Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ikviens var aizstāvēt savu Tēvzemi

Diāna Lozko

2016. gada 15. jūlijs 00:00

669

Alūksnes Zemessardzes 31.Aizsardzības no masu iznīcināšanas ieročiem (AMI)  bataljona zemessargi Daugavpils novadā piedalās 2.Zemessardzes novada pamatapmācības lauku nometnē. Tā norisinās Zemessardzes 34.artilērijas bataljona apmācību teritorijā „Meža Mackeviči”. Nometne sākās 26.jūnijā un noslēgsies šonedēļ. Zemessardzes līmenis pēdējos gados ir cēlies, kas ļauj Zemessardzi padarīt aizvien pievilcīgāku ikvienam savas Tēvzemes patriotam.


No Alūksnes novada - 32 zemessargi
Alūksnes Zemessardzes 31.AMI bataljona štāba un apgādes rotas virsseržants, virsseržants Andris Čečiņš stāsta, ka triju nedēļu nometnē piedalās tie zemessargi, kuri Zemessardzes rindās uzņemti šogad. No Alūksnes novada nometnē piedalās 32 zemessargi, no kuriem 23 ir tādi, kuri par zemessargiem kļuvuši šogad. Piecas no tiem ir meitenes. Kopumā nometnē apgūt pamatzināšanas ieradušies septiņi Zemessardzes bataljoni - tie ir aptuveni 250 zemessargi (gan komandieri, gan apmācāmie).
„Nometnei piesaistīti arī profesionāli dienesta instruktori, kuri vada dažādas nodarbības. Ir gan dažādu distanču šaušana, gan ieroču iepazīšana. Paralēli norit arī orientēšanās un citas mācības,” stāsta A.Čečiņš. Šīs nometnes prioritāte ir šaušana. Viena no labākajām šāvējām starp sievietēm Alūksnes Zemessardzes 31.AMI bataljonā ir alūksniete Sigita Zvirgzda. Viņa atzīst, ka mācības ir izaicinājums, taču tās nav pārāk grūtas. „Visgrūtākais ir uz tik ilgu laiku atstāt savus bērnus. Daudziem no mums ir ģimenes, tādēļ šīs apmācības ir drīzāk grūtas emocionāli, nekā fiziski,” pauž S.Zvirgzda. Viņa gan atzīst, ja mācības notiktu īsāku laiku, tik un tā būtu grūti šķirties no sev tuvajiem. „Pie tā nepierod: vai nu tu dodies prom uz īsu vai garāku laika posmu. Atvadīties vienmēr ir grūti,” uzsver S.Zvirgzda.

Jauns modelis
Jāuzsver, ka šāda tipa nometnes norit vien no pērnā gada, jo pirms tam apmācību nometnes noritējušas īsākos laika posmos vai arī brīvdienās. 2.Zemessardzes novada sabiedrisko attiecību speciāliste virsseržante Diāna Selecka informē, ka šāds nometņu modelis zemessargu apmācībās ir jauns modelis. „Dienestā nesen pieņemtie zemessargi militārās pamatiemaņas apgūst īsākā un nepārtrauktā laika posmā. Pirmās šāda tipa zemessargu pamatapmācības notika pērn vasarā Pļaviņu novadā,” saka  D.Selecka. Nometne Daugavpilī bija jau otrā šāda tipa nometne. A.Čečiņš atzīst, ka pēdējā laikā Zemessardze var būt pateicīga arī par finansiālo nodrošinājumu no valsts puses, kam pateicoties norit arī šādas intensīvās nometnes. Ja agrāk ekipējums ir bijis slikts un trūcīgs, tad tagad tas ir ļoti labs un kvalitatīvs. Pakāpeniski notiek arī process, kura laikā zemessargu formas tērpi tiks pilnībā nomainīti uz tādiem pašiem tērpiem, kādi jau ir profesionālā militārā dienesta karavīriem. Līdz ar to vairs nebūs tērpu atšķirības starp armijā dienošajiem un zemessargiem.

Mazākā aktivitāte - Apē un Gaujienā
Pagājušais gads zemessargiem bijis ļoti aktīvs. No Trapenes pagasta vien Zemessardzē bija pieteikušies 17 cilvēki. Aktīvi ir abi novadi – gan Alūksnes, gan Apes, mazākā zemessargu aktivitāte šobrīd ir Apē un Gaujienā.
„Protams, lielāka aktivitāte un interese par Zemessardzi bija tieši pēc nemieriem Ukrainā, taču arī tagad cilvēki izrāda interesi. Alūksnē mēs nevaram sūdzēties, jo te ir gan profesionālais dienests, Kājnieku skola, gan robežsargi, policija un arī zemessargi. Te vienmēr ir bijusi liela interese un jāatzīst - kopš Zemessardzei valsts budžetā ir piešķirti lielāki līdzekļi, arī tas cilvēkus mudina pieteikties,” stāsta A.Čečiņš. Šis finansējums ļauj iegādāties labākas formas, ekipējumu, kā arī rīkot vairāk apmācību. A.Čečiņš smaidot noteic, ka neviens te peļķē neguļ, kā kādam no malas tas varētu šķist.

Prioritāte – jaunieši
„Liels uzsvars tiek likts arī uz jauniešiem. Ar viņiem ir viegli strādāt un ar viņiem ir jārunā viņu valodā. Nevar sākt ar pamācībām un stāstiem, kā mēs darījām „mūsu laikā”. Šādas frāzes jauniešus tikai atbaida. Jaunieši ir jāiedrošina. Mums ar savu uzvedību ir jārāda piemērs. Tu nevari stāstīt vienu, bet darīt citu,” teic A.Čečiņš. Viņš norāda, ka Zemessardzē katram cilvēkam atbilstoši viņa prasmēm tiek atrasts pielietojums. „Vieni var būt sakarnieki, citi var būt mediķi, apsargi, apgādātāji vai arī būt izlūkvadā. Starp zemessargiem ir dažādu profesiju pārstāvji, un katrs tādā veidā zemessardzi dara stiprāku,” teic A.Čečiņš.
Vairāk par iespējām pieteikties Zemessardzē var uzzināt, zvanot uz tālruņa numuriem: 67072720, 22017928 vai arī rakstot e-pastu uz adresi: 31bn@mil.lv. ◆

Kategorijas