Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paradīzes stūrītis Strautiņos

Agita Bērziņa

2016. gada 15. jūlijs 00:00

4458



Alsviķu pagasta Strautiņos mājās “Ziediņi 3” dzīvo Buliņu ģimene - amatnieks Harijs un skolotāja Sandra. Skaistā un sakoptā plašā saimniecība ir starp pagasta sakoptākajām sētām. Vietējie par šo vietu saka – gluži kā paradīzes stūrītis.
Buliņi lauku sētā sāka saimniekot pirms nepilniem 30 gadiem. Toreiz Harijam saimniecība iepatikusies tieši mazās un mīlīgās pirtiņas dēļ, kas joprojām ieņem goda vietu saimniecības plašumos. Pavisam nesen tai līdzās uzcelta plaša zāle, kur uzņemt viesus, kas sākotnēji bijusi iecerēta vien kā telpa, kur pārģērbties, dodoties uz pirti.

Sava vieta vaļaspriekiem
Zālē vieta ir arī abu saimnieku vaļaspriekiem – izvietotas ģitāras, Sandras keramikas un Harija koka darbi, kā arī Harija siksnu sprādžu kolekcija. “Kolekcionēšanu aizsāku ar siksnas sprādzi, uz kuras attēlots Mežāzis. Tā kā pats esmu pēc horoskopa Mežāzis, sprādze ļoti iepatikās. Tas bija pirms 20 gadiem, un tolaik domāju, ka būšu vienīgais cilvēks Alūksnes pusē, kam būs siksnu sprādžu kolekcija. Katra kolekcijas siksna ir ar savu stāstu,” atklāj H.Buliņš.
H.Buliņš bieži dodas uz dažādiem gadatirgiem pārdot savus darinājumus, un katrā no šiem tirgiem sieva atrod kādu augu, ko iegādāties un iestādīt plašajā saimniecībā. “Skolotājs un amatnieks nav nekādi miljonāri, un viss ir paveikts tikai ar pašu darbu. No darba nebaidāmies. Ir vieglāk un priecīgāk dzīvot, ja ir, ko darīt un ko just,” pauž S.Buliņa.

Aizraušanās – vīnogas
Jaunākā saimnieku aizraušanās ir vīnogu audzēšana un vīna darināšana. “Pirmos vīnogu stādus no selekcionāra Gulbenes novadā atvedām pirms apmēram 20 gadiem. Bērniem un mazbērniem ogas garšo, tādēļ pagājušajā gadā izlēmām iestādīt vēl. Pērn iestādījām 23 vīnogu šķirnes, ko atvedām no selekcionāra Neretas pusē. Viņš pats ir šīs šķirnes veidojis, tās ir sala izturīgas un pārziemoja ļoti labi. Vīnogas ir pateicīgs augs, jo neprasa daudz darba. Atliek vien appļaut un viss,” stāsta S.Buliņa. Viņi ir piemērs tam, ka Alūksnē vīnogas var izaudzēt. Tiem, kuri arī vēlas sākt audzēt vīnogas, viņa iesaka nebaidīties un uzdrošināties. “Alūksnes pusē vīnogas aug! Vien vajag palasīt informāciju, kādā vietā labāk stādīt, kā audzēt un piestiprināt,” norāda S.Buliņa. ◆

Kategorijas