Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzvar veloorientēšanās sacensībās

Didzis Bauers

2016. gada 15. jūlijs 00:00

8

Nedēļas nogalē Jēkabpils novada Trākšos „Kāpa 2016” laikā notikušās veloorientēšanās sacensības bija vienlaikus gan Latvijas kausa posms, gan arī Latvijas čempionāts garajā distancē. Par jauno Latvijas čempionu veloorientēšanās garajā distancē kļuva novadnieks Edgars Krūmiņš, kurš pārstāv “OK Alūksne/Ape”.
Vīru elites grupā par uzvarētāju garajā distancē kļuva Igaunijas pārstāvis Margus Haliks, no kura E.Krūmiņš atpalika vien 25 sekundes. Taču ar to pietika, lai kļūtu par Latvijas čempionu.

Sāpīgākais – tehniska
neveiksme
”Distancē nemaz tik gludi negāja. Līdz 10.punktam bija perfekta sacīkste, rezultātā pēc starplaikiem tuvākajam sekotājam, kaimiņu censonim igaunim M.Halikam biju priekšā jau par apmēram trim minūtēm. Pēc tam sekoja virkne ar kļūdām un neprecizitātēm maršrutu izvēlē, rezultātā ap trīs minūšu zaudējums. Pats sāpīgākais ir tehniska neveiksme (pilna kasete ar zāli), kā rezultātā kausa posmā uzvara tika atdota M.Halikam. Lai gan kopā ar kļūdām un ne tiem labākajiem ceļu variantiem tika zaudētas 6 minūtes, tik un tā, pateicoties fiziskajai kondīcijai, Latvijas čempionāta ieskaites 2.vietas ieguvēju Tomu Veitu izdevās apsteigt par vairāk nekā 4 minūtēm,” par aizvadītajām sacensībām stāsta E.Krūmiņš.
Jautāts par šī sporta veida attīstību Latvijā, viņš atzīst, ka, salīdzinot ar parasto orientēšanos, MTBO nav tik senas tradīcijas. Pie sporta veida attīstības ir jāpiestrādā, lai panāktu līdzvērtīgu masveidību, kā tas ir šobrīd klasiskajās MTB sacensībās. Daļēji pat šo sporta veidu varētu salīdzināt ar biatlonu (fiziskā + morālā gatavība), kā arī biatlonā nekad nebūs tik daudz dalībnieku, kā slēpošanas sacensībās. Līdzīgi ir MTBO. Parastā orientēšanās ir populāra salīdzinoši niecīgā inventāra dēļ, kas tai nepieciešams, jo MTBO ir daudz tehniskākā disciplīna ar  ievērojami lielākām izmaksām.

Pamatus ieliek Alūksnē
Ne tagad, ne sākot no pirmās orientēšanās dienas, nevienu mirkli Edgaram blakus nav bijis ne orientēšanās treneris, ne fiziskās kondīcijas treneris - viss notiek pašmācības ceļā un ar paša spēkiem. Velobraukšanas pamatu bāze skolas gados tika ielikta pie trenera Igora Krasta Alūksnē, nodarbojoties gan ar klasisko šosejas, gan MTB riteņbraukšanu. Tagad rezultāti viennozīmīgi uzlabojas gan fiziskās kondīcijas, gan orientēšanās ziņā. Jāpiebilst, ka abās jomās trenēšanās šobrīd notiek pēc paša Edgara sagatavota plāna un metodikas. “Pašreiz vēl norit pēdējais treniņprocess pirms Pasaules čempionāta MTBO Portugālē, kas norisināsies jūlija beigās. Pēc tam būs neliela atelpa un divas Latvijas čempionāta disciplīnas Alūksnē 20.-21.augustā. Nenoliegšu, ka it īpaši mājas sacīkstēs mērķi ir paši augstākie,” stāsta Edgars. ◆

Kategorijas