Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pirmo reizi koncertēs “Latvian Voices”

Līga Vīksna

2016. gada 22. jūlijs 00:00

28

Alūksnes Kultūras centrā Pilsētas svētku laikā, 6.augustā pulksten 13.00 ikviens aicināts baudīt vokālās grupas “Latvian Voices” koncertprogrammu “Rūtoj...”.

“Latvian Voices” ir a capella vokālā grupa, kas dibināta 2009.gadā, kad tās dalībnieces satikās, studējot Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. Grupā sastāvā ir sešas jaunas sievietes: Laura Jēkabsone un Nora Vītiņa (soprāni), Andra Blumberga, Elīna Šmukste un Zane Stafecka (alti). Šobrīd kopā ar grupu ir arī Marta Lortkipanidze, kura ar savu unikāli zemo balsi kuplina grupas skanējumu uz Lauras Leontjevas bērna kopšanas atvaļinājuma laiku.

Aranžē un komponē pašas
Ar savām balsīm kā vienīgo mūzikas instrumentu “Latvian Voices” radījušas individuālu vokālo stilu, kurā savijas dažādu tautu etniskās mūzikas intonācijas, it īpaši latviešu tautas mūzikas krāsas ar tradicionāliem kormūzikas un popmūzikas elementiem. Lielākā daļa grupas repertuāra ir grupas dalībnieču aranžēta un komponēta, kas padara “Latvian Voices” neatkārtojamas.
“Ideja veidot vokālo grupu nebija mūsu iniciatīva. Andra saņēma uzaicinājumu piedalīties vienreizējā projektā Hamburgā, kam bija nepieciešamas septiņas profesionālas dziedātājas. Parasti šajā pasākumā, kas saistīts ar Svētās Lūcijas dienas svinēšanas tradīciju, piedalās dziedātājas no Zviedrijas, taču tajā reizē organizatori bija nolēmuši meklēt meitenes no Latvijas. Tā mēs, studentes, sanācām kopā un dažu nedēļu laikā sagatavojām repertuāru koncertiem Vācijā. Pēc tam nolēmām darboties arī turpmāk,” par grupas izveidi stāsta Z.Stafecka.

Viegls saldais ēdiens
Vairākas grupas dalībnieces ir iedzimtas rīdzinieces. “Ir arī kurzemnieces - no Talsu un Kuldīgas puses. Mūsu komponiste, L.Jēkabsone, cēlusies no muzikālas dzimtas Latgalē. Arī citām radu raksti aizved uz Latgali,” viņa saka.
Etniskais stils, tautas mūzika kopā ar tradicionāliem kormūzikas un popmūzikas elementiem izvēlēts, jo dziedātājas to izjūt kā organisku trīsvienību. “Kormūzika jeb ansambļa dziedāšana ir mūsu komforta zona - to ar labiem panākumiem esam mācījušās vairākus gadus. Tautas mūzika ir būtiska daļa no mūsu nacionālās identitātes un emocionālā mantojuma. Lai arī tautas mūziku neviena neesam apguvušas profesionālā līmenī, tā ir ļoti iedvesmojusi mūsu radošo darbību un vedusi mūs tuvāk sev, savām saknēm. Savukārt popmūzika mūsu koncertos ir tāds kā viegls saldais ēdiens, kas gan klausītājiem, gan mums pašām ļauj ar pacilātu garu iziet no koncerta,” atklāj Z.Stafecka.

Alūksnē – pirmo reizi
Alūksnē dzirdēsim “Latvian Voices” visvairāk atskaņoto un iemīļotāko koncertprogrammu “Rūtoj...”, kā centrā ir latviešu tautasdziesma mūsdienīgi aktuālās aranžijās. “Kā grupa Alūksnē būsim pirmo reizi. Kad ar meitenēm saņēmām uzaicinājumu uzstāties Alūksnē, bijām priecīgas, jo par šo pilsētu visām ir izveidojies ļoti simpātisks priekšstats. Tagad būs iespēja šeit muzicēt! Personīgi man ir ļoti siltas jūtas, dodoties uz šo Latvijas pusi, jo mums ar ģimeni jau kādus desmit gadus Jaunlaicenē ir lauku īpašums. Esmu apburta ar Ziemeļvidzemes gleznainajām ainavām un fantastisko mieru!” saka Z.Stafecka. Viņa atklāj, ka šīs vasaras interesantākais piedzīvojums grupai būs koncerttūre uz Japānu.
Biļešu iepriekšpārdošana uz koncertu Alūksnē pieejama Alūksnes Kultūras centra un SIA “Biļešu paradīze” kasēs. ◆

Kategorijas