Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tūristus vizina ekskursiju kuģītī

Līga Vīksna

2016. gada 22. jūlijs 00:00

42

Gulbenes novada tūrisma dzīvi jau teju piecus gadus kūrē alūksniete Iveta Kovtuņenko, ko paši gulbenieši mīļi sauc par “tūrisma mammu”. Šobrīd gulbenieši ir sarosījušies, lai novadā attīstītu darījumu tūrismu, un gādā, lai katru gadu novadā rastos vairāki jauni tūrisma piedāvājumi. Viens no jaunumiem šovasar ir brauciens ar ekskursiju kuģīti pa Stāmerienas ezeru. 
Gulbenes novada pašvaldības aģentūra “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”, ko vada I.Kovtuņenko, tuvējo novadu žurnālistus pagājušajā nedēļā aicināja uz Mediju pasākumu, reklamējot jauno ekskursiju kuģīti. Žurnālistiem bija iespēja piedalīties arī pašvaldības aģentūras struktūrvienības - tūrisma informācijas centra “Stāmeriena” - jaunās un pastāvīgās telpas atklāšanā Stāmerienas pilī, kā arī ekskluzīvā kārtā ielūkoties pils pagrabos un pabūt uz pils jumta. Stāmerienas pils ir Gulbenes novada pašvaldības īpašumā. Pašvaldībai ir ieceres Eiropas finansējuma piesaistē, lai pili saglabātu kā pašvaldības īpašumu un publiski pieejamu objektu. Šobrīd pilī atrodas tūrisma informācijas centrs “Stāmeriena”, skatāma Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja interjera tekstiliju kolekcijas izstāde. Stāmerienas pagasta pārvaldes vadītājs Ainārs Brezinskis atklāj – pirms trim nedēļām vietējiem iedzīvotājiem par pili radies arī savs spoku stāsts par aizvērtām durvīm...

Lai ūdeņi nebūtu tik klusi
“Ārzemnieki ir pauduši izbrīnu, ka Latvijā ir daudz ūdeņu, bet tie ir ļoti klusi - reti kur Latvijā piedāvā izbraucienus uz ūdeņiem. Organizējām iepirkumu, kā rezultātā aģentūra tagad nomā kuģīti no SIA “Izidiksi” (Rīga). Tas kursē pa Stāmerienas ezeru, ļaujot baudīt dabu. Stāmerienā ir pieci ezeri, Gulbenē ezera nav, tādēļ vasaras tūrismu Gulbenes novadā jāattīsta Stāmerienā – šo vietu veidosim kā vasaras tūrisma pilsētu. Ceru, ka uzņēmēji sarosīsies un radīs vēl jaunus tūrisma piedāvājumus,” stāsta I.Kovtuņenko.
Darba dienās kuģīša vidējais apmeklējums ir 100 braucēji, nedēļas nogalēs – vismaz uz pusi vairāk. Kuģītis kursē ar divu stundu starplaiku, bet vēlama iepriekšēja piteikšanās. Bērnus līdz skolas vecumam vizina par brīvu, pārējos – par maksu. Uz kuģīša jau ir rīkotas dzimšanas dienas svinības un kāzas. Katrā braucienā bez kuģa kapteiņa līdzi dodas arī sargs. Pieejamas glābšanas vestes un plosti. Brauciena laikā var klausīties audioierakstu, uzzinot Stāmerienas pagasta vēsturi, un mūziku. Kuģītis kursēs līdz 1.novembrim.

Kuģītis “iekustina lietas”
Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis pauž cerību, ka kuģītis Stāmerienā būs “iekustinājis daudzas lietas”. “Tiesa, būtu ļoti labi, ka braucienus ar kuģīti organizētu privātuzņēmējs, nevis pašvaldība, jo viņam to izdarīt būtu vienkāršāk. Pašvaldībai jāatbalsta, jāpalīdz reklamēties, organizēt. Stāmerienā ir arī zirgu staļļi, dabas takas, bānītis, viesu mājas, Svētā Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīca – arī to visu var apskatīt, esot Stāmerienā. Patiesībā Stāmerienai vajadzēja būt pilsētai – ar diez gan lielu ticamību ir stāsts, ka savulaik barons Stāmerienu paspēlējis kārtīs, tādēļ par pilsētu izveidojās Gulbene. Stāmeriena piesaista ar saviem ezeriem,” pārliecināts A.Apinītis.

Alūksnei un Gulbenei
jāsadarbojas
I.Kovtuņenko atklāj, ka Gulbenes novads iecerējis attīstīt darījumu tūrismu, līdz ar to attīstot arī aktīvo tūrismu. Viņa uzskata, ka tūrisma jomā tuvējām pašvaldībām jāsadarbojas, Gulbeni un Alūksni jau vieno bānītis. “Ja tūrists tik tālu atbrauc, viņš ir ieinteresēts šeit apskatīt maksimāli daudz, tādēļ starp novadiem tūrismā jāveido puduri. Man ir liels prieks, ka Gulbenes novadā tūrisma piedāvājuma pamatā ir novada cilvēku entuziasms, idejas, pārliecība un aizrautība. Mums kā aģentūrai ir visiem spēkiem jāpalīdz šiem cilvēkiem, jāreklamē un jāpiedāvā viņu izlolotais. Tūristam patīk kaut kas oriģināls. Diemžēl Alūksnes novadā šādu entuziastu starp vietējiem iedzīvotājiem pietrūkst. Gulbenē ir vairāk nekā 110 aktīvie cilvēki, kuri izveidojuši dažādus piedāvājumus gan tūrismā, gan Zaļajiem tirdziņiem – tas ir daudz un ar to lepojamies,” saka I.Kovtuņenko.

Izveidota Tūrisma komisija
Aģentūrai ir arī cieša sadarbība ar pagastu pārvaldniekiem, kuri palīdz ikdienas darbā - ar idejām, sniedz sava pagasta tūrisma attīstības redzējumu. “Un tad visi kopā ķeramies pie darba. Domāju, ka Alūksnes novadam tā pietrūkst, jo ieceļot vienu vadītāju uz vairākiem pagastiem ir pazaudēta saikne ar iedzīvotājiem, ko vairs nekad neatgūs,” vērtē I.Kovtuņenko. Gulbenes novadā ir izveidota arī Tūrisma komisija. Tajā darbojas 9 cilvēki, kuri pārstāv savu darbības jomu: ir pagastu pārvaldnieki, ēdināšanas, naktsmītņu, aktīvā tūrisma pārstāvji, gidi, SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” vadītājs, muzeju, ekspozīciju vadītāji. I.Kovtuņenko norāda, ka šādi ļoti labi var apzināt esošās problēmas, saplānot turpmākās darbības tūrisma attīstībai. Savukārt rudeņos aģentūra pateicībā par paveikto rīko pasākumu tūrisma nozarē iesaistītajiem.
Gulbeniešiem ir labas iestrādes tūrisma jomā, kur alūksniešiem gūt pieredzi, ņemot vērā, ka tūrisms Alūksnes novadā izvirzīta kā viena no prioritātēm. Jāpiebilst, ka nākotnē kādam alūksnietim ir iecere arī Alūksnes ezerā piedāvāt braucienu kuģītī. ◆

Kategorijas