Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audžuģimeņu bērni atpūšas nometnē

Agita Bērziņa

2016. gada 15. jūlijs 00:00

76

Apes novada “Kalnarušķos” vēl līdz trešdienai notiks Latvijas Bērnu fonda atbalstīta vasaras nometne bērniem no aizbildņu un audžuģimenēm. Bērniem tā ir iespēja atpūsties, kopīgi priecāties un uz brīdi atiet no ikdienas raizēm.

25 bērnus ne vien no Alūksnes novada, bet arī citām Vidzemes vietām, piemēram, Madonas un Jaunpiebalgas, kopā aicināja fonda Alūksnes un Apes novada nodaļa. Nometnes laikā bērni sporto, radoši darbojas darbnīcās, gatavo rokdarbus, muzicē, ritmiski dejo, dodas ekskursijā, pārgājienā un vienkārši atpūšas, priecīgi pavadot vasaras dienas.

Atpūta no ikdienas
“Nometnē bērniem ir iespēja atpūsties no ikdienas. Šie bērni ir vairāk cietuši savā dzīvē dažādu netaisnību dēļ, nekā bērni, kuriem ir ģimenes, tāpēc šāda nometne ir vajadzīga. Tā ir iespēja viņiem satikties - viņi savā starpā ir sadraudzējušies. Veidojas arī drošības izjūta. Bērni šeit atpūšas un izbauda vasaras priekus, ko ikdienā ne visi var atļauties. Nometne ir bez maksas,” stāsta nometnes vadītāja Ilze Andronova.
Nometnē ar bērniem darbojas Kaiva Mollere, Edgars Razmislovs, Ieva Andronova, Santa Mača un  medmāsa Ina Vadinska. “Sākumā bērni ir bikli un bailīgi, bet pēc tam droši iesaistījās visā. Mācāmies caur dziesmām un dejām ritmiku, dejojam, dziedam dziesmas, muzicējam orķestrītī,  izmantojot ne vien īstos instrumentus, bet arī dabas materiālus, piemēram, akmentiņus un kociņus. Bērniem patīk šādas nodarbības,” stāsta dziedātāja un pedagoģe K.Mollere, kura dažādās nometnēs nodarbības vada jau piecus gadus.

Nometne - kā tradīcija
Nometnes ar Latvijas Bērnu fonda atbalstu Alūksnes pusē notiek jau ilgāk kā desmit gadus, taču to dalībnieki ik reiz ir citi, jo tiek organizēta ne vien bērniem no aizbildņu un audžuģimenēm, bet arī bērniem ar īpašām vajadzībām. Tāpat arī mūsu bērni devušies uz nometnēm citās pilsētās, piemēram, Valmierā, Smiltenē, Engures novadā. “Bieži vienas ģimenes bērni tiek izdalīti, un tas ir slikti. Arī nometnē ir brālis ar māsu, kuri nedzīvo vienā ģimenē. Manuprāt, tā nevajadzētu būt. Vismaz bērniem jāturas kopā. Alūksnes novadā audžuģimeņu ir ļoti daudz. Esam līderi. Šīs ģimenes regulāri tiekas, kopīgi svin svētkus un stiprinās viens no otra.  Ļoti svarīgi, lai audžuģimene šo savu darbu veiktu no sirds un iedotu bērniem visu, ko spēj dot. Tā ir misija, kas jāapzinās sevī un jābūt pārliecībai, ka tiešām grib to darīt,” saka I.Andronova. ◆

Kategorijas