.

Šobrīd – bardaciņš
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers atgādināja, ka Pilssalai jau pirms vairākiem gadiem izstrādāts attīstības plāns un skice, kas paredz arī “Aljas” ēkas pārbūvi. “Infrastruktūrai šajā teritorijā jābūt pievilcīgai, bet esošā “Aljas” ēka ir novecojusi un degradē vidi. Pēdējos gados Pilssalā ir jau daudz investēts pašvaldības finansējums, arī šobrīd notiek pludmales izbūve. Ir iestrādes, lai piedalītos projektu konkursos, piesaistot arī finansējumu Livonijas ordeņa pilsdrupām - atjaunotu apaļo torni un kreisajā pusē izveidotu kājāmgājēju taku un makšķerēšanas platformas. Šobrīd Pilssalā ir neliels bardaciņš, kas rodas nesakārtotās infrastruktūras dēļ. Cilvēkiem ir arī nesaprašana, kur īsti jāiet un cik tas maksā, ja grib iznomāt laivu, braukt ar plostu. Pilssalā apgrozās daudz jaunatnes, vecāki ar bērniem, kuriem šobrīd nav iespējas tur nopirkt ūdeni. Sportistiem nav dušas, lai gan viņi vasarā ir gatavi maksāt par šādu pakalpojumu. Savas vajadzības ir arī makšķerniekiem,” norādīja Dz.Adlers. Viņš piebilda – līdz ar šo ēku pašvaldība radīs pievilcīgu vidi uzņēmējdarbībai un uzņēmējiem atliks vien nākt ar savu ideju un darboties, neieguldot lielas investīcijas. Dz.Adlers uzskata, ka teritoriju Pilssalā ir jāsadala zonās un jānosaka, kurš un kurā zonā ko dara par attiecīgu nomas maksu.

Uzņēmējiem – puse telpu
Pašvaldības projektu vadītāja Ieva Bērza, kura ir arī multifunkcionālās ēkas projekta vadītāja, uzsvēra, ka jaunajā ēkā pusi telpu pašvaldība iecerējusi atvēlēt komercdarbībai, iznomājot uzņēmējiem. Otru pusi telpu izmantos pašvaldības aģentūra “Alja” - gan administratīvajām telpām, gan inventāra glabāšanai. Jaunā ēka atradīsies citā vietā, nekā esošā – nedaudz tuvāk lielajam Pilssalas tiltam. “Šis projekts paredz lielā platībā sakārtot infrastruktūru – izveidot daudzlīmeņu sēdzonas, dzelzsbetona un koka terases, laipas, zaļo zonu. Potenciālajiem telpu nomniekiem jāņem vērā, ka telpām ēkā būs dažāds griestu augstums: vairāk kā 3,5 metri līdz pusmetram, jo ēkai būs specifiska forma. Uz ezera pusi būs stikla siena,” sacīja I.Bērza.
Pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Sanita Ausēja ieskicēja pašvaldības šā brīža potenciālās idejas, kas varētu atrasties komerctelpās: ātrā ēdināšana ar vieglām uzkodām un atspirdzinošiem dzērieniem bērniem un pieaugušajiem; inventāra noma visam inventāram, ko var izmantot ezerā un Pilssalā; 3-5 uzņēmēju bāzes vieta, kuri ezerā sniedz pakalpojumus; kopēja kases telpa, kur var iegādāties biļetes visa inventāra nomai.

Nomas maksa vēl nav zināma
Uzņēmēja un Alūksnes novada domes deputāte Jana Zilkalne jautāja, kāda būs telpu nomas maksa un noteikumi, jo uzņēmējiem tas ir pirmais un svarīgākais jautājums. Lai telpas iznomātu, pašvaldībai būs jārīko publiska izsole. Komercdarbībai plānoto telpu sākotnējo izsoles cenu nosaka pēc sertificēta vērtētāja noteiktas cenas, nevis formulas, kā tas bija līdz šim. Līguma termiņš iespējams līdz 12 gadiem.
No uzņēmējiem izskanēja viedoklis, ka izvērst uzņēmējdarbību Pilssalā ir sezonāli un dārgi, tomēr “nē” neviens no klātesošajiem neteica. Uzņēmējs Aivars Ezeriņš atzina, ka projekts ir ļoti skaists un viņš to atbalsta – viņam bija vairāki praktiskas dabas jautājumi par iespējām Pilssalā izvērst uzņēmējdarbību. Uzņēmējs Druvis Tomsons vērsa uzmanību uz to – ja Alūksnes pilsētā un novadā prioritāte ir tūristu piesaiste, tad kompleksi jārisina šīs nozares problēmas.

Ar smuku māju nepietiks
“Pašvaldībai nevajadzētu nodarboties ar komercdarbību, piemēram, “Aljai” piedāvājot laivu nomu, naktsmītnes SIA “Alūksnes nami” telpās. Jārisina jautājumu par to, kur drīkst apmesties treileri. Šobrīd tie bez maksas stāv visās iespējamās vietās, atstājot aiz sevis atkritumus – vajadzētu izlikt informatīvas zīmes un šo jautājumu beidzot atrisināt. Piemēram, “Jaunsētās” pirms 12 gadiem iznomājām 12 laivas, šodien – vairs tikai 3, jo pašvaldība iznomā laivu par 3 eiro stundā un grauj pakalpojumu cenas. Ar šo visu pašvaldība gāž virsū koku tūrisma nozarei. Manuprāt, šobrīd pašvaldībai nav izpratnes, kā dzīvo tūrisma uzņēmēji,” atzina D.Tomsons. Viņš uzskata, ka jārisina arī jautājumu par iebraukšanu Pilssalā. “Uzskatu, ka multifunkcionālajā ēkā nevar ierīkot kafejnīcu, jo telpu plānojums neatbilst sanitārajām normām – tur var tirgot visu, kas nopērkams slēgtajā iepakojumā, piemēram, saldējumu, sulas, ūdeni. Nelolosim ilūzijas: lai cik smuku māju Pilssalā neuzbūvētu, tādēļ vien uz Alūksni nesāks gāzties tūristu autobusi! Smuku māju visur ir pilns!” sacīja D.Tomsons.

Bizness – uzņēmēju ziņā
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis atzina, ka pašvaldībā jau notiek diskusijas par to, ka Pilssala nākotnē varētu būt pilnībā slēgta transportlīdzekļu kustībai, izņemot tehnoloģiskā  transporta nodrošināšanu. Savukārt laivu nomu, ko šobrīd piedāvā “Alja”, pašvaldība apsver domu nodot privāta uzņēmēja pārziņā. “Pašvaldība neatrisinās visus jautājumus. Pašvaldībai jāgādā par infrastruktūru, bet bizness ir uzņēmēju ziņā. Pašvaldība radīs biznesam piemērotas telpas, ko uzņēmēji aizpildīt var ar dažādām idejām – tai nav obligāti jābūt kafejnīcai,” pauda A.Dukulis.
Izskanēja ierosinājums, ka, attīstot Pilssalu, noteikti jādomā arī par glābēju klātbūtni ikdienā, jo teritoriju izmantos arvien vairāk cilvēku. Alūksnes ezera plosta pārstāvis Reinis Riekstiņš ierosināja  multifunkcionālajā ēkā izveidot tūrisma informācijas punktu, kur iegādāties, piemēram, suvenīrus, bet par to gādātu privātuzņēmējs. R.Riekstiņš arī atbalsta ideju par kopīgu kases telpu un iespēju iegādāties našķus.
Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite uzsvēra – pašvaldības mērķis ir atkal radīt Pilssalā kaut ko īpašu, kas piesaista gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus. “Pašvaldības un uzņēmēju diskusija par komercdarbības telpām Pilssalā joprojām ir atvērta, tādēļ interesenti aicināti vērsties pašvaldībā. Būvniecības procesa laikā būs iespējams veikt pielāgojumus atbilstoši kādām vēlmēm telpu iekārtojumā,” pauda A.Prižavoite. ◆

Kategorijas